fbpx
Skip to main content
SPC

IZBOR PATRIJARHA ŠTITE OMETAČI: Postavljaju male sprave sa antenama koje mogu da se sakriju ispod mantije

Foto: SD/Ilustracija
Sabor izabere trojicu, a prvi među jednakima izvlači se žrebom. Na ovaj način sprečava se mogućnost da neko spolja ima uticaj na ono što se dešava na izbornom Saboru i ostavlja se prostor "da Bog sam odluči".

Mesto na kojem se bira novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve 18. februara biće pokriveno ometačima, saznaje Objektiv. Kako bi izbor poglavara SPC bio tumačen Božjom voljom, a ne uticajem stranih službi, političkih moćnika i biznismena, prostor na kojem će se odvijati izborni Sabor imaće male naprave sa antenama, toliko male da mogu da se sakriju i ispod mantije vladike.

AKO BUDETE SLUŽILI VOJNI ROK - PRIMAĆETE PLATU! Koliko će trajati i koja generacija će PROBITI LED?

AKO BUDETE SLUŽILI VOJNI ROK - PRIMAĆETE PLATU! Koliko će trajati i koja generacija će PROBITI LED?

VUČIĆ ZA KINESKE MEDIJE: Prijatelj u nevolji je zaista prijatelj, zahvaljujući vama Srbija je evropski lider (VIDEO)

VUČIĆ ZA KINESKE MEDIJE: Prijatelj u nevolji je zaista prijatelj, zahvaljujući vama Srbija je evropski lider (VIDEO)

Na poziv Si Đinpinga: Predsednik Vučić danas na video Samitu Kina sa CIEZ

Na poziv Si Đinpinga: Predsednik Vučić danas na video Samitu Kina sa CIEZ

- To znači da će ovaj prostor biti potpuno izolovan od uticaja spolja, svaki poziv biće blokiran, jednostavno neće biti signala. Ovo je neophodno kako bi čitav proces protekao u fer atmosferi. Nije tajna da svi žele da upletu prste u izbor novog patrijarha - poručuju dobro obavešteni izvori.

VELIKI NOVČANI FOND

Kada je 2013. godine patrijarh Irinej izdao naredbu da se pozove policija koja je potom uhapsila blagajnika Srbu Žikića, i to u zgradi Patrijaršije, građani su bili zaprepašćeni. Otkriveno je da je blagajnik SPC uzeo oko milion evra iz kase, a da to niko nije primetio...

- Možete samo da zamislite kojim novčanim fondom raspolaže SPC kad niko nije toliko vremena primetio da je nestalo oko milion evra! Svi žele da se dočepaju tog novca, ali i da imaju uticaj na novog patrijarha. Iako je Srbija sekularna država, jedinstvo države i crkve po mnogim pitanjima je važno, posebno kad je reč o kosovskom problemu. Zato ne treba da čudi što se bezbednost podiže na najviši nivo - dodaju izvori.

APOSTOLSKI PRINCIP

Po ustoličenju patrijarha Germana, za koga mnogi kažu da je bio "komunistički poslušnik", u proceduru izbora patrijarha uveden tzv. je "apostolski princip". To znači da između 30 episkopa koji imaju pravo da budu birani 18. februara, Sabor izabere trojicu, a prvi među jednakima izvlači se žrebom. Na ovaj način sprečava se mogućnost da neko spolja ima uticaj na ono što se dešava na izbornom Saboru i ostavlja se prostor "da Bog sam odluči".

patrijarh Irinej
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U OPTICAJU TRI LOKACIJE

O proceduri izbora patrijarha nedavno je govorio mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona Hrizostom, koji je istakao da se, iako su u opticaju tri lokacije za održavanje izbornog Sabora, budući vođa SPC verovatno neće birati u Patrijaršiji kao prethodnici. Razlog za to su epidemiološki uslovi, a kao najizvesnija opcija pominje se kripta Hrama Svetog Save. Svi ti detalji znaće se 10. februara kada će biti poznato i koji duhovnik će izvlačiti jednu od tri koverte sa imenom patrijarha.

INTERESNE GRUPE ZAVRŠILE POSAO

Verski analitičar Željko Injac u izjavi za Objektiv kaže da se preduzimaju koraci kako bi izborni Sabor bio zaštićen od uticaja spolja, ali da su se pregovori oko izbora patrijarha vodili mnogo pre toga.

- Postoje interesne grupacije u Crkvi i van nje. Naravno, tu je i strani faktor uključen, a i državi je bitno da to ne bude neko ko je pod kontrolom stranog faktora. Zato se godinu dana uoči Sabora vode kampanje, a postoje lobiranja. To je već sve završeno i otprilike se zna koja će biti tri kandidata koja su bliska vladici Grigoriju i koja su ova tri kandidata sa druge strane - zaključuje Injac.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd