Skip to main content
dete, beba, vakcina

Imunizacija dece: Sve što niste znali o vakcini koja je od 1. marta OBAVEZNA ZA SVE

Foto: Profimedia
Briga o zdravlju

Od 1. marta počinje obavezna imunizacija dece rođene ove godine vakcinom protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, kako je predviđeno Pravilnikom o vakcinaciji. Ovo cepivo daje se bebama kada napune dva meseca u tri doze sa razmacima od četiri do osam nedelja.Revakcinacija će se obavljati u drugoj godini.

Vakcina koja mališane štiti od komplikacija izazvanih pneumokokom poput meningitisa, sepse, upale pluća i uha biće besplatna.

Kako najavljuju u RFZO, u toku je nabavka 169.500 doza pneumokokne konjugovane vakcine čija procenjena vrednost iznosi oko 904 miliona dinara bez PDV, a očekuje se da vakcine budu isporučene najkasnije do 28. februara.

vakcina
Foto: Profimedia

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Milena Kanazir pojašnjava da su na globalnom nivou oboljenja izazvana streptokokusom pneumonije vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do pet godina.

- Ova bakterija daje različite kliničke manifestacije a najčešći su sinuziti, zapaljenje srednjeg uha, ali se mogu javiti i zapaljenje pluća, meningitis i sepsa - kaže Kanazir.

Prema njenim rečima, Svetska zdravstvena organizacija preporučila je još 2012. godine uvođenje ove vakcine u nacionalne programe i da se primena razlikuje od zemlje do zemlje.

vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

- Mi smo jedna od prvih zemalja u našem regionu koja ovu vakcinu uvodi u kalendar obaveznih vakcina za svu decu određenog uzrasta. U susednim zemljama ona je još uvek na nivou kliničkih indikacija - pojasnila je Kanazir.

Prema kalendaru vakcinacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd