fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

FORMIRANE DVE RADNE GRUPE ZA MEDIJSKU STRATEGIJU! Brnabić: Cilj nam je da se novinari osećaju bezbedno

Foto: Profimedia
Jedinstvena lista pretnji i uvreda značiće da ne bi, kao što je slučaj trenutno, imali nekoliko tih listi koje se razlikuju po broju pretnji

Premijerka Ana Brnabić podsetila je da su, kada je reč o medijskoj strategiji, formirane dve radne grupe - jedna za praćenje implementacije Strategije i jedna za zaštitu i bezbednost novinara - ističući da je cilj da za novinare Srbija bude bezbedno okruženje za rad.

Ana Brnabić je tokom onlajn dijaloga sa članovima Nacionalnog konventa o EU, na kojem su teme poglavlja 23 i 24, navela da se sa tom radnom grupom sastaje jednom mesečno i najavila da će sledeći sastanak biti 26. februara.

Poznato zdravstveno stanje episkopa Irineja: Vladika bački pod budnim okom lekara

Poznato zdravstveno stanje episkopa Irineja: Vladika bački pod budnim okom lekara

PALA KONAČNA ODLUKA: Ana Brnabić otkrila da li će biti ukinute studentske poliklinike

PALA KONAČNA ODLUKA: Ana Brnabić otkrila da li će biti ukinute studentske poliklinike

POMIRENJE I DIJALOG: Kardinal Šenborn se nada skorijoj poseti srpskog patrijarha Porfirija

POMIRENJE I DIJALOG: Kardinal Šenborn se nada skorijoj poseti srpskog patrijarha Porfirija

Istakla je da su za sada izdvojene tri važne teme u ovom trenutku.

To su otvaranje SOS linije za sve predstavnike medija na koje će moći da prijave uvrede i pretnje, zatim portal na kojem će biti informacije o toj problematici i treća da se sa Zaštitnikom građana napravi jedna jedinstvena lista pretnji i uvreda medijima.

Jedinstvena lista pretnji i uvreda značiće da ne bi, kao što je, kako kaže, slučaj trenutno, imali nekoliko tih listi koje se razlikuju po broju pretnji.

- Na zvaničnoj listi imali bismo jedan broj, svi bismo znali o čemu pričamo i mogli bismo zajedno da gledamo kako da rešavamo slučaj po slučaj. To je jedini način da unapredimo ovu oblast - kazala je premijerka.

Posebni fokus današnjeg dijaloga su pitanja medijske strategije, ustavne promene i borba protiv korupcije, a Brnabićeva je istakla da je vladavina prava jedan od tri osnovna prioriteta novog mandata Vlade i njenog ličnog fokusa.

Prema njenim rečima, nova Vlada posvećuje pažnju vladavini prava koliko je to činila prilikom prvog mandata kada je reč o digitalizaciji i obrazovanju.

Brnabić: Nismo prodali autorska prava Tanjuga

Netačno je da smo prodali autorska prava Tanjuga, rekla je premijerka Ana Brnabić na konstataciju jednog od učesnika onlajn dijaloga o medijskoj strategiji i vladavini prava da je država prodala autorska prava agenciji.

Brnabić je precizirala da je 11. decembra zaključen Ugovor o stupanju na snagu korišćenja svih imovinskih prava na period od 10 godina i pojasnila da je vlasnik autorskih prava, koje je Tanjug, kako je rekla, sticao u prošlosti, država Srbija.

- Korisnik ih je praktično zakupio na 10 godina -precizirala je Brnabić.

Brnabić kaže da je u toku postupak zaključenja ugovora o zakupu pokretnih stvari koje je koristio Tanjug što je, kako navodi, završna faza tog procesa.

Javna rasprava o ustavnim promenama podigla standard kada je u pitanju pravosuđe

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je javna rasprava o ustavnim izmenama koja je trajala 18 meseci podigla standard kada je u pitanju pravosuđe, ali je ukazala da treba rešavati i problem njegove efikasnosti i da će tome doprineti i jedinstven informacioni sistem.

Brnabić je tokom onlajn dijaloga sa članovima Nacionalnog konventa o EU, na kojem su teme poglavlja 23 i 24, istakla da je već samom javnom raspravom učinjeno da, kako kaže, sve i da ostane na tome, više neće biti moguće da se Ustav menja kao u prošlosti.

Dodaje da su do sada ustavni amandmani i izmene dva puta poslate na konsultacije Venecijanskoj komisiji.

- Čak i da sve ostane na tome, a neće, nikada neće moći više Ustav da se menja kao 2006. godine, odnosno da grupa ljudi sedne iza zatvorenih vrata i bez konsultacija nekako to progura u Skupštini - kazala je Brnabić.

Kada je reč o ustavnim promenama, Brnabić kaže da je pokazana opredeljenost za dijalog, razumevanje i postizanje konsenzusa, a tome u prilog ide i što je resorna ministarka Maja Popović inicirala sastanak sa predsednikom Društva sudija Srbije da bi razgovarala o ustavnim amandmanima.

Nastavljeno je da se radi i sa organizacijama civilnog društva koje se ne slažu sa predloženim amandmanima, kaže Brnabić i dodaje da je cilj toga da se postigne konsenzus.

- Sada je proces u Skupštini koja treba da organizuje javna slušanja - kaže premijerka.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Tanjug/​Sava Radovanović

Kako je navela, ono što je takođe problem u ovoj oblasti je efikasnost pravosuđa, što opterećuje i građane i privredu.

Plan je da se i dalje radi na izmenama Zakona o parničnom postupku, kao i da se zaposli još u sudovima, kao i da se sagleda šta je to što Vlada može da uradi da ohrabri ljude da idu u proces medijacije.

Brnabić podseća da se sa EU radi i na jedinstvenom informacionom sistemu za pravosuđe, za šta je raspisan tender koji će biti otvoren do 9. aprila.

- To je sistem koji će nam u naredne tri godine dati transparentnije i efikasnije pravosuđe - kazala je Brnabić.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Brnabić kaže da je to blisko sa sudstvom, a da je jedan od prolema taj da ne postoji jedinstveni informacioni sistem.

Premijerka ističe kao jedan od problema sa kojim se lično suočava kada je reč o tome to što mora do kraja februara da sačeka kako bi od četiri suda u Beogradu, Kraljevu, Novom sadu i Nišu dobila podatke o broju slučajeva, presuda...

- Nastavljamo ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije. U prilog tome govori i lišavanje slobode predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu, kojoj se skida sudijski imunitet - kazala je Brnabić.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd