scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Haradinaj otkrio ko vlada Kosovom i da li je UBIO! Srbima poručio "Srešćemo se..."

16.04.2018. 23:21
Piše:
Srbija Danas
Ćirilica
Ćirilica / Izvor: SD/ilustracija
Premijer lažne države odgovarao na provokativna pitanja

Gostovanje predsednika predsednika prištinske vlade Ramuša Haradinaja kod Milomira Marića u emisiji "Ćirilica" izazvalo je ogromnu pažnju javnosti, a albanski zločinac je odgovorio na pitanje da li je nekog ubio, kakav je odnos imao sa Srbima u Hagu i kakva je budućnost odnosa Beograda i Prištine.

O hapšenju Marka Đurića

- Nezgodna sitaucija sa Đurićem se desila jer nije čekao do sutradan, kada mu ističe zabrana prelaska. Znao sam unapred da će Đurić biti uhapšen, ali nisam mislio da će se pojaviti - rekao je Haradinaj.

Marić: Da li je Hašim Tači poručio da se Đurić uhapsi da se zataška izručenje Gulenovih ljudi Erdoganu?

Haradinaj: Teško je povlačiti takve analogije. Da je Đurić sačekao jedan dan, ne bi bio uhapšen. Kao što se desilo za Uskrs. Greška je napravljena i od strane Srbije, od gospodina Đurića. Hašim Tači je pozvao ministra policije mimo premijera i uhapsio Đurića. Đuriću je javno zabranjeno da pređe na 72 sata i bila bi sramota da nismo ništa javno uradili.

Ćirilica
Ćirilica / Izvor: Foto: Printscreen/Happytv

Marić: Šta će svet reći o vama kada ste javno hapsili Đurića i vodali po ulicama? Malo se išlo predaleko. Vučić je rekao da je jedan telefonski poziv oslobodio Đurića.

Haradinaj: I moj lični stav je bio da se čovek što pre vraća kući. Mene lično niko nije zvao, ali sam se uključio u situaciju i neka se to završi što pre.

Sukob sa Erdoganom - Volim rakijicu

Marić: Kako je došlo do Vašeg sukoba sa Erdoganom, koji vam je pretio da će vas zapamtiti, da imate orgije, da se opijate i da ste čovek lakog morala?

Haradinaj: Ima nešto istine u tome što je rekao, al ne sve. Pa pijem, volim čašu, rakiju. Odakle ja dolazim, gost se dočekuje s tim, nama je to ritual života. Albanci su dugo živeli kao hrišćani. Nacionalnost nije religija svuda. Ja nisam u sukobu sa Erdoganom, poštujem Tursku, ali ja sam se bavio onim što je moj posao na Kosovu. Nešto se desilo, nisam bio informisan.

Marić: Kako niste znali da izručenje Gulenove grupe a da vi ne znate? Jeste li smenili ministra i direktora policije?

Ćirilica
Ćirilica / Izvor: Foto: Printscreen/Happytv

Haradinaj: Direktor policije nije smenjen. A ministar jeste.

Amerika vodi našu politiku

Marić: ​Erdogan je rekao da zapamtite da je Turska priznala Kosovo nekoliko minuta posle Amerike. Vi ste poznati kao američki čovek u Prištini, a Erdogan je došao u sukob sa Amerikom.

Haradinaj: Mi ciljamo na Kosovo u EU, zbog toga radimo dobro sa Briselom. U svetskoj politici ja kao čovek kažem da mi nemamo spoljnu politiku, već spadamo u krug zemalja čiju politiku vodi Amerika i to otvoreno priznajemo. Ako oni nemaju svoj položaj o nečemu, onda nam je teško jer moramo da mislimo mi, a ako imamo, onda nam je lako.

Marić: Kada vas je Mogerini pitala kada će biti ZSO formirana, vi ste rekli onda kada Amerika bude rekla. Mogerini je demonstrativno napustila razgovor.

Haradinaj
Haradinaj / Izvor: Foto: Printscreen/Happytv

Haradinaj: Ja se ne stidim, ja znam ko sam, ja sam premijer "Kosova". Ja mislim da je pozicija da se Amerika umeša u razgovor u Briselu veoma časna. Znamo da ratovi i konflikti postoje. Bolje da rešimo sve što je otvoreno i da oni koji odlučuju budu tu. Brisel sada ima neku novu energiju koja je falila kada sam ja bio tamo. Ne možemo mi da ostanemo u dijalogu, a stanje zemlje se ruši i mržnja se povećava.

Marić: Iako je Amerika ranije govorila da je to svršen čin i da je Kosovo nezavisno, očigledno da se pozicija Srbije promenila. Nije to više Miloševićeva Srbija, ona se iznova uključila u razgovore oko Kosova i ne možete da se ponašate kao da Srbija ne postoji.

Haradinaj: Mi poštujemo Republiku Srbiju i politički pravac koji Srbija ima. I tu se kalkuliše šta je bolje za narod i Srbiju. Mirniji je život i perspektiva je bolja, razumem ja to, ako ti vodiš svoj narod, ima da ga vodiš u nekom klubu gde se živi bolje. Ne volim da imamo pobedu u štetu nekog drugog. Neka Srbija ima svoju budućnost, kao i mi. Mi smo tamo hiljadama godina i niko nas ne može iseliti. Paradoksalno je da u ovom sukobu Srba i Albanaca, privrednici sarađuju odlično. Kod nas postoji diskusija da li je to u redu da je Kosovo toliko otvoreno za Srbiju. Kada sam se sreo sa predsednikom vaše Privredne komore, rekao sam mu: "Izvini ti radiš sa zemljom koju tvoje institucije blokiraju". Što se pre to razume, bolje za svakog.

O Vučiću

Marić: Zašto nije došao do Vašeg susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

Haradinaj: Nije bilo prilike, nije bila takva agenda. Vidimo da predsednik Tači je već bio uključen u dijalog i zato je najbolje da on to vodi i dalje, jer dijalog ne treba da bude samo za stolom, već i u narodu.

Milomir Marić
Milomir Marić / Izvor: Foto: Printscreen/Happytv

Briselski sporazum

Marić: Šta možemo očekivati u implementaciji Briselskog sporazuma?

Haradinaj: Ako moramo da čekamo za sve bitnije elemente za ekonomski razvoj, kao što su npr. tablice, mi blokiramo jedni druge i svi oni koji investiraju na ovim prostorima, oni gledaju kakav je pristup i kakve su prepreke. Sve što je iz Briselskog sporazuma što olakšava razmenu i ekonomske odnose, treba primeniti.

Hag

Marić: Opšte je mišljenje da bismo se lakše dogovorili da iza vas ne stoji Amerika. Možda je baš suprotno. Kada ste bili sami, bili ste miljenik Srba, imali ste pozdrave od Šešelja i Šljivančanina.

Haradinaj: Poštovao sam te ljude. Ako te poštuje neko, moraš poštovati i ti nekog.

Marić: Šta pamtite iz Haga?

Haradinaj: Malo sam naučio o Jugoslaviji. Realnost je da je naš život bio težak u vreme Miloševića i u zadnjih 10 godina njegovog režima je bilo neizdrživo.

Albanci pomagali Miloševiću?!

Marić: Što nam niste onda pomogli da ga srušimo, već ste mu bili glavni saveznik i čuvali ste ga na vlasti. Da niste čuvali Miloševića, sad biste bili potpredsednik srpske Vlade.

Haradinaj: Ne mogu to komentarisati. To je imaginacija, ali mi ćemo se sresti u Evropskoj uniji.

Crna legenda

Marić: Kako je stvorena crna legenda o Ramušu Haradinaju, kao o najvećem zločincu koji je dva puta oslobođen u Hagu?

Haradinaj: Ja sam video te emisije kod vas i bilo mi je žao što se to gleda. To je sve bila propaganda u vreme rata, ali kada se rat završio, nisam razumeo zašto se o tome i dalje priča.

Da li ste nekog ubili?!

Marić: Postoji knjiga u kojoj vi navodite oduševljeno kako ste ubijali srpske policajce, a u Haškom tribunalu ste negirali.

Haradinaj: Ja sad čujem dve stvari, ili sam oduševljen ili sam negirao, nisam mogao i jedno i drugo. Ta knjiga jeste stigla u Tribunal, ali ne bih rekao da je pričano sa oduševljenjem. U ratu postoje žrtve i to se zna. I dan danas neko ko služi vojsku u Srbiji, zna da može da bude ubijen. I ja sam bio u uniformi i izgubio sam dva brata. Ako imate problem s tim, nemojte u rat. Ja sam prihvatio cenu, živite i vi sa svojom cenom.

Marić: Da li ste nekog ubili u ratu?

Haradinaj: Ne znam. Verovatno da. Rat je rat.

Amerika dala rok Miloševiću da se obračuna sa OVK

Marić: Da li je istina da je Amerika prvo dala Srbima rok 2-3 meseca da se obračuna sa OVK i narko-dilerima sa liste Stejt Dipartmenta, a kasnije vas priznali kao borce za slobodu?

Haradinaj: Amerikanci su dali sve Miloševići da uništi OVK i on nije uspeli u tome. Spremao je veliku ofanzivu, ali ipak ništa. Ne može bilo koja konvencionalna armija, redovna armija JNA, ona je gubila moral, nije mogla da nas pobedi.

Ko je oteo Kosovo?

Marić: Moraš da razumeš Srbe, nama niste vi oteli Kosovo, nama je NATO oteo Kosovo.

Haradinaj: Ovde živi jedan narod, ne možeš protiv volje tog naroda. Nemoguće je to tražiti Kosovu.

Marić: Da li je istina da ste bili teroristička organizacija samo dokle Amerika nije preuzela kontrolu nad OVK? I počele su pripreme za NATO bombardovanje.

Haradinaj: Treba nešto da naučite iz istorije. Zanimljivo je to, postoje uvek pro i kontra argumenti. Ja sam čuo da svuda u svetu droga izaziva zavisnost, samo na Kosovu droga izaziva nezavisnost. Ovde samo kukuruz i pasulj, ne raste droga na Kosovu.

Paljenje srpskih crkava

Marić: Jel se ponosite sa onim Albancem što je rušio i palio crkve?

Haradinaj: To nisu Albanci, i mi imamo ortodoksne crkve.

Marić: Jeste li posetili neke srpske manastire?

Haradinaj: Neka to Srbi kažu sami, neću sad da kažem koji su.

Marić: Jeste li čestitali Uskrs Srbima?

Haradinaj: Jesam, mnogima. Nisu Albanci muslimani, Albanci su Albanci.

Bin Laden na Kosovu?!

Marić: Da li je istina da je tu bio Bin Laden i da vam je dao instrukcije kako da ratujete protiv Srba.

Haradinaj: Nije to tačno, nije bilo pripadnika Al Kaide. Albanci su drugačiji od drugih muslimana, nisu bili talibani, ni niko. Albanci su stari narod, autohtoni, živeli su kao hrišćani i dan danas neki žive kao hrišćani. Moja porodica je katolička, prezivali smo se Đoka, kao Đoković.

Albanci u Kosovskom boju

Za kraj razgovora, Haradinaj je “otkrio” da su Albanci učestvovali u Kosovskom boju

- Ne znam da li ovo znate, ali kada govorimo o Kosovskom boju, treba reći da su albanske jedinice učestvovale i da ni njima nije bilo drago da im dođe neko izdaleka na njihovu teritoriju – rekao je Haradinaj aludirajući kako su se Srbi i Albanci zajedno borili protiv Otomanskog carstva.

Srbi ne znaju istinu ovde sa Kosova, da ima više od 200 lokacija gde su ubijeni deca i starci, rekao je on i dodao da je oslobođen u Hagu.

- Ne znam da li bih bio uhapšen da sam došao u Beograd, ne znam - zaključio je Haradinaj na kraju intervjua.

 

Piše:
Srbija Danas
16.04.2018. 23:21