Utorak 19. mar 2024.
Ratko Mladić

Haški lekari zamalo da UBIJU Mladića pogrešnim lekovima

Foto: Profimedia
Odbrana generala otkrila niz ozbiljnih propusta u lečenju

Preživljeni infarkt, skoro svakodnevni bol u grudima, šum na srcu, više oštećenja mozga, prva faza demencije i poremećaj pažnje - samo su neke dijagnoze koje su srpski lekari utvrdili prilikom pregleda generala Ratka Mladića u pritvoru u Sheveningenu, a koje se ne nalaze na spisku bolesti koje su ustanovili holandski lekari koji ga leče.

Zaključak kardiohirurga Velibora Ristića i neurologa Gorice Đokić je da Mladić zbog ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja nije bio sposoban za suđenje. Mladićev advokat Dragan Dan Ivetić kaže da je to samo manji deo Mladićevih zdravstvenih problema koje su otkrili srpski lekari.

- Ostalo zbog propisa suda u Hagu ne smemo da otkrivamo. Ima još jedna ozbiljna bolest koju nisu utvrdili pritvorski lekari, već srpski, ali je od suda označena kao tajna - kaže Ivetić.

Odbrana je na osnovu ovih novih podataka i dokaza u utorak u Hag poslala tri podneska. Zatražili su da se generalu Mladiću poništi prvostepena presuda jer nije bio sposoban za suđenje. Odbrana traži i da se Mladić privremeno pusti na bolničko lečenje u Srbiji na četiri meseca i da se protiv pritvorskih lekara povede istraga zbog opstrukcija i lošeg lečenja.

Zbog velike količine lekova mogao da umre

Ivetić kaže da su srpski lekari utvrdili da je kardiološka slika čak mnogo gora nego što su članovi odbrane na osnovu ranije dostavljene dokumentacije mislili.

- Mladić se noću budi zbog bolova u grudima, a na to pritvorski lekari ne reaguju. Dva puta je u decembru tražio da ide u bolnicu zbog velikog bola u grudima, ali su to ignorisali, a nama negiraju da se uopšte žalio. Žali se da ne može da spava, a lekari kažu da je u redu. Ne prima lekove koje bi trebalo, a prima pogrešne ili one koji ne deluju – kaže Mladićev branilac.

Haški tribunal
Haški tribunal
Foto: Profimedia/ilustracija

Ivetić dodaje da je utvrđeno da su Mladiću na dan presude davali tri vrste leka za izbacivanje vode u količini od koje može da zastane srce. Zbog toga mu je bilo loše i morao je da izađe iz sudnice. Pritisak koji je tad bio 180 označili su kao normalno stanje.

Nije registrovan ni šum na srcu

- Kad ga je Ristić pregledao u pritvoru imao je pritisak 204 sa 95. Srpski lekar je rekao da Mladić ima hipertenzionu krizu i da mora odmah u bolnicu jer je to predinfarktno stanje. Počela je rasprava nakon čega su mu prekinuli posetu i pregled. Mladića su posle toga ostavili samog u ćeliji da se smiruje – kaže Ivetić.

Branilac nam objašnjava da je Ristić na slušalicama čuo šum u kategoriji između 3 i 4 na skali od šest. Ni taj šum tamošnji lekari nisu nikada evidentirali.

- Nemoguće je da lekar ne čuje takav šum i ne može šum odjednom da se pojavi u toj jačini. To znači da duže vreme postoji. Ristić je tražio da Mladić hitno bude prebačen u bolnicu kako bi mu se uradili svi testovi. Do sada u Hagu mu nisu radili čak ni osnovne analize srca - objašnjava branilac Ivetić.

Ratko Mladić
Ratko Mladić
Foto: Profimedia
Brojna oštećenja mozga nastala u Hagu

Ni neurološka slika nije ništa bolja.

- Neurolog Gorica Đokić uradila mu je više testova i zaključila da ima demenciju i blagi poremećaj kognitivne funkcije. Opada mu pažnja i koncentracija, meša vremenske periode i zaboravlja reči. To znači da ne može da prati suđenje. Ta demencija je nastajala u poslednjih pet do sedam godina. Imao je demenciju sve veme dok je trajalo suđenje, a lekari u pritvoru je nisu ustanovili - kaže Ivetić.

Branilac kaže da su srpski lekari na snimcima videli mnogo oštećenja mozga koja nisu bila vidljiva 2013. godine. Mladićeva odbrana tvrdi da je on imao nekoliko moždanih udara koje u Hagu ne priznaju. Prihvataju samo dva iz ranijeg perioda.

Neurološke testove rade preko prevodioca

- Mozak mu ne radi u punom kapacitetu i mišljenje doktorke Đokić je da Mladić mora da se leči u bolnici. Činjenica je da on ne može značajno da učestvuje u pripremi odbrane. Neurološki testovi koje tamo rade su na engleskom i rade ih sa prevodiocem, što je besmisleno, jer moraju biti na srpskom da bi se uočili nedostaci - kaže Ivetić.

Generalov sin Darko Mladić kaže nam da je sada otkriven motiv zašto srpskim lekarima nije dozvoljeno da ga pregledaju pre presude.

- Tada bi se otkrilo da nije sposoban za suđenje. To znači da su sve vreme to znali ali su mu ipak sudili - zaključuje Mladić.

Lekari iz Srbije imali su odobrenje da Mladića pregledaju dva dana ali oba puta su prekinuti pregledi doktora Velibora Ristića. Prvog dana jer je insistirao da uradi EKG, a drugog dana zbog insistiranja da se Mladić prebaci u bolnicu zbog previsokog pritiska.

Ukrali dozvolu za korišćenje EKG-a

Mladićev branilac Branko Lukić kaže za "Novosti" da je pre posete srpskih lekara dogovoreno da im se dozvoli korišćenje kompletne opreme u pritvorskoj ambulanti.

- Međutim, doktor Falke zabranio je da se koristi ambulanta, pa je pregled održan u sobi sa nekoliko stolica i foteljom. Dok su Ristić i Đokić pregledali Mladića, Falke je sa stola iz dokumentacije uzeo sudsko odobrenje za korišćenje EKG-a i odneo ga. Pritvorski službenik im posle nije dozvolio da urade EKG jer nemaju taj papir. Iako je Ristić bio poprilično uporan, pošto se Mladić žalio na bol i bio je idealan trenutak da se uradi EKG kod takvog pacijenta, nije mu dato - kaže Lukić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd