Utorak 19. mar 2024.
Ratko Mladić

Isplivao skandalozni snimak iz Haga: Pogledajte trenutak kad pomoćnik sudije priznaje da je Mladić NEVIN (VIDEO)

Foto: Profimedia
Na pitanje "ko je naredio genocid u Srebrenici" čuo se šokantan odgovor

Prošle nedelje se pojavila informacija o tome da je Jonas Nilsen, saradnik sudije Haškog tribunala Alfonsa Orija, predsedavajućeg Sudskim većem, koje je u prvostepenom postupku osudilo generala Ratka Mladića na doživotni zatvor, na predavanju u Institutu Aser javno je priznao da Haški tribunal nema dokaza o sastanku vojnog vrha Republike Srpske, na kom je navodno dogovoreno izvršenje krivičnog dela u Srebrenici. Sada je u javnost procurio i snimak na kom se jasno vidi kako on to govori.

Nilsen je tako, kao što se čuje na 44. minutu snimka, odgovarajući na pitanje "ko je naredio genocid u Srebrenici" rekao:

- Nije bilo sastanka na kom je dogovoreno izvršenje tog dela. Ponavljam, nije bilo pisane odluke, nije bilo vojnih sastanaka ili bilo čega sličnog. Nekako smo morali sve da saznamo iz promene stava i ponašanja svih onih koji su bili uključeni. Sudije su se bavile klasifikacijom - šta je bilo rečeno određeni dan, o čemu je razgovarano uveče i o čemu je razgovarano dan kasnije, a naročito je bilo važno prisustvo nekih svedoka-insajdera koji su kasnije svedočili.

Toma Fila: Hag je pravni monstrum, mogu šta hoće

U izjavi za SrbijaDanas.com ugledni srpski advokat Toma Fila na pitanje "da li se može doneti presuda na osnovu pretpostavki" odgovara: 

- Vi mene pitate zašto neko jak bije nekog slabijeg? Bije zato što može! Hag je zato pravni monstrum, to sam hiljadu puta rekao. Prvi sam advokat sa prostora bivše Jugoslavije koji to priča od 1996. godine - ističe Fila i dodaje da prisutni na ovako skandaloznu izjavu nisu reagovali jer očigledno "nisu zainteresovani".

Toma Fila
Foto: Profimedia

Ugledni advokat ističe da postoje nacionalna zakonodavstva širom sveta koja sadrže bar minimum pravde i prava i u kojima je navedeno šta su dokazi i šta može biti dokaz.

- Haški tribunal tvrdi da "to za nacionalna zakonodavstva vredi, ali za njih ne vredi". Znači, ono što ni u jednoj zemlji na svetu ne može biti dokaz, u Hagu može, pogotovo ako je antisrpsko - kaže Fila. 

Haški tribunal otišao bez pravde za srpske žrtve: CRNI KARTONI za nepravedni i politički sud

Kao još jedan problem Haškog tribunala advokat navodi:

- Doveli su sudije koje za velike pare sude i tu važi pravilo "veži konja gde ti kazda kaže" - zaključuje Toma Fila.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd