Skip to main content
Aleksandar Vučić

"HRANE IMAMO I IMAĆEMO DOVOLJNO" Vučić o gorućem pitanju u Srbiji: Tajkuni pokušavaju da ucene državu, ali NEĆE USPETI

Foto: TV Pink/Printscreen
Imaćemo bezbroj problema, ali hrane imamo i imaćemo dovoljno, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić i dodao da u zemlji nema nestašice šećera, već je problem izazvan veštački, poručujući trgovcima da ne pokušavaju da ucenjuju državu da poveća cene šećera, jer u tome neće uspeti.

Vučić je za TV Pink, iz Davosa, na pitanje da li ćemo imati dovoljno hrane, budući da je često na meti kritika kada govori o tome, odgovorio da svaki odgovoran čovek brine, jer je možda bez brige lakše i lepše da se živi, ali se ne postižu najbolji rezultati.

Ukazao je da će biti bezbroj problema, ali da svega ima dovoljno.

OVO SU RAZLOZI! Vučić otkrio zbog čega su Mađari uveli vanredno stanje, pa se osvrnuo na Srbiju: Imaćemo mnogo problema

OVO SU RAZLOZI! Vučić otkrio zbog čega su Mađari uveli vanredno stanje, pa se osvrnuo na Srbiju: Imaćemo mnogo problema

"BIĆE POVEĆANJA CENE STRUJE, ALI..." Vučić uputio važnu poruku građanima Srbije

"BIĆE POVEĆANJA CENE STRUJE, ALI..." Vučić uputio važnu poruku građanima Srbije

"IMAMO ČISTU POZICIJU" Vučič poručio: O Srbiji bi pričali svašta da ne strahuju od potencijalnog odgovora

"IMAMO ČISTU POZICIJU" Vučič poručio: O Srbiji bi pričali svašta da ne strahuju od potencijalnog odgovora

Primetio je da je mađarska vlada danas uvela vanredno stanje u toj zemlji, i zbog energenata i zbog zaliha hrane i zbog pitanja bezbednosti, ističući da ne misli da to treba učiniti i u Srbiji.

Podsetio je da je pre nekoliko dana zvao sve, iz robnih rezervi, Ministarstva poljoprivrede, PKS, trgovine… pitao ih da li je sve u redu, i dobio potvrdan odgovor, a onda dogodilo ovo sa šećerom.

Vučić je naglasio da nema problema, niti bilo kakvog dizbalansa u potrebama građana i u onom što imamo, što je proizvedeno.

- Imamo šećera dovoljno, nije problem u tome, ali dolazite do toga kada država zaštiti odrrđenu cenu, postoje veliki trgovci, biznismeni, koji preko svih kojih mogu, vrše pritisak da država koriguje cene. Suština je u tome, da se cene koriguju - rekao je Vučić.

Dodao je da se neće ograničavati količina šećera koju građani mogu da kupe, jer bi se time samo podigla tražnju i napravio problem više.

Aleksandar Vučić
Foto: TV Pink/Printscreen

- A, onda kažu - povećajte cene, imaćete dovoljno… Pa, imamo dovoljno - ukazao je Vučić i dodao je da je time trebalo neko da se bavi sve vreme, ali nije.

Dodao je da će najveći problemi biti oko pšenice u ulja, ne kod nas, već u Evropi i svetu, ukazujući da su u Indiji, Argentini, SAD, Kanadi, uništeno 30 odsto roda pšenice, a reč je o najvećim proizvođačima.

- Kada sve to vidimo, kakve probleme ćemo da imamo, moramo da vidimo šta imamo, a imamo dovoljno i da to zaštitimo. Imamo i problem sa inflacijom, koja mora da se drži pod kotrolom. Najlakše je povećati cenu, a iz te spirale nema povratka - rekao je Vučić.

Zato je poručio da, ako neko misli da je kriza vreme da se zaradi najviše, to ne treba da radi.

- Moja poruka tajkunima, koji pokušavaju da ucenjuju državu - nemojte to da radite, jer ćete proći gore nego što ste mislili. Država, u ekonomskom smislu, neće dozvoliti da je ucenjujete, jer ste mislili da napravite ekstraprofit na muci - rekao je Vučić.

Dodao je i da dobro zna ko se krije iza "tobož stranih lanaca", a ko insistita na povećanju cene, i ponavlja da se to neće dozvoliti.

- Nećemo dozvoliti da urušite zemlju u teško vreme, jer mislite da je vreme da budete prebogati. To je moja molba i nadam se da će uslišiti. Priroda posla je da neko želi zaradu, ali molim da imaju u vidu situaciju u kojoj se nalazi Srbija. Ne tražimo da posluju sa nulom, neka zarađuju, samo zaustavite glad i žeđ za ekstraprofitom - rekao je Vučić.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd