overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

HRVATSKI BISKUPI BRUTALNO NAPALI PATRIJARHA IRINEJA! Pažljivo pročitajte PISMO koje su mu poslali!

06.02.2019. 15:54
Piše:
Srbija Danas/Espreso
Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej / Izvor: Profimedia
Hrvatski biskupi su 18. novembra 2018. uputili patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju pismo, čiji sadržaj nije objavljen i koji je do nedavno bio tajna.

U određenim novinarskim krugovima u Hrvatskoj pojavile su se o njemu određena nagađanja. Da se izbegnu nagađanja, pogrešna tumačenja ili neistine, Hrvatska biskupska konferencija odlučila je pismo da objavi u celosti, navodi se u saopštenju HBK.

Pismo prenosimo u celosti:

Vaša Svetosti!

U novije vreme, napose nakon prošlogodišnjeg završetka rada Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve, čiji je zadatak bio zajednički razmotriti lik bl. Alojzija Stepinca pre, tokom i nakon II. svetskog rata, učestale su izjave i svojevrsni prekori u javnim nastupima i medijima najviših predstavnika Srpske pravoslavne Crkve, upućeni Katoličkoj Crkvi i biskupima u Republici Hrvatskoj, među kojima posebnu težinu imaju Vaše reči. Ovim pismom Hrvatska biskupska konferencija želi Vam o njima dobronamerno i s poštovanjem izneti svoj stav.

1. Vaša Svetost je nekoliko puta javno ponovio kako biskupi u Hrvatskoj ćute. Na hirotoniji dalmatinskoga episkopa, gospodina Nikodima Kosovića (1. listopada 2017.) u prisutnosti splitsko-makarskoga nadbiskupa msgr. Marina Barišića i šibenskoga biskupa msgr. Tomislava Rogića, utvrdili ste kako od braće katolika očekujete - pre svega od predstavnika Crkve da čujemo reč jevanđeljsku, reč mira, reč ljubavi, da čujemo reč da smo pre svega hrišćani i kao takvi da bar jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje.

U svom intervjuu Televiziji Hram (3. januara 2018.) kazali ste kako Vas - iznenađuje ćutanje Rimokatoličke Crkve. Crkva u Hrvatskoj ćuti. I danas se dešava mnogo nemilih događaja. Crkva ćuti. Istaknuli ste da - Crkva koja je u velikoj meri doprinela tim bivšim odnosima, (treba) da podigne svoj glas u interesu istine, pravde, u interesu zajedničke vere.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej / Izvor: Profimedia

Na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (24. oktobra 2017.), govoreći o stradanju srpskoga naroda tokom XX. veka, izjavili ste da je najtragičnije to što su ona došla - jednim delom od muslimana, a mnogo više od naše braće rimokatolika. Dodali ste:

- Naša Crkva toliko godina očekuje da čuje reč kajanja i izvinjenja naše braće rimokatolika, nikada nismo tu reč čuli. Verovatno je nećemo ni čuti. I ono što nas posebno stavlja pred veliku jednu muku, a to je što mnoge ideje prošlosti i danas su prisutne u tim narodima. (…) Narod koji stvara istoriju na zločinu, na krvi drugoga naroda, taj narod nema budućnosti.

U svojoj propovedi (4. avgusta 2018.) u Bačkoj Palanci, prigodom godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja među ostalim ste rekli: 

- Danas, posle dve decenije pitamo se što je taj narod (hrvatski) rukovodilo i motivisalo da dignu svoju ruku na braću svoju, na braću koji su delili podneblje i ovu blagoslovenu zemlju dugi niz godina? Kakva ih je sila na to motivisala i da li je imalo neke sile druge koja je mogla da to zadrži i onemogući? Imala je. To je bila institucija Crkve koja je jedino mogla da zaustavi taj ponor, to zlo koje je iznenadilo ne samo naš narod, nego čitav narod sveta, pogotovo hrišćanske narode. I ako ima neko ko je zatajio, i neko ko je mogao da to zlo zaustavi, to je bila Crkva. (…) Crkva koja je pozvana da širi ljubav, narod koji čita jevanđelje, narod koji se moli Bogu i istome Spasitelju, zaboravio je kome pripada i stavio se u jednu sasvim drugu stranu koja ne može nikada i ničim biti opravdana. Strašna tragedija, ta mržnja koja je počela u prošlosti nastavila se i u vreme takozvane Oluje, i što je tragično, ona je prisutna i danas.

Za Vašega pohoda Crnoj Gori u mesecu julu ove godine, na pitanje novinara s kojom biste istorijskom epohom uporedili položaj Srba danas u Crnoj Gori, u intervjuu za podgorički dnevnik Dan (23. jula 2018.) odgovorili ste: 

- Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srbima.

Najveći poraz NATO u borbi protiv Vojske Jugoslavije: Niko ih nije tako PONIZIO, tajna se krila u Batajnici

Neposredno po završetku rada Mešovite komisije za zajedničko razmatranje lika bl. Alojzija Stepinca, svi srpski članovi ove Komisije potpisali su 16. jula 2017. saopštenje za javnost, u kojem polemišu s beogradskim Večernjim novostima, te s uvredljivim konotacijama govore o zagrebačkom Kaptolu, prepoznavajući u pisanju navedenih srpskih novina "kaptolsku dirigentsku palicu", jer su prenele hrvatski prevod završnoga saopštenja Mešovite komisije, pripisujući prevoditelju namerne netačnosti. Glasnogovornik Srpske Pravoslavne Crkve, bački episkop Irinej u Saopštenju od 18. jula 2017. nastavio je polemiku sa spomenutim novinama, nazivajući njihovo pisanje "kaptolskim komentarima iz Zagreba" i iskazujući svoj stav ne baš blagim rečnikom:

- Ne bih da se ovde i njima bavim iako su mi veoma dobro poznati pošto sam ih slušao i čitao stotinama puta, a sadržaj nekih znam gotovo naizust. Sve u svemu, navijačko, servilno – rekao bih: kaptololatrijsko i antipatrijaršijsko – sočinjenje…

Ni u nekim drugim prigodama bački vladika Irinej nije birao reči kad je govorio o Crkvi i biskupima u Hrvatskoj. Kao glasnogovornik Srpske pravoslavne Crkve osobito teške optužbe izrekao je u Saopštenju za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne Crkve sa redovnog zasedanja održanog u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine. U Saopštenju je ustvrdio:

- Konstatovano je takođe da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom, Crkvama Reformacije i ekumenskim organizacijama korektni i konstruktivni, što nažalost, ne važi za odnose sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, u kojoj, pored dobronamernih biskupa koji deluju u duhu Drugog vatikanskog sabora, postoji, nažalost, i dobar broj biskupa neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike. Sabor se nada da će oni prvi izvršiti veći uticaj na hrvatske rimokatoličke vernike nego ovi drugi.

Oluja
Oluja / Izvor: Profimedia

2. Vaša Svetosti! Pitamo se, kakav bi mogao biti cilj i smisao navedenih tvrdnji po kojima kod Katoličke Crkve u Hrvatskoj i njenih pastira ne postoji gotovo nikakvo dobro, nego samo zlo. U ne tako davnim vremenima slušali smo slične ocene i o Vatikanu i o papi. Međutim, danas čujemo pohvale papi Franji i Rimokatoličkoj Crkvi, a pokude biskupima i Crkvi u Hrvatskoj. U intervjuu objavljenom u Jutarnjem listu (7. januara 2017.) ponešto ironično kažete da ispadne kako srpski pravoslavni episkopi više drže do autoriteta rimskog biskupa negoli pojedini hrvatski katolički biskupi.

Smatramo neobičnim da poglavar jedne pravoslavne mesne Crkve javno suprotstavlja biskupe Katoličke Crkve u Hrvatskoj papi Franji, upućuje im prekore i pripisuje zločine celoj toj Crkvi i cijelom hrvatskom narodu. Za zločine, kako u hrvatskom tako i u srpskom te u drugim narodima, krivi su pojedinci s imenom i prezimenom pa je na njima odgovornost za ono što su počinili.

Ne uspevamo razumeti namere Saopštenja sa zadnjega zasedanja Svetoga Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve kad javno razvrstava hrvatske biskupe i tumači ko je od njih dobronameran i ko od njih deluje prema II. vatikanskom saboru a ko ne, te većinu od njih označuje kao ljude "neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike" bez objašnjenja na temelju čega ih smatra takvima. Bački vladika Irinej u intervjuu Politici (20. lipnja 2018.) ponovio je tvrdnju o korektnim odnosima s Rimokatoličkom Crkvom u celini, ali ne i s biskupima Hrvatske biskupske konferencije, "uz časne i hvale vredne izuzetke", te u znatnoj meri i Bosne i Hercegovine, koji "kao da i ne čitaju izjave i deklaracije koje objavljuje njihov sopstveni vrhovni poglavar zajedno sa pravoslavnim patrijarsima, a ni druge izjave i tekstove pape Franje".

Milošević je DAO PONUDU u Rambujeu, a Amerikanci su ODBILI: Posle ove REČENICE počelo je bombardovanje Jugoslavije

Želeli bismo znati koji su razlozi zabrinutosti Vaše Svetosti i bačkoga vladike Irineja za odnos hrvatskih biskupa prema papi Franji? Naša povezanost s rimskim biskupom utemeljena je u veri Katoličke Crkve da je papa naslednik sv. Petra, glava Biskupskoga kolegija, Pastir sveopšte Crkve koji predseda zajedništvu u ljubavi, pa mu u tom duhu trajno iskazujemo puno poverenje i duboko poštovanje te u verničkom posluhu prihvatamo njegovu učiteljsku reč. S obzirom na odnos između Srpske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve u Hrvatskoj smatramo da ga treba krasiti evanđeosko načelo:

- Pogreši li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata (Mt 18,15-16). U prosudbama o drugima polazište treba biti argument istine koji valja obrazložiti "blago i s poštovanjem, dobre savesti" (1 Pt 3,16), a eventualnu uvredu oprostiti i "do sedamdeset puta sedam" (Mt 18,22).

Navedenim javnim negativističkim načinom komuniciranja nije moguće rešiti bilo kakav problem ili pitanje. Takav pristup u hrvatskom društvu izaziva otpore prema nastupima Vaše Svetosti, budi nepoverenje prema Vašoj osobi i prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi te prema samim srpskim građanima u Hrvatskoj, produbljuje ranjenosti iz ratnoga vremena koje još nisu ozdravljene, podstiče mržnju. Nastupi koji ne očituju nikakva suosećanja za žrtve i stradalnike uzrokovane od srpske strane, posebno teško pogađaju one hrvatske ljude koji su za vreme nedavnoga Domovinskoga rata bili isterani iz svojih domova na području tzv. Republike srpske krajine, Bosne i Hercegovine, napose iz banjalučkoga kraja, gde nije bilo rata, a ubijena su i trojica sveštenika.

izbeglice
izbeglice / Izvor: Profimedia/ilustracija

Tokom 1991. godine u Hrvatskoj je bilo 536.000 prognanika i izbeglica, dok ih je 1992. bilo oko 800.000 iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Socijalističke Republike Jugoslavije, odnosno Srbije, Vojvodine, Kosova i Crne Gore. Kuće su im najvećim dijelom bile razorene, brojna rodbina poubijana a mnogi oterani u srpske logore. U to doba među prognanicima je bio i jedan sadašnji hrvatski biskup, koji je kao župnik s vrećicom u ruci zajedno s vernicima izbegao iz svoje župe pred nasiljem srpskih snaga.

Određeni broj drugih sveštenika, redovnika i redovnica završio je takođe u srpskim logorima, a jedan je sveštenik ubijen. Tokom Domovinskoga rata u Hrvatskoj po dosadašnjim saznanjima stradalo je 15.007 osoba, od kojih je 13.914 ubijeno, a 1093 nestalo. Više od 1300 objekata Katoličke Crkve i drugih svetinja uništeno je ili teško oštećeno. Navedene činjenice otvaraju pitanja na koja svi mi dugujemo odgovore istini i pravednosti. Temeljno je pitanje koje si moramo svi postaviti: Je li istinito i moralno ono što o drugima javno govorimo? Prećutkujemo li deo istine? Jesmo li možda postali "suci što naopako sude" (Jak 2,4) i drugima oduzimamo dobar glas?

ČAST ZA SRPSKE VELIKANE: Predsednik Vučić podnosi inicijtivu da Ćosić i Ekmečić dobiju ulice!

Posebnu težinu ima izjava Vaše Svetosti da je nedavni rat mogla sprečiti Katolička Crkva u Hrvatskoj. Nije ona imala nikakva uticaja na srpskoga predsednika Slobodana Miloševića, na Jugoslovensku narodnu armiju, na paravojne jedinice iz Srbije, niti na druge koji su pokrenuli i vodili rat na hrvatskome tlu. Naše zauzimanje za mirno rešavanje problema kod njih nije imalo nikakva odjeka. Rat je očitovao da nije utemeljena tvrdnja koju smo nekoliko puta čuli od Vas, kako hrvatski katolici slušaju svoju Crkvu za razliku od pravoslavnih vernika. Poznato je, naime, da je većina srpskih političara, kao i Srpska Pravoslavna Crkva u vreme demokratskih promjena 90-tih godina prošloga vela, zastupala stav kako srpski narod ne može živeti s hrvatskim narodom u samostalnoj hrvatskoj državi nego isključivo u okviru zajedničke države, a ako to nije moguće, Srbi nemaju drugoga izbora nego uzeti oružje u ruke. U pismu Lordu Piteru Karingtonu, predsedatelju Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, patrijarh Pavle je u novembru 1991. napisao:

- Ti naši sunarodnici, iste vere i krvi, suočeni su sa sledećim kobnim izborom: ili će se oružjem u ruci izboriti za opstanak u istoj državi sa maticom srpskog naroda, ili će biti prisiljeni da se iz te nove Nezavisne Države Hrvatske pre ili posle isele. Trećeg nema. Za to ih srpska država i srpski narod moraju zaštititi svim legitimnim sredstvima, uključujući i oružanu samoodbranu srpskih života i svih srpskih krajina. Teritorije na kojima je srpski narod vekovima živeo i na kojima je aprila 1941. imao etničku većinu pre genocida izvršenog nad njim od strane hrvatskih kvinsliških vlasti, ne mogu ostati u sastavu bilo kakve nezavisne Hrvatske, već se moraju naći pod zajedničkim državnim krovom sa današnjom Srbijom i svim srpskim krajinama.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Premda je patrijarh Pavle 1999. godine prigodom svoje  prve posete Zagrebu nakon Domovinskoga rata savetovao Srbima da budu lojalni građani Hrvatske i podstaknuo ih: "Časno ispunjavajte svoje građanske dužnosti i postupajte savesno po državnim zakonima Republike Hrvatske", posledice navedene srpske politike osećaju se i danas u srpsko-hrvatskim odnosima, za koje se ne može optuživati Katoličku Crkvu. Izneseni stav o nemogućnosti Srba da žive s Hrvatima u hrvatskoj državi pokazao se posebno pogubnim tokom vojno-redarstvene akcije Oluja, kad je vodstvo krajiških Srba naredilo njihovo iseljavanje iz mesta stanovanja i odlazak iz Hrvatske, kako svedoči pouzdana ratna dokumentacija.

Vaše mišljenje koje ste izneli na već spomenutom 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (24. oktobra 2017.): "Gde god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, bilo Crnoj Gori i u drugim mestima", ne pridonosi miru i razumevanju, jer samo Srbima dajete određena prava, bez objašnjenja kakva bi prava imali drugi građani koji žive sa Srbima. Poverenje među Srbima i Hrvatima ne izgrađuje ni Vaše prešućivanje hrvatske države.

57 načina ubijanja u Jasenovcu! Prof. Grajf o mračnim tajnama Hrvatske: Ustaše su uživale da okrvave svoje ruke

Naime, kad upućujete pisane poruke vernicima Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, Vi gotovo redovno ne navodite državu u kojoj oni žive nego pokrajine Dalmaciju, Slavoniju, Liku. Nezavisnost Republike Hrvatske priznale su gotovo sve svetske države te joj Vaše ignorisanje ne može nauditi, ali ono nanosi štetu Vašemu ugledu u Hrvatskoj i ujedno građane srpske nacionalnosti stavlja u nova iskušenja. Kad u svojoj nedavnoj izjavi u Crnoj Gori tvrdite da Srbima ni danas nije bolje u Hrvatskoj nego li je bilo za vreme Nezavisne Države Hrvatske, uveravate svoje sunarodnike i druge hrvatske građane u nešto što nije tačno i što uliva strah.

Status Srba u Hrvatskoj definisan je Ustavom i zakonima, oni imaju svoje predstavnike u Hrvatskome saboru i na svim nivoima lokalne uprave te danas participiraju kao koalicijski partneri u Vladi Republike Hrvatske i imaju mogućnost legalnim putem zauzimati se za ostvarenje svojih prava. Osim toga, ubrzo nakon potpisivanja poslednjega Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o ekonomskim pitanjima, Hrvatska je Vlada sklopila sličan Ugovor sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom po kojem joj iz državnoga proračuna dodeljuje određena finansijska sredstva te je ona otvorila i vlastitu Gimnaziju u Zagrebu. Nije malen broj nekretnina, oduzetih tokom komunističke vladavine u Jugoslaviji, koje je Republika Hrvatska vratila Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

 

Piše:
Srbija Danas/Espreso
06.02.2019. 15:54