Skip to main content
Nelegalni objekat

Još jedan objekat izgrađen po principu Studentske 45? Na Šapićevoj opštini cveta divlja gradnja

Foto: Srbija Danas
Prvo dođe do požara, a onda za par dana "iznikne" velika građevina

Na opštini Novi Beograd, u ulici Bulevar umetnosti broj 17a, nalazi se objekat, koji je izgrađen 2014. godine. Pored objekta u Studentskoj 45, ovo je još jedan u nizu ilegalnih objekta izgrađen na toj opštini u periodu uprave Aleksandra Šapića. Grad Beograd je odbio zahtev za legalizaciju tog objekta.

Ovako Šapić KADRIRA na Novom Beogradu: Za direktora dovoljna samo SREDNJA ŠKOLA?! (FOTO)

Da li misle da će građani da zaborave nelegalno izgrađen objekat: Zaustavljeno rušenje u Studentskoj 45?!

Ono što je interesantno je to da je objekat u Bulevaru umetnosti 17a izgrađen po istom principu kao nelegani objekat u Studentskoj 45. Naime, u Studentskoj 45, na mestu gde se danas nalazi velika siva nelegalna građevina nekada je bila ćevabdžinica. Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića na tom mestu, u trenutku kad se kao vlasnik objekta vodi ujak predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, 18. novembra 2016. godine prijavljen je požar koji se zapravo nije ni desio. Takođe, u Bulevaru umetnosti 17a, na mestu gde se danas nalazi nelegalna građevina, došlo je do požara. Dakle, na oba objekta je prijavljeno da je zahvaćen vatrom, bez obzira da li je zaista bilo požara ili ne. Nakon toga vlasnici objekta traže od opštine Novi Beograd da se uradi rekonstrukcija, a onda kroz neko vreme na mestu gde su bili mali lokali, i to na javnim površinama niču pet puta veći objekti.

S druge strane, predsednik opštine Novi Beograd u razgovoru za portal SrbijaDanas.com opovrgao je tvrdnje da su objekti rađeni po istom principu, dematujući da je u Studentskoj 45 došlo do požara.

- U Studenskoj nije zapaljen objekat. Taj u Bulevaru umetnosti je evidentiran da je zapaljen, ovaj u Studentskoj 45 nije - kaže Šapić.

Šapić
Foto: SD/ilustracija

Na pitanje da li je opština Novi Beograd reagovala na nelegalnu gradnju Šapić kaže:

- Ja koliko znam jeste, ali morao bih da proverim. Ne znam tačno, ne mogu napamet, ali mislim da jeste – kaže Šapić i dodaje da bi oni kao opština želeli da uklone sve nelegalne objekte koji su nastali na prostoru kojim oni rukovode:

- Ali to ne zavisi od nas. Od momenta kada je odbijen zahtev za legalizaciju tog objekta od Grada Beograda, mi nismo mogli da ga rušimo zato što se vlasnik tog objekta žalio upravnom sudu i sve dok se ne okonča postupak mi ne možemo da ga srušimo.

Inspektor opštine Novi Beograd nije sprečio nelegalnu gradnju!

Iz info službe opštine Novi Beograd potvrdili su nam da je objekat nelegalno izgrađen, i izneli informaciju da inspektor iz te opštine koji je bio zadužen za kontrolu nelegalno izgrađenog objekta u Bulevaru umetnosti 17a nije postupio po zakonu!

- Objekat je zidan 2014. godine. Pre toga je na tom mestu bio drugačiji objekat, koji je imao oštećenje. Inspektor je 2013. godine doneo rešenje kojom se nalaže sanacija. Međutim, marta 2014. godine vlasnik je počeo da izvodi bespravne radove. Međutim, inspektor u ovom konkretnom slučaju nije postupio u skladu sa zakonom i obustavio radove s obzirom da je predmet bio u legalizaciji - rekli su nam iz opštine i dodali da je opšta inspekcija podnela odgovarajuće mere protiv tog inspektora.

Kako su nam objasnili problem je nastao zbog toga što je objekat u fazi legalizacije u obliku u kom je izgrađen.

- Mi muku mučimo od 2014. godine da se taj zahtev u legalizaciji reši kako bi mi taj objekat porušili. Predmet je otišao u Upravni sud na rešavanje. Mi smo više puta pisali urgencije tom sudu da se reši ovaj problem. Obraćali smo se i Visokom savetu sudstva, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor - rekli su nam iz opštine i dodali da oni ne mogu da krenu u rušenje sve dok ne dobiju pravosnažnu presudu.

Nakon svih ovih informacija, ostaje samo jedno pitanje, da li je moglo na vreme da se reaguje, koje korake je opština Novi Beograd mogla da uradi kako bi sprečila da se na skoro istovetan način, u malom vremenskom periodu završe dve nelegalne gradnje na prostoru te opštine?!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
26 Beograd