fbpx
Skip to main content
Darija Kisić Tepavčević

JOŠ JEDNA ŽENA MINISTARKA: Darija Kisić Tepavčević na novoj funkciji

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Novo lice Vlade Srbije i nova ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće dr Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je srpska lekarka, specijalista epidemiologije, profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu, te pomoćnica direktora za javno zdravlje i populacionu politiku Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

NOVA ZADUŽENJA U SKUPŠTINI SRBIJE! Formirano 18 odbora, poznato ko će biti na njihovom čelu

NOVA ZADUŽENJA U SKUPŠTINI SRBIJE! Formirano 18 odbora, poznato ko će biti na njihovom čelu

LAZANSKI OTKRIVA KO IMA VEĆU ŠANSU! Da li iz krvavog sukoba kao POBEDNIK izlazi Jermenija ili Azerbejdžan? (VIDEO)

LAZANSKI OTKRIVA KO IMA VEĆU ŠANSU! Da li iz krvavog sukoba kao POBEDNIK izlazi Jermenija ili Azerbejdžan? (VIDEO)

NOVI SAZIV VLADE SRBIJE: Poslanici danas o Predlogu zakona o ministarstvima

NOVI SAZIV VLADE SRBIJE: Poslanici danas o Predlogu zakona o ministarstvima

Rođena je 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Živi i radi u Beogradu. Kisić Tepavčević je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2001. godine. Pet godina kasnije je na istom fakultetu magistrirala iz oblasti epidemiologije, a potom je odbranila doktorat na temu "Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom".

Od 2002. godine predaje na beogradskom Medicinskom fakultetu. Nedugo nakon sticanja diplome postala je saradnik u nastavi, a 2007. godine izabrana u zvanje asistenta.

Već od malih nogu Darija je pokazala da je vredno i pametno dete. Te uspehe koje je tokom školovanja, pa i u karijeri, nizala najbolji su dokaz njenog predanog rada i izuzetne posvećenosti.

Osnovnu školu "Slobodan Vuković" u Sarajevu završila je kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji. Nažalost, sa 17 godina dočekao ju je rat i razdvajanje porodice. Ona i brat su se preselili u Bileću, kod očeve porodice. Dok su roditelji ostali u Sarajevu.

U Bileći je Darija Kisić Tepavčević sa, takođe, odličnim uspehom završila treću i četvrtu godinu u bilećkom srednjoškolskom centru "Golub Kureš". Tek nakon maturiranja porodica se ponovo našla na okupu. Da bi ubrzo spas od ratnih razanja potražili u Beogradu.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Krajem 2010. godine Darija je izabrana u zvanje docenta, a 2017. godine postala je vanredna profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radi na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Osim toga, pomoćnica je direktora na Institutu "Milan Jovanović Batut", te pomoćnica direktora na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova. U žiži javnosti se našla u martu 2020. godine kada je izabrana za člana Kriznog štaba Srbije za borbu s epidemijom novog virusa korona.  Tokom studija mentorka joj je bila profesorka Tatjana Pekmezović, od koje je, kaže Kisićeva, stekla veliki deo znanja koje trenutno ima.

Crtanje je bio još jedan talent u mladosti. Dok danas uživa u književnosti, posebno u delima domaćih klasičara poput Meše Selimovića, Ive Andrića i Mome Kapora. Još kao devojčica počela je da se bavi umetničkim klizanjem, za šta su je inspirisale Zimske Olimpijske igre koje su 1984. godine održane u Sarajevu.

Pored uspeha koji je za života nizala, sada je čeka izazov i nova funkcija. Doktorka Darija Kisić Tepavčević izabrana je za ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Srbiji. 

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih  predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi čine žene.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
5 Beograd