fbpx
Skip to main content
Metju Palmer

IZUZETNO OPASNA RETORIKA AMERIČKOG ZVANIČNIKA: Poziva na prekrajanje granica na Balkanu i nestanak Republike Srpske!

Foto: Profimedia
Palmer naglašava da je stav Sjedinjenih Američkih Država vrlo jasan i nedvosmislen

- Vašington ne podržava ni "veliku Srbiju, ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju", mi podržavamo "veliku Bosnu i Hercegovinu". Ruska ambasada u Sarajevu: Da li je ovo poziv na prekrajanje granica na Balkanu?!

Patrijarh Porfirije sutra služi jutarnju liturgiju u Hramu Svetog Save

Patrijarh Porfirije sutra služi jutarnju liturgiju u Hramu Svetog Save

Ministar Vulin: Srbe štiti samo jaka srpska država, sve ostalo su laži u koje više nemamo prava da verujemo

Ministar Vulin: Srbe štiti samo jaka srpska država, sve ostalo su laži u koje više nemamo prava da verujemo

"Neka zaista bude praznik, a ne gorka uspomena" Vulin čestitao svim građanima Prvi maj

"Neka zaista bude praznik, a ne gorka uspomena" Vulin čestitao svim građanima Prvi maj

Sjedinjene Američke Države i njeno političko rukovodstvo na Balkanu jedino podržavaju "veliku Bosnu"!

Ovo kaže Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, dodajući da Vašington ne podržava ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku, ni "veliku Albaniju", već samo "veliku Bosnu i Hercegovinu". Palmer optužuje Rusiju da namerno urušava stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Stručnjaci ocenjuju da je ovo izuzetno opasna retorika američkog zvaničnika kojom poziva na prekrajanje granica na Balkanu i čak nestanak Republike Srpske!

Agresivno mešanje

Palmer naglašava da je stav Sjedinjenih Američkih Država vrlo jasan i nedvosmislen.

- SAD ne podržavaju ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju". Ono što podržavamo je "velika BiH". Ne uzimam za ozbiljno nikakav "non-pejper" jer niko neće da kaže ko je autor tog dokumenta. Što se tiče Rusije, sasvim je jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Ona radi i na potkopavanju stabilnosti celog Zapadnog Balkana i na promociji nepoverenja i sukoba - optužuje Palmer.

Metju Palmer
Foto: Srbija Danas

Iz Ambasade Rusije u Sarajevu, na drugoj strani, kažu da oštro kritikuju Palmerove izjave i njegove tvrdnje da Rusija urušava stabilnost BiH.

- Iz toga se može zaključiti da je za nevolje u BiH kriva Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: "Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda". Vrlo je zanimljiva i Palmerova konstatacija da SAD podržavaju kreiranje "velike Bosne i Hercegovine". Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori "velika Albanija". Neće li Palmerova alegorija postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje "velike BiH"? - upozoravaju iz ambasade.

Politikolog Aleksandar Pavić, komentarišući ove navode, kaže da agresivno ponašanje SAD prema Rusiji i Kini dovodi do gubitka strpljenja Moskve i Pekinga, a da je Palmerova retorika opasna.

- Te dve velike zemlje višu nisu spremne da tolerišu američke dvostruke aršine i otvoreno mešanje u unutrašnje stvari drugih država u čitavom svetu, pa tako i u BiH. Činjenica je da su SAD sa zapadnim vazalima glavne arhitekte razbijanja SFRJ i promene granica u regionu protivno međunarodnom pravu. Očigledno je licemerje kada se odgovornost za tu katastrofu i neuspeli eksperiment zvani nezavisna BiH pokušava prebaciti na Rusiju, koja dosledno poštuje Dejtonski sporazum. Rusija sada jasno pokazuje da se više ništa na ovim prostorima neće rešavati bez nje i da jasno i otvoreno podržava srpske saveznike - naglašava Pavić.

Zašto nisu čuvali SFRJ?

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost takođe ocenjuje da je ovde reč o licemerju.

- Pa zbog čega onda nisu čuvali veliku Jugoslaviju, odnosno jugoslovensku državu? Tada bismo možda bili svi srećni. Ne bismo imali međunacionalne probleme i partikularne nacionalne koncepte južnoslovenskih naroda, odnosno ni srpski, ni hrvatski, ni albanski ni taj famozni bošnjački koncept - zaključuje Karanović.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd