fbpx
Skip to main content
Otpad

Ima li kraja? Pronađeno još 160 bačvi toksičnog otpada kod Obrenovca!

Foto: Profimedia/ilustracija
Fabrika vode u Makišu nije ugrožena

Osim 25 tona zagađujućih materija otkrivenih pre petnaestak dana na placu Zorana M. u selu Vukićevica kod Obrenovca, na još dve lokacije pronađeno je 160 buradi sa, za sada, nepoznatom materijom, piše Politika.

U Velikom polju, kako se navodi, otkriveno je 100 metalnih bačvi od po 180 litara, a u Markovića kraju još 60 metalnih i pet plastičnih buradi od po 400 litara. U bivšem skladištu građevinskog materijala u Velikom polju otkrivena su burad sa crnom pastozno-želatinastom masom bez mirisa. U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su na drugom mestu u selu Vukićevica, u zaseoku Markovića kraj, burići bili razbacani.

- U nekoliko je bila tečna i pastozna materija, a u većem delu očvrsla materija crnosive boje, bez mirisa. Pored burića nađeno je i 80 plastičnih vreća. U polovini njih je čvrsta žutonarandžasta smesa pomešana sa sunđerom - navode u Ministarstvu.

policija
Foto: Srbija Danas

Pretpostavlja se da je otpad u Markovića kraj bačen odavno, jer je na terenu delovalo da je sve zapušteno, a izlivena masa delimično podseća na industrijska maziva. Ovaj otpad, kako navode u Ministarstvu zaštite životne sredine, posle ispitivanja u ovlašćenoj laboratoriji biće propisno upakovan radi pripreme za transport i predat ovlašćenom operateru na skladištenje i tretman.

- Završili smo analizu 25 tona toksičnog otpada iz Vukićevice kraj Obrenovca. Sad je važno da se utvrdi koliko otrovi utiču na životnu sredinu i da li su dospeli u podzemne vode, jer bi u tom slučaju toksini mogli da zagade pijaću vodu - rekao je Vladimir Nikolić, pomoćnik direktora Instituta nuklearnih nauka u Vinči.

Stručni tim Gradskog zavoda za javno zdravlje izvršio je analizu tri uzorka vode za piće iz individualnih bunara u selu Vukićevica i rezultati se očekuju u narednih desetak dana. Nikolić kaže da sumnja da su ispitane materije mogle da zatruju zemljište pošto su bile u buradima zakopanim do šest metara dubine.

- Fabrika vode u Makišu, koja napaja Beograd pijaćom vodom, nije ugrožena. Kad bi zagađenje, nekim slučajem, stiglo do vodozahvata na Savi, fabrička postrojenja otklonila bi otrovne materije u procesu prerade vode - rekao je Nikolić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd