fbpx
Skip to main content
Vlada Srbije

IZVRŠNA VLAST U SRBIJI I REGIONU: Vlade velike i vlade male, u koliko njih su žene stale?

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Naša zemlja jedina od zemalja u okruženju ima ženu predsednicu Vlade, koja će tu funkciju obavljati i u novoj izvršnoj vlasti

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novu vladu, a još ranije je najavljeno da bi u njoj oko 50 odsto ministarki mogle da budu žene. Ne treba posebno govoriti koliki bi to značaj imalo za rad na izjednačavanju polova - jedno je stalno pričati o polnoj ravnopravnosti, drugo je to pokazati na delu.

U nedelju će biti održana sednica predsedništva SNS

U nedelju će biti održana sednica predsedništva SNS

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, od toga TRI NOVA: U subotu konačna odluka!

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, od toga TRI NOVA: U subotu konačna odluka!

POZNAT NOVI MINISTAR U VLADI SRBIJE: Vodiće kabinet za brigu o porodici, deci i demografiji

POZNAT NOVI MINISTAR U VLADI SRBIJE: Vodiće kabinet za brigu o porodici, deci i demografiji

Svi znamo da je polna ravnopravnost danas jedno od ključnih pitanja za ocenu demokratičnosti jednog društva. Naša zemlja, može se reći, prednjači u regionu kada je u pitanju učešće žena u političkoj vlasti, mada to svakako može da bude i bolje.

Za naš ponos je, bar kad je reč o regionu, što jedini imamo Vladu čija je predsednica žena - Ana Brnabić. Ona je, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ujedno i mandatarka nove vlade i u nedelju će da saopšti imena novih ministara i ministarki. Dakle, sačekaćemo još malo da vidimo koliko će ministarstava i koliko ministarki imati nova vlada, a do tada možete da pogledate kakva je situacija u našem regionu.

HRVATSKA - 16 ministarstava, 25 odsto žena

Andrej Plenković
Andrej Plenković
Foto: Profimedia

Premijer je Andrej Plenković, a tu su i četiri muškarca potpredsednika Vlade.

Vlada ima 16 ministarstava, od toga 4 žene, odnosno 25 odsto pripadnica lepšeg pola. Ministarke su: Nina Obuljen Koržinek (Ministarstvo kulture i medija), Nikolina Brnjac (Ministarstvo turizma i sporta), Marija Vučković (Ministarstvo poljoprivrede) i Nataša Tramišak (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije).

CRNA GORA - 17 ministarstava, 22,22 odsto žena

Duško Marković
Duško Marković
Foto: Profimedia

Premijer Vlade je Duško Marković, uz tri muškarca potpredsednika Vlade. Ovo je trenutno stanje stvari, ali je posle izbora izvesno stvaranje nove vlade, koja bi, prema nekim najavama, trebalo da bude formirana u prvoj dekadi novembra.

Do tada, aktuelna Vlada ima 17 ministarstava i 18 ministara (1 bez portfelja), od toga su 4 žene, što je ukupno 22,22 odsto dama u izvršnoj vlasti. Ministarke su: Sanja Damjanović (Ministarstvo nauke), Dragica Sekulić (Ministarstvo ekonomije), Suzana Pribilović (Ministarstvo javne uprave) i Marija Vučinović, ministarka bez portfelja.

SEVERNA MAKEDONIJA - 16 ministarstava, 25 odsto žena

Zoran Zaev
Zoran Zaev
Foto: Profimedia

Premijer je Zoran Zaev, ima četiri zamenika - svi su muškarci. 

Od 16 ministarstava, četiri vode žene (25 odsto), i to: Radmila Šekerinska (Ministarstvo odbrane), Jagoda Šahpaska (Ministarstvo za rad i socijalnu politiku), Mila Carovska (Ministarstvo za obrazovanje i nauku) i Irena Stefoska (Ministarstvo kulture).

REPUBLIKA SRPSKA - 16 ministarstava, 37,5 odsto žena

Radovan Višković
Radovan Višković
Foto: PrintscreenYoutube/tvk3

Premijer Vlade je Radovan Višković.

Od 16 ministrastava, na čelu 6 se nalaze žene (37,5 odsto): Zora Vidović (Ministarstvo finansija), Srebrenka Golić (Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju), Sonja Davidović (Ministarstvo porodice, omladine i sporta), Senka Jujić (Ministarstvo uprave i lokalne samouprave), Suzana Gašić (Ministarstvo trgovine i turizma) i Natalija Trivić (Ministarstvo prosvete i kulture).

FEDERACIJA BiH - 16 ministarstava, 18,75 odsto žena

Foto: Profimedia
Fadil Novalić
Foto: Profimedia

Premijer Fadil Novalić ima dvoje zamenika - jednog muškarca i jednu ženu (Jelka Miličević), koja je i ministarka.

Ima 16 ministarstava, od kojih su trenutno tri žene ministarke (18,75 odsto): Jelka Miličević (Ministarstvo finansija), Zora Dujmović (Ministarstvo kulture i sporta) i Edita Đapo (Ministarstvo životne sredine i turizma). Međutim, trenutno su upražnjena dva ministarstva, a na čelu jednog (Ministarstvo obrazovanja i nauke) bila je žena, Elvira Dilberović. Ona je sada ambasador u Švedskoj, ali s njom - procenat žena u ministarstvima Vlade BiH bio je 25 odsto.

ALBANIJA - 14 ministarstava, 57,14 odsto žena

Edi Rama
Edi Rama
Foto: Profimedia

Premijer Vlade je Edi Rama i ima jednog zamenika, muškarca. 

Od 14 ministarstava, čak 8 vode žene (57,14 odsto): Olta Džačka (Ministarstvo odbrane), Anila Denaj (Ministarstvo finansija i ekonomije), Belinda Baljuku (Ministarstvo infrastrukture i energije), Besa Šahini (Ministarstvo obrazovanja, sporta i omladine), Etilda Đonaj (Ministarstvo pravde), Elva Margariti (Ministarstvo kulture), Ogerta Manastirliju (Ministarstvo zdravlja i socijalne brige) i Eliza Spiropali (Ministarstvo za komunikaciju sa Parlamentom).

MAĐARSKA - 8 ministarstava, 18,18 odsto žena

Viktor Orban
Viktor Orban
Foto: Profimedia/ilustracija

Premijer Viktor Orban ima tri muškarca zamenika.

U Vladi ima 8 ministarstava, ali 11 ministara (tri bez portfelja). Od toga su dve ministarke (18,18 odsto) i to su Judit Varga (Ministarstvo pravde) i Andrea Batfrai Mager, ministarka bez portfelja zadužena za nacionalno bogatstvo.

BUGARSKA - 15 ministarstava, 40 odsto žena

predsednik Bugarske Bojko Borisov
Bojko Borisov
Foto: Profimedia

Premijer je Bojko Borisov, a Vlada ima četvoro potpredsednika, od kojih je jedna žena - Ekaterina Zaharijeva.

Vlada ima 15, ali je imala 16 ministarstava na početku, od toga trenutno 6, ali je bilo 7 ministarki, odnosno 40 odsto trenutno, mada je na startu bilo 43,75 odsto žena u izvršnoj vlasti. Naime, Lilijana Pavlova je bila ministarka zadužena za Bugarsko predsedavanje Savetom EU 2018. - više nema tog ministarstva, a nju je Vlada 2019. nominovala za potpredsednika Evropske investicione banke. 

Kada "oduzmemo" nju, ostaje šest aktuelnih ministarki: Desislava Ahladova (Ministarstvo pravde), Denica Sačeva (Ministarstvo rada i socijalne politike), Petja Avramova (Ministarstvo regionalnog razvoja i javnih radova), Temunužka Petkova (Ministarstvo energije), Desislava Taneva (Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva) i Marijana Nikolova (Ministarstvo turizma). 

RUMUNIJA - 16 ministarstava, 12,5 odsto žena

Foto: Profimedia
Ludovik Orban
Foto: Profimedia

Premijer Ludovik Orban ima samo jednog potpredsednika, i to ženu, Raluku Turkan.

Rumunska Vlada ma 16 ministarstava, od kojih dva vode žene (12,5 odsto dama) - Monika Anisije (Ministarstvo obrazovanja i istraživanja) i Violeta Aleksandru (Ministarstvo rada i socijalne zaštite).

SLOVENIJA - 14 ministarstava, 25 odsto žena

Janez Janša
Foto: Profimedia

Premijer Janez Janša ima troje zamenika, od kojih je jedna žena, takođe i ministarka - Aleksandra Pivec.

Vlada ima 14 ministarstava, ali 16 ministara (dva bez portfelja), od kojih su 4 žene: Aleksandra Pivec (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane), Simona Kustec Lipicer (Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta), Lilijana Kozlevič (Ministarstvo pravde) i Helena Jaklič (ministarka bez portfelja zadužena za slovenačku dijasporu).

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd