fbpx
Skip to main content
Siniša Mali

U Ministarstvu finansija bez promena: Siniša Mali ulazi u novi mandat

Foto: Ministarstvo finansija
Siniša Mali i u ovom mandatu Vlade Republike Srbije biće na mestu ministra finansija.

Siniša Mali rođen je 1972. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu, Petu beogradsku gimnaziju, završio je u Beogradu.

Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom osnovnih studija, dobio je nagradu kao student generacije, da bi po završetku studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad.

NOVI SAZIV VLADE SRBIJE: Poslanici danas o Predlogu zakona o ministarstvima

NOVI SAZIV VLADE SRBIJE: Poslanici danas o Predlogu zakona o ministarstvima

IZVRŠNA VLAST U SRBIJI I REGIONU: Vlade velike i vlade male, u koliko njih su žene stale?

IZVRŠNA VLAST U SRBIJI I REGIONU: Vlade velike i vlade male, u koliko njih su žene stale?

PODELJENA MINISTARSTVA: Darija Kisić dobija drugi resor, u vladu ulazi i Gordana Čomić, mnogo novih lica i jedan obrt

PODELJENA MINISTARSTVA: Darija Kisić dobija drugi resor, u vladu ulazi i Gordana Čomić, mnogo novih lica i jedan obrt

Kao Ron Braun stipendista, 1999. godine je magistrirao na Univerzitetu u Vašingtonu u Sent Luisu, Sjedinjene Američke Države (SAD), smer finansije. Tokom studija je radio kao asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija. Nakon studija je primio nagradu kao najbolji student u oblasti finansija, kao i nagradu da je među 10 odsto najboljih studenata na top 20 poslovnih škola u SAD te godine.

Bio je gradonačelnik Beograda od aprila 2014. do maja 2018. godine. Prethodno je obavljao funkciju predsednika Privremenog organa Grada Beograda. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga. Radio je kao konsultant u kompaniji "Deloitte & Touche" u Beogradu i Pragu, gde se specijalizovao za oblast kupovine i prodaje preduzeća, finansijski konsalting, finansijsko restrukturiranje i konsolidaciju poslovanja u privatnim i javnim preduzećima. Radio je u "Credit Suisse First Boston u Mergers & Acquisitions Group" u Njujorku.

Godine 2001. postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije. Krajem te godine prelazi u Agenciju za privatizaciju, gde je bio direktor Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine.

Na poziciju ministra finansija dolazi kao priznat finansijski stručnjak, koji je radio za najveće svetske konsultantske kompanije, ali i kao gradonačelnik koji je pokrenuo i sproveo obiman program finansijske konsolidacije u Gradu Beogradu, gde je prepolovio dug grada i značajno smanjio budžetski deficit. Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosio BA3.

Siniša Mali
Foto: Srbija Danas

Nosilac je zvanja Chartered Financial Analyst (CFA) i član CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club. Takođe, nosilac je licence portfolio menadžera, koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije. Juna 2017. godine, kao polaznik VI klase, završio je Visoku školu bezbednosti i odbrane i stekao najviši nivo karijernog usavršavanja u Vojsci Republike Srbije.

Dobitnik je nagrade "Najevropljanin 2014" za projekat razvoja i rekonstrukcije Beograda. Evropski pokret u BiH mu je 2017. godine dodelio priznanje "Najtolerantniji grad u regionu".

Aktivno se bavi sportom. Počasni je nosilac crnog pojasa u tekvondou 5. dan za doprinos razvoju sporta. Redovni je učesnik polumaratonskih trka u okviru Beogradskog maratona, a u novembru 2018. godine istrčao je maratonsku trku od 42 km u Atini.

Tečno govori engleski jezik, služi se grčkim i uči kineski jezik.

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih  predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi čine žene.

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd