fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA SRBIJU" Istoričar pohvalio posetu predsednika Vučića Kosančićevom vencu (FOTO)

Foto: InstagramPrintscreen/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas ostatke Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu koja je razorena tokom nacističkog bombardovanja.

- Prvi predsednik Srbije koji je u prethodnih 80 godina došao na Kosančićev venac - napisao je u svojoj objavi istoričar Dejan Ristić.

"TO SE ZOVE PREDSEDNIK" Meštani Rudne Glave oduševljeni posetom predsednika Vučića (FOTO)

"TO SE ZOVE PREDSEDNIK" Meštani Rudne Glave oduševljeni posetom predsednika Vučića (FOTO)

VUČIĆA UGOSTIO DRUG IZ VOJSKE SA KOJIM JE DELIO DOBRO I ZLO! Balanović ispričao kako su izgledali vojnički dani

VUČIĆA UGOSTIO DRUG IZ VOJSKE SA KOJIM JE DELIO DOBRO I ZLO! Balanović ispričao kako su izgledali vojnički dani

JEDNOGLASNA ODLUKA: Aleksandru Vučiću povelja "Počasni građanin Banjaluke"

JEDNOGLASNA ODLUKA: Aleksandru Vučiću povelja "Počasni građanin Banjaluke"

Pre tačno 80 godina, 6. aprila 1941. godine, vojne snage nacističke Nemačke bombardovale su Beograd. Nažalost, tada je do temelja izgorela Narodna biblioteka Srbije.

Zgrada je gorela dva dana. Uništen je knjižni fond od 500.000 svezaka, 1.424 ćirilskih rukopisa i povelja od XII do XVII veka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, 4.000 naslova časopisa i 1.800 naslova novina, nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige, kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

Uništene su lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika. Nestali su svi inventari i katalozi Narodne biblioteke. Uništene su knjige na više jezika koje su pokrivale period od gotovo hiljadu godina. Paljenje Narodne biblioteke u Beogradu je možda najveći pojedinačni zločin nad kulturnom baštinom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Aleksandar Vučić je danas posetio Kosančićev venac, tamo gde se nalazila Narodna biblioteka Srbije. Njegov gest pohvalio je istoričar Dejan Ristić.

- Ovo je istorijski događaj. Prvi predsednik Srbije koji je u prethodnih 80 godina došao na Kosančićev venac i obratio se naciji sa mesta na kome su nacisti pokušali da plamenom postignu trijumf zaborava. Dolazak predsednika Republike na ovaj lokalitet uliva nadu da ćemo, nakon 80 godina nebrige o sopstvenom kulturnom i identitetskom nasleđu uništenom na tom mestu 6. aprila 1941. godine, konačno vratiti knjige na Kosančićev venac - napisao je Ristić i dodao:

- Osamdeset godina čekali smo da predsednik Srbije dođe na najveće zgarište knjiga u Evropi. Danas smo to i dočekali. Hvala predsedniku Republike na ovom gestu i rečima kojeje danas izgovorio - napisao je istoričar u svojoj objavi na Fejsbuku.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je u objavi napisao sledeće:

- Danas je šesti april, osamdeseti po redu od izbijanja Drugog svetskog rata. U našem slučaju on sadrži specifičnost i simboliku. Pored stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na našem tlu obeležilo je uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope – Narodne biblioteke Srbije.

I ovog šestog aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav, svestan tragičnih posledica tog čina, želim da ukažem na neophodnost uređenja tog lokaliteta koji i danas svedoči o trijumfu volje da se plamenom postigne trijumf uništenja i zaborava.

Cilj ovog obilaska je da se sa tog mesta, na kome je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin nad kulturnim nasleđem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, uputi jasna i odlučna poruka našoj i inostranoj javnosti da Republika Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet - naveo je presednik.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd