Skip to main content
Jadranka Joksimović

JOŠ JEDNA ŽENA MINISTARKA: Jadranka Joksimović na čelu ministarstva za evropske integracije

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Formiranjem Ministarstva za evropske integracije, 2017. godine, izabrana je na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Jadranka Joksimović rođena je u Beogradu 1978. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kao student generacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2001/2002. godine na smeru Međunarodni odnosi. Master studije je završila na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu "Alfa" u Beogradu 2013. godine. Trenutno pohađa doktorske studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Najmlađi gradonačelnik u Srbiji ponovo na čelu ministarstva: Branislav Nedimović u drugom ministarskom mandatu

Najmlađi gradonačelnik u Srbiji ponovo na čelu ministarstva: Branislav Nedimović u drugom ministarskom mandatu

ČETIRI DOBRO POZNATA IMENA! Evo ko će obavljati funkciju potpredsednika Vlade Srbije

ČETIRI DOBRO POZNATA IMENA! Evo ko će obavljati funkciju potpredsednika Vlade Srbije

NEZVANIČNO: Novica Tončev novi ministar bez portfelja

NEZVANIČNO: Novica Tončev novi ministar bez portfelja

Dobitnik je stipendije Ambasade Kraljevine Norveške za "Generaciju koja obećava" 2001. godine, a 2000/2001. godine i stipendije Fonda za talente Vlade Republike Srbije za "Najtalentovanije studente u Srbiji". Karijeru je započela kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka na predmetima "Diplomatija i diplomatska istorija" i "Ekonomija tranzicije".

U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2006. do 2007. godine radila kao saradnik za međunarodne odnose Aleksandra Vučića. Jedan je od potpisnika-osnivača Srpske napredne stranke 2008. godine.

Od 2007.  do sredine 2008. godine radila je u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao stručni saradnik poslaničke grupe "Napred Srbijo". Od 2009. do 2012. godine bila je urednik opštinskog glasila "Zemunske novine". Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) - programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009. godine.

U maju 2012. godine izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. U Skupštini Srbije obavljala je dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom njenog predsedavanja značajno su unapređeni kontrolni mehanizmi rada ovog odbora nad službama bezbednosti.

Bila je i član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, kao i predsednik Grupe prijateljstva sa Turskom.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 27. aprila 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. avgusta 2016. godine, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Formiranjem Ministarstva za evropske integracije, 2017. godine, izabrana je na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Dobitnik je nagrade "Najevropljanin" za 2015. godinu, koju za oblast politike i još pet kategorija dodeljuje organizacija Prva evropska kuća. Društvo lobista Srbije joj je 2015. godine uručilo "Plaketu za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja". U maju iste godine, u Skupštini grada Beograda dodeljena joj je nagrada "Duga", koju za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije dodeljuje Gej strejt alijansa.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu dodelio joj je 2018. godine Zahvalnicu za afirmaciju povezivanja teorije i prakse trgovinskog pregovaranja. Dobitnik je priznanja za izuzetan doprinos unapređenju infrastrukture u industrijskoj zoni u opštini Bojnik.

Član je Glavnog odbora i Predsedništva Srpske napredne stranke. Odlukom predsednika stranke imenovana je za internacionalnog sekretara Srpske napredne stranke. Govori engleski jezik, služi se nemačkim jezikom.

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi čine žene.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd