fbpx
Skip to main content
skupstina

MENJA SE USTAV REPUBLIKE SRBIJE: Otkriveno i kada bi tačno trebalo da do toga dođe

Srbija Danas / Jelena Obradović
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić progovorio je o Ustavu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kojoj je prisustvovao i deo opozicije, da procedura izmena Ustava u oblasti pravosuđa, uključujući i održavanje referenduma, treba da bude završena do sredine februara 2022. godine, odnosno u ovom sazivu skupštine.

FRANCUSKA POSLANICA VATRENIM GOVOROM ZAPUŠILA USTA ZAPADU! Srbija jedina zaslužuje da postane deo EU, kakvo Kosovo?

FRANCUSKA POSLANICA VATRENIM GOVOROM ZAPUŠILA USTA ZAPADU! Srbija jedina zaslužuje da postane deo EU, kakvo Kosovo?

Napadi na mene i porodicu imaju za cilj da me sruše: Vučić odgovorio na sramne udare na predsednikove najbliže

Napadi na mene i porodicu imaju za cilj da me sruše: Vučić odgovorio na sramne udare na predsednikove najbliže

VUČIĆ ODGOVORIO OBRADOVIĆU: Da nije Ustava zalagao bih se za obaveznu vakcinaciju

VUČIĆ ODGOVORIO OBRADOVIĆU: Da nije Ustava zalagao bih se za obaveznu vakcinaciju

Prema njegovim rečima, Venecijanska komisija je 15. oktobra dala pozitivno mišljenje na ustavne amandmane što je, kako je rekao, bio važan korak za nastavak procedure.

Dačić je dodao da bi sada, na nekoj od narednih sednica Venecijanske komisije, Srbija trebalo da dobije mišljenje o Nacrtu zakona o referendumu.

- Bila bi katastrofa da proces ne završimo zbog Zakona o referendumu. Moramo da uradimo sve da bi taj predlog zakona o referendumu dobio pozitivnu ocenu - rekao je Dačić.

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Foto: Profimedia

On je kazao da je tempo kojim se ide dosta dobar, te ponovio da se izmene Ustava odnose samo na oblast pravosuđa, a njima se predviđa da sudije i tužioce više ne bira parlament.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević najavila je da će sledećeg utorka biti održana još jedna sednica odbora na kojoj će biti usklađen sa preporukama Venecijanske komisije i predlozima koje je opozicija danas dala na sednici.

- Još jednom ćemo uputiti Venecijskoj komisije tekst na hitno mišljenje posle čega će biti usvojen konačan tekst akta o promeni Ustava - rekla je Žarić Kovačević.

Na sednicu odbora u dogovoru sa Venecijanskom komisijom pozvana je i vanparlamentarna opozicija, odnosno učesnici međustranačkog dijaloga, sa i bez evroparlamentaraca, a odazvalo se svega nekoliko njih.

Sednici su prisustvovali predstavnici Srpske radikalne stranke, Dosta je bilo, Građanskog demokratskog foruma, Demokrata Srbije, Zdrave Srbije, a nije došao niko iz takozvane "bojkot opozicije".

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj kritikovao je što se Ustav menja kako bi se ispunila obaveza prema međunarodnim organizacijama, navodeći da bi promena Ustava trebalo da sazri prvo u srpskom društvu.

Aleksandar Šešelj
Aleksandar Šešelj
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Upitao je i kako se došlo do zaključka da će promene Ustava doprineti povećanju investicija u našu zemlju.

Govoreći o tome da se sudije vise neće birati u skupštini, Šešelj je kazao da izbor sudija u parlamentu garantuje transparentnost, jer se sve odvija pred očima javnosti.

Odbacio je argument da se promenom načina izbora sudija smanjuje politizacija sudstva, jer, kako kaže, skupština je po pravilu heterogena, bez obzira na trenutno stanje.

Ranije danas, lider Dveri Boško Obradović rekao je da neće prisustvovati sednici, jer se, kaže, Dveri protive promeni Ustava u skupštini bez opozicije.

Slično je rekao i predsednik DS Zoran Lutovac, ukazujući da se "u nelegitimnom parlamentu ne može raspravljati o promenama Ustava".

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd