Utorak 19. mar 2024.
Ratko Mladić

HAŠKO IŽIVLJAVANJE: Sud ODBIO Mladićev zahtev za optuženje lekara

Foto: Profimedia
Odbrana je tražila da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice

Sudski mehanizam u Hagu odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak zbog nepoštovanja suda. 

Mehanizam je konstatovao da podnesci Mladićeve odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom negom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svesno i namerno ometalo pravdu. 

Takođe je ocenjeno da u zahtevu odbrane nisu navedeni dovoljni razlozi za uverenje da je neko iz osoblja u pritvoru možda postupio tako da bi to bilo nepoštovanje suda. 

Haški tribunal
Foto: Profimedia

Mladićeva odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje Mladićevog zdravstvenog stanja. 

Današnjom odlukom, Mladić je upućen da svoje nezadovoljstvo lečenjem ili uslovima u pritvoru može izraziti prigovorom u skladu s pritvorskim pravilima. 

Mladić je u pritvoru od hapšenja u Srbiji u maju 2011, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Protiv njega je u toku drugostepeni postupak po zalbama na prvostepenu presudu, kojom ga je Haški tribunal je neposredno pred zatvaranje, 22. novembra 2017. osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

PARAĆINSKA POSLA! Ovako ljudi oko Saše Paunovića sami upadaju u svoje laži

Osuđen je sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Inače u punom sastavu žalbenog veća, kojim predsedava sudija Teodor Meron, su sudije Karmel Adijus, Liu Dakun, Simor Panton i Priska Matimba Njambe.

Predsednik Srbije poručio: Imamo mir i stabilnost, SITNICA dovoljna da to izgubimo

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Mladićevi branioci su ranije najavili da će se žaliti na svih 10 tačaka optužnice po kojima je Mladić osuđen, od ukupno 11, pošto je po jednoj tački oslobođen optužbi.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd