fbpx
Skip to main content
Izbor patrijarha

DVE STRUJE: Lista favorita za novog srpskog patrijarha - odluka na Saboru

Foto: SD/Ilustracija
Sabor SPC zakazan je za 18. februar

Struja bliska episkopu bačkom, kako sada stvari stoje, već može da računa na patrijarha iz svojih redova, pa bi najizvesnije neko od njih trojice mogao biti novi poglavar SPC. Sinod ponovo u utorak odlučuje o mestu izbora, ali najverovatnije će Sabor biti u Hramu.

STIŽU NOVE DOZE VAKCINA: Pomoć Meridiana za više od 50 bolnica Srbije

STIŽU NOVE DOZE VAKCINA: Pomoć Meridiana za više od 50 bolnica Srbije

Hrvate jako zabolela istina koju je Vučić glasno izgovorio: Napali predsednika zbog "Dare iz Jasenovca"

Hrvate jako zabolela istina koju je Vučić glasno izgovorio: Napali predsednika zbog "Dare iz Jasenovca"

AMBASADOR ĐURIĆ: U čast 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD (VIDEO)

AMBASADOR ĐURIĆ: U čast 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD (VIDEO)

Tabor okupljen oko vladike bačkog Irineja (Bulovića) može da računa na čak 29 sigurnih glasova od 39, koliko vladika ima pravo glasa, te tako smatraju da će naredni patrijarh SPC sigurno biti iz njihovih redova.

Obe struje unutar Sabora guraće svoje kandidate kao celinu - sva tri kandidata od kojih se potom bira patrijarh, a kako bi bili sigurni da će poglavar biti baš njihov čovek.

Kandidati jedne struje za patrijarha su vladike Irinej (episkop bački), Porfirije (episkop zagrebački) i Jefrem (episkop banjalučki), dok su najizvesniji kandidati druge struje vladike Joanikije (episkop budimljansko-nikšićki), Jovan ( episkop šumadijski) i mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Vladike Ignatije (episkop požarevačko-braničevski) i Grigorije (episkop diseldorfski i cele Nemačke) sada se vode kao solo igrači.

Sabor SPC, na kome će se birati novi patrijarh, zakazan je za 18. februar i iako je na prošloj sednici Sinoda SPC dogovoreno da se on održi u kripti Hrama Svetog Save, o toj odluci će se ovo telo ponovo izjašnjavati u utorak, 16. februara.

- Odluka o mestu održavanja Sabora biće još jednom preispitana na sednici Sinoda u utorak. Međutim, verujem da će se na kraju ipak držati prvobitnog plana i da će se vladike okupiti u kripti Hrama - kaže izvor blizak Kuriru.

Sama ideja da se vladike okupe u ovoj svetinji, umesto u zgradi Patrijaršije, naišla je na negodovanje dela članova Sabora. Episkopi žički Justin, braničevski Ignatije, budimsko-nikšićki Joanikije i raško-prizrenski Teodosije uputili su 5. februara pismo Sinodu, u kome navode svoju zabrinutost zbog informacije da bi glasanje za novog patrijarha moglo da se održi u kripti Hrama.

BROJANJE GLASOVA  

Test za naklonost vladika

Ipak, da nije sve tako crno-belo, govori i činjenica da se promeni mesta održavanja Sabora nije pribeglo samo zbog epidemiološke situacije, već i da bi se poslednji put prebrojali sigurni glasovi.

- Kada je objavljeno da će Sabor biti održan u kripti Hrama Svetog Save, deo vladika je odmah negodovao. Neki su se uzdržali od reakcija, iako su važili za suprotstavljene vladiki bačkom Irineju. Na taj način je vladika Irinej poslednji put prebrojao svoje sigurne glasove, svog tabora, pred glasanje 18. februara - ističe izvor.

- Razumemo da je trenutna epidemiološka situacija krajnje ozbiljna, ali istovremeno smatramo da bi, u ovom trenutku, održavanje Svetog arhijerejskog sabora van zgrade Patrijaršije, posebno na mestu koje je, inače, pokriveno kamerama i gde nema odgovarajućih uslova za privatnost, bilo sasvim neadekvatno - navodi se u pismu.

Stavljanje akcenta na kamere u pomenutom objektu je čudno, s obzirom na to da je u više navrata rečeno da će one, naravno, biti isključene. Međutim, izvor navodi da je ovaj drugi tabor, u stvari, zabrinut da bi neko mogao da postavi prislušne uređaje u kripti Hrama.

- Njih je strah da bi moglo doći do prisluškivanja, da neko postavi bubice. To, naravno, ne stoji, jer uređaji za prisluškivanje mogu da se postave i u zgradi Patrijaršije. Ovo pismo suprotstavljeni tabor tumači isključivo kao poslednje trzaje da skrenu pažnju na sebe, jer su svesni da nemaju većinu u Saboru - pojašnjava izvor iz Crkve. 

NIŠTA OD LUKS HOTELA  

Spavaće u kelijama i eparhijskim stanovima

Kako se odustalo od prvobitne ideje da vladike tokom trajanja Sabora budu smeštene u hotelu "Hilton", njima su sada na raspolaganju kelije u zgradi Patrijaršije, stanovi u vlasništvu eparhija, ali i drugi hoteli.

- Gotovo sve eparhije imaju u svom vlasništvu stanove u Beogradu, pa će vladike, po svemu sudeći, biti smeštene tu. Ipak, i dalje su im na raspolaganju neki od hotela u Beogradu, ali ne "Hilton", kako se spekulisalo - dodaje izvor.

Verski analitičar Željko Injac kaže da ga ne čudi što je deo vladika uputio pismo Sinodu jer je ono, pre svega, bilo namenjeno medijima i skretanju pažnje na tu struju.

- Taj dopis je skeniran pre nego što je poslat Sinodu, to znači da ga je dao medijima neko od tih vladika. Oni tu insistiraju na intimnosti koju misle da će imati u Patrijaršiji, ali kripta je delimično pokrivena kamerama, koje su pod kontrolom crkve - navodi Injac.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd