fbpx
Skip to main content
kosovo

GENERAL KOJI JE ODBRANIO MANASTIR DEVIČ: Rat za Kosovo nije završen, Srbi će vratiti ono što im je silom oduzeto

Foto: Profimedia
Kad sam se vratio sa Kosova otac me je pitao samo jedno: "Jesi li bio dobar prema Srbima?" Imao sam odgovor na to pitanje

Potpisivanje Kumanovskog sporazuma 1999. bila je mudra državnička odluka jer je Milošević morao da bira između uništenja svog naroda i zaustavljanja rata.

Pre 18 godina POGINULA kao HEROJ! NA KOSOVU ostavila kosti, u Kragujevcu ŠESTORO DECE

Međutim, Srbija je te godine pokazala da i jedna relativno mala zemlja može da se suprotstavi agresiji najmoćnijih zemalja na svetu zato što je po teritoriji mala, ali ima veliki narod, poručuje pukovnik Žak Ogar.

RADE SRBENDA ISPRIČAO SVE DETALJE: Prebio sam NATO pilota jer je rekao da smo go*na

Nekadašnji komandant specijalnih jedinica francuskog kontingenta Kfora, koji je 1999. odbio naređenje pretpostavljenih i tako spasao manastir Devič od uništenja, ističe da je situaciji kada ste "jedan protiv svih", najvažnija je vera vojnika, a nju su Srbi imali.

žak ogar
Foto: Youtube/Association Pour l'Histoire

Zbog spasavanja Deviča odlikovan je Ordenom Svetog Save, a na Dan državnosti Srbije je dobio i Zlatnu medalju "Miloš Obilić".

Ogar je nedavno šokirao Francusku izjavivši da žali zbog "kriminalnog čina" NATO-a 1999.

Kaže da je ušao na Kosovo u juna 1999. godine i iz helikoptera video položaje jugoslovenske vojske na srpsko-makedonskoj granici.

- Veoma su dobro osmislili taktiku, pozicioniranje na terenu i tvrdim da bi NATO imao ozbiljne gubitke da je došlo do kopnene invazije, ali i da bi taj rat trajao mnogo duže nego što iko može da pretpostavi - smatra Ogar.

Tvrdi i da rat na Kosovu još nije završen.

VIDEO TEK ROĐENU ĆERKU, PA SE VRATIO NA KOSOVO I POGINUO: Snajperisti OVK su ga pogodili PRAVO U SRCE

- Situacija s Kosovom je prilično konfuzna. S jedne strane, imate međunarodno pravo prema kome republika Kosovo ne postoji. Tu državu nisu priznale ni UN, ni mnoge velike države. Dakle, ako međunarodno pravo priznaje Kosovo kao deo Srbije, tada je prosto neizbežno da Srbija u jednom trenutku povrati svoj suverenitet u ovoj provinciji. Kada će se i kako to dogoditi ne znam, ali znam da kada se isrcpe sve druge opcije, a međunarodno pravo je prekršeno, tada rat uzima svoje pravo. To pravilo je staro koliko i svet - poručuje Ogar.

Kosovo
Foto: Profimedia

Kaže da je Francuska napravila loš izbor priznanjem Kosova, ali i da veruje da će već za par nedelja imati mogućnost da ispravi grešku i da povuče priznanje Kosova.

- Francuska bi na taj način zapravo povratila svoju suverenost. Za francuske patriote je neizdrživo da je naša zemlja "poslušnik" američkih, a ne svojih interesa, a odluka o priznanju je bila odluka podrške SAD, a ne poštovanju međunarodnog prava. Od troje predsedničkih kandidata, dvoje njih, i Mari Le Pen i Fransoa Fijon su javno izjavili da razmišljaju da povuku priznanje Kosova - podseća Ogar.

Srbima je na kraju poručio da moraju da budu fokusirani na to da nikada ne odustanu od svoje južne provincije i da izvrše diplomatski i medijski pritisak na međunarodnu zajednicu.

- To je moguće samo ako se Srbija osloni na prave prijatelje, a pre svega Rusiju - ističe Ogar.

Ljubav prema Srbiji mu je, otkriva, usadio otac.

- On je bio general i naučio me je svemu što znam, a najviše ljubavi prema Srbima. Čak sam i o istoriji vašeg naroda saznao od njega. Kad sam se vratio sa Kosova pitao me je samo jedno: "Jesi li bio dobar prema Srbima?" Imao sam odgovor na to pitanje - kaže Ogar.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd