fbpx
Skip to main content
Maja Gojković

Gojković: Večerašnja svečanost istorijski događaj

Foto: Profimedia
Maja Gojković je navela da je spomenik Stefanu Nemanji podignut u slavu istorije

Potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da je večerašnja svečanost otkrivanja spomenika velikom srpskom županu Stefanu Nemanji izuzetno važan istorijski dogadaj, a da će vreme koje će uslediti to i dokazati.

U JAGODINI OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA: Poslanik Nikola Radosavljević obradovao đake OŠ "11. maj" svetosavskim paketićima

U JAGODINI OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA: Poslanik Nikola Radosavljević obradovao đake OŠ "11. maj" svetosavskim paketićima

PREMIJERKA ODALA POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Brnabić razgovarala sa izraelskim ministrom Ohanom

PREMIJERKA ODALA POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Brnabić razgovarala sa izraelskim ministrom Ohanom

Šešelj tvrdi: Đukanović razmatra finansiranje ubistva Vučića

Šešelj tvrdi: Đukanović razmatra finansiranje ubistva Vučića

- Pokazaće koliko je bitno da je Srbija nakon osam vekova dobila spomenik velikom županu, vladaru, tvorcu srednjovekovne Srbije - rekla je Gojković.

Ona je navela da je spomenik Stefanu Nemanji podignut u slavu istorije Srbije i da je to spomenik, ne samo začetniku loze Nemanjića, nego i celoj Srbiji.

- Ovo je veličanstven projekat, večeras će građani to videti na ceremoniji otkrivanja, ali i svi oni koji će ga obići, uveriće se koliko je veličanstven i shvatiti koliko je važna odluka da se podigne spomenik tvorcu srpske države - navela je Gojković.

Ona je podsetila da će u staru zgradu železničke stanice biti preseljen Istorijski muzej Srbije

Dodala je da jedva čeka da se završe radovi i postavka u Istorijskom muzeju u kojem će svako moći da se upozna sa našom istorijom, kojom treba da se ponosimo.

Gojković je izrazila uverenje da će ga Beograđani i građani Srbije, pa i oni koji na prvi pogled nemaju lepo mišljenje o lepoti ovog spomenika, voleti jednako kao što vole Pobednika, u čije vreme gradnje je takođe bilo kritika.

Ministarka je ukazala i da je važno da se bavimo značajem podizanja spomenika, ne samo za generacije koje dolaze koje ne znaju mnogi o slavnoj istoriji naše države i naroda, već značajno i za generaciju kojoj pripada, a koja, kako je dodala, kroz obrazovni sistem nije učila mnogo o našim korenima.

Odgovarajuci na pitanje o kritikama na račun spomenika, Gojković je rekla da postoje delovi društva kojima sve smeta i da bi, da nije podignut, pitali "zašto nije podignut", dodajući da postoji deo onih kojima smeta svaka promena u društvu.

- Ako je jedan mali deo društva glasniji, ne znači da taj način mišljenja prevladava. Meni se spomenik dopada, kao i većini gradana, i većini intelektualaca u Srbiji - rekla je Gojković.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd