fbpx
Skip to main content
kzk

Janjušević o KZK: Da li su im mentori koji hoće da izazovu haos u Srbiji zadovoljni što su kaznili EPS Distribuciju

Foto: KZKorgrs/YouTube-SNS-Priboj/SDIlustracija
Narodni poslanik Krsto Janjušević prokomentarisao je rešenja koja je Komisija za zaštitu konkurencije donela protiv EPS Distribucije rekavši da sve što su uradili uradili su na štetu budžeta Srbije i građana

- U žurbi u zastupanju samo njima poznatih interesa, a nikako interesa Republike Srbije i njenih građana, gospoda iz Komisije za zaštitu konkurencije prave greške u koracima onako providno i surovo kako to kombinacija žurbe i nejasnih namera zna da proizvede, kroz štetu budžetu Srbije i njenih građana - kaže Janjušević i dodaje:

- Iz samo njima poznatih razloga, dokaza, ocena koje su prikupili neobično brzo, donose rešenje po kom EPS Distribucija mora da plati kaznu od 330 miliona dinara jer kako tvrde EPS Distribucija zloupotrebljava dominantnost na tržištu.

Janjušević smatra da je KZK trebala da ispoštuje presudu Vrhovnog kasacionog u Upravnog suda koji su poništili prvo rešenje Komisije kojim je EPS Distribuciju kaznila sa 330 miliona dinara. On takođe, smatra da su u ovom slučaju oštećeni samo građani Srbije:

- Sud je doneo odluku da se EPS Distribuciji kao odšteta isplati i zatezna kamata koja iznosi 35 miliona dinara i koja se isplaćuje iz državnog budžeta, u prevodu neodgovornost KZK plaća narod. Nebitno je njima bilo šta kaze Zakon, oni i dalje imaju naručeno misljenje, naručene ocene, preciznije nalogodavce i mentore pa su požurili sa novim rešenjem i kažnjavaju EPS Distribuciju za 412 miliona dinara! Nova šteta za budžet i građane u najavi...


Kad je javno „BAŠ JAVNO“, a privatno „BAŠ PRIVATNO“

Janjušević je, takođe, podsetio na to da je predsednik KZK Miloje Obradović na televiziji iznosio podatke i dokaze o dominaciji EPS Distribucije na tržištu električne energije iako je postupak protiv ovog javnog preduzeća bio još u toku.

- Uporedo sa tim, na pitanja kada će biti završen postupak protiv velikih privatnih kompanija nisu dali odgovor jer je kako kazu u KZK u toku istražni postupak i da zbog toga ne mogu da iznose podatke u javnost. Za njih je izgleda javno baš "javno", a privatno baš "privatno" - kaže Janjušević.

KZK
Foto: Srbija Danas

Rešenje protiv naroda

Janjušević je takođe upitao da li je KZK-u problem to što građani Srbije plaćaju najnižu cenu struje u Evropi:

- Hoce li KZK biti srećna ako budemo plaćali najvisu cenu struje u Evropi? Hoće li tada biti zadovljni, njihovo mišljenje biti pozitivno, zaključci i ocene na mestu kao i imati dovoljno dokaza da je sve u redu sa Eps-om? Tačnije, da li ce im mentori tada biti zadovoljni? Jesu li to možda oni mentori sa već viđenim receptom za kreiranje haosa u Srbiji. Zbog goriva su probali praviti kolaps u Srbiji, proglasili su u Beogradu vodu za piće neispravnom, a sada jurišaju na EPS. Računaju valjda da kad se podigne cena struje da će se i narod podići protiv vlasti! Ako je tako mogu slobodno da računaju da su se grdno prevarili - kaže Janjušević i dodaje:

- A možda su tajkuni ugroženi od naroda jer više ne mogu da guraju ruke u narodne džepove! Narod je dočekao da vrati pravo na pristojan život i rad u stabilnoj državi i pravo na bolju budućnost! Mozda zbog toga po KZK treba doneti rešenje protiv naroda!

kzk

Država Srbija će zaštititi svoje najvažnije javno preduzeće

Janjušević je naglasio i to da ne zna ko su mentori Komisije, ali da može da im obeća da će i oni dok god bili u Srbiji imati najjeftiniju cenu struje u Evropi kao i ostali građani Srbije i da neće uspeti da unište preduzeće koje dobro posluje.

Ne znamo šta su i kome gospoda iz KZK obećali pa žure sa kaznama, ignorisanjem Zakona i urušavanjem EPS-a ali neka računaju da će Srbija u skladu sa Zakonom zaštititi svoje najvažnije javno preduzeće! A njima i svim njihovim mentorima kod kojih očigledno idu po mišljenje, zaključke i rešenja ćemo omogućiti da kao građani Srbije jos dugo dugo plaćaju najjeftiniju cenu struje u Evropi!

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

KZK

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd