fbpx
Skip to main content
Bombardovanje Srbije 1999. godine

ZNATE LI ŠTA JE GRAFITNA BOMBA: Zbog nje nam je 1999. svako malo nestajala struja (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Pre 20 godina građani Savezne Republike Jugoslavije po prvi put su iskusili na svojoj koži delotvornost ove nesmrtonosne naprave.

Internacionalizacija albanskog pitanja na Kosovu i Metohiji dovela je 1999. do nelegalne agresije NATO pakta na Jugoslaviju. Rakete i bombe su padale po celoj teritoriji Srbije, rušeći kasarne, ali i mostove, puteve, pruge, predajnike, bolnice, kuće. Ubijajući vojnike, policajce, ali civile.

Nakon 40 dana rata, avioni Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke i njihovih saveznika u agresiju na Srbiju su počeli da bacaju jednu bombu koja nije ubijala ljude. U pitanju je grafitna bomba, na Zapadu poznata i kao "mrak bomba" (black-out - pomračenje, nagli nestanak svetlosti).

Grafitna bomba BLU-114/B, koju su avioni NATO bacali na Jugoslaviju 1999. Foto: Wikimedia
Grafitna bomba BLU-114/B, koju su avioni NATO bacali na Jugoslaviju 1999. Foto: Wikimedia

Prvi put upotrebljena u Zalivskom ratu, kada je njome onesposobljeno 85 odsto iračke distribucije električne energije, u Srbiju je "stigla" 2. maja 1999. godine. Delotvornost ove naprave pokazala se velikom; 70 odsto električne mreže bilo je onesposobljeno.

GOVOR SRPSKOG KOMANDANTA: Sinovi moji, vodim vas na let sa kojeg se možda nećete vratiti! (VIDEO)

U kontejneru jedne ovakve bombe nalazi se čaura u kojoj su nebrojene, desetinama puta sitnije od milimetra, niti grafita koja kada padnu na električne vodove izazivaju kratke spojeve i dovode do prekida u strujnom kolu. Bomba zbog lakoće lagano pada sa visine, krećući se kao oblak.

Kako su službe Elektroprivrede Srbije bile efikasne u uklanjanju grafitnih niti, tako je NATO posle nekog vremena batalio koncept grafitnih bombi i usredsredio se na klasično bombardovanje trafo-stanica.

Pogledajte snimak na kome Beograđani razgledaju jednu od grafitnih bombi 1999. godine.

ZVUK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: 24. marta u 20.05 čuli smo OVE REČI koje nikada nećemo zaboraviti! (AUDIO)

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd