Skip to main content
 • Read more Šri Lanka Svet

  Prve FOTOGRAFIJE masakra na Uskrs: Krvavi tragovi po zidovima, tela po podu... POTRESNO (FOTO)

 • Read more Miroslav Lazanski Info

  "Šta ako tebi neko zalepi šamarčinu?" Skot pred srpskom decom OTCEPIO KOSOVO, Lazanski ga BRUTALNO spustio na zemlju!

 • Read more Delije Košarka

  BUDUĆNOST ČEKA PAKAO U PIONIRU: Četiri sata pre početka prodaje ulaznica ne vidi se kraj reda (FOTO)

 • Read more jagode Vesti

  Povećava se PROIZVODNJA JAGODA, gajenje sve više ISPLATIVO, ali morate da OBEZBEDITE na vreme vrlo VAŽNU STVAR!

 • Read more Makedonija Region

  SEVERNA MAKEDONIJA BIRA PREDSEDNIKA! Otvorena birališta, borba i za dostizanje cenzusa!

 • Read more Snežana Ristić Društvo

  "Grlim majku dok ljubi mrtvo dete i viče - DA TE POKRIJEM SINE" Zbog Snežaninih reči PLAČE SRBIJA (FOTO)

 • Read more Edvin Džekson Košarka

  POBRKAO LONČIĆE: Džeksonova izjava RAZBESNEĆE Delije pred MAJSTORICU! SRAMOTA šta je rekao...

Mig 29

Kako je srpska vojska skrivala "mig 29" od NATO bombardera: SRPSKA TAKTIKA NADMUDRILA AGRESORE

Foto: Profimedia
Intervencija, bombardovanje ili agresija? Kako okarakterisati ono što se dogodilo između SRJ i NATO-a u proleće 1999? Nedvosmisleno se radi o agresiji, jer druga dva termina označavaju samo dimenzije onoga što se tog proleća događalo.

Noć uoči NATO agresije naši avioni "mig 29" preleteli su sa aerodroma "Batajnica" na druge aerodrome. Da li je taktika upotrebe naše avijacije bila dobra? O tome su u emisiji "Na nišanu Lazanskog" govorili generali Ljuba Bajić i Branko Bilbija, kao i Dušan Proroković iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Govoreći o taktici koju je tokom bombardovanja sprovodila tadašnja Savezna uprava kontrole letenja, general Bilbija, koji je tokom agresije bio direktor te civilne institucije koja se bavi kontrolom letenja, priča kako je jedan od aviona "mig 29" bio "sakriven" ispod krila velikog JAT-ovog DC10.

Zbog NATO pakta ne mogu da pomilujem decu i unuke: Potresna ispovest heroja koji je izgubio obe ruke i rasplakao Srbiju!

Zbog NATO pakta ne mogu da pomilujem decu i unuke: Potresna ispovest heroja koji je izgubio obe ruke i rasplakao Srbiju!

PUTIN ZAPRETIO: NATO, ODBIJ OD SRBIJE! Nije vam ovo 1999! GOTOVO JE! SADA JE RUSIJA TU ZA BRAĆU!

PUTIN ZAPRETIO: NATO, ODBIJ OD SRBIJE! Nije vam ovo 1999! GOTOVO JE! SADA JE RUSIJA TU ZA BRAĆU!

PREDSEDNIK VUČIĆ: Od 1.septembra unutarstranački izbori u SNS

PREDSEDNIK VUČIĆ: Od 1.septembra unutarstranački izbori u SNS

- Mi smo imali "jak-40", koji smo isto tako razmestili u šumarke pored aerodroma, a "mig 29", sa kojim je 24. marta sleteo major Ljubiša Kulačin, stavili smo ispod krila DC10 i u hangare i razvlačili smo ga po ceo dan po aerodromu i skrivali ga, jer kada prođu sateliti, snime ga, pa jave poziciju, a u međuvremenu ga mi izmestimo na drugo mesto - prepričava Bilbija događaje iz NATO agresije. 

Taktika upotrebe jugoslovenske lovačke avijacije tokom NATO agresije bila je, kaže general Bajić, maksimalno ekonomična.

- Naređivano je da avioni polete, iako se znalo kakva je tehnološka razlika između naše avijacije i avijacije agresora, a posebno brojnost protivnika. Ali ne mogu da isključim iz toga i pitanje morala pilota i dužnosti prema otadžbini - kaže Bajić.

Da su avioni bili grupisani u veće grupe, jugoslovenska avijacija prošla bi kao sirijska u dolini Beka, dodaje on. Takav odnos snaga u korist agresora do tada nije viđen u istoriji vazdušnog ratovanja, naglašava Bajić i dodaje da u pitanju nije samo odnos tehnologije, već i informacija.

NATO bombardovanje
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Neprijatelj je imao "Avakse", jedan u Mađarskoj, jedan iznad BiH, jedan u Jonskom moru. Oni su naše avione videli kada "rulaju" i njihovi avioni koji su bili u vazduhu, u zonama očekivanja, primali su tu informaciju. Čim poleti, on ga prati i usmerava svoje avione. Mi nismo imali tu mogućnost. Naši piloti su bili, da tako kažem, gluvi - kaže Bajić. 

U srpskoj javnosti od 1999. raspravlja se o tome da li rat iz 1999. može da se okarakteriše kao agresija ili ne, naglašava Proroković. Mi imamo problem pojmovnog određenja operacije NATO protiv SRJ, a kamoli učešća susednih država u bombardovanju, dodaje on. Pritom se ne radi samo o ustupanju vazdušnog prostora, već i ustupanja kopna u Bugarskoj i Albaniji.

TRAMP OŠTRO O BOMBARDOVANJU JUGOSLAVIJE: Pogledajte šta smo uradili toj zemlji i tim ljudima (VIDEO)

TRAMP OŠTRO O BOMBARDOVANJU JUGOSLAVIJE: Pogledajte šta smo uradili toj zemlji i tim ljudima (VIDEO)

(VIDEO) DOSAD NEOBJAVLJEN SNIMAK BOMBARDOVANJA GENERALŠTABA! Ovo je trenutak kad je bomba RAZNELA ZGRADU!

(VIDEO) DOSAD NEOBJAVLJEN SNIMAK BOMBARDOVANJA GENERALŠTABA! Ovo je trenutak kad je bomba RAZNELA ZGRADU!

PILOT MIGA 29: Nismo obučavani da GINEMO, već da BRANIMO svoju OTADŽBINU

PILOT MIGA 29: Nismo obučavani da GINEMO, već da BRANIMO svoju OTADŽBINU

- Važno je da se stvari konačno nazovu pravim imenom i da mi ovo terminološki odredimo kao agresiju. Moramo da čekamo i da na tome insistiramo. NATO to neće prihvatiti iz svojih razloga - ako je nešto agresija, imate pravo pokretanja priče o ratnoj odšteti, o ratnim zločinima koji su počinjeni protiv nas...Meni je logika NATO zemalja potpuno jasna, ali mi moramo da štitimo svoje interese i da govorimo uporno o agresiji - kaže Proroković. 

NATO bombardovanje
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Eufemizam "bombardovanje", koji je obično u upotrebi, nije tačan, jer je bombardovanje bila samo jedna dimenzija u ratu NATO-a protiv SRJ, dodaje on.

- Mi smo imali kopnenu invaziju, imali smo psihološki rat, propagandni rat, imali smo ekonomski rat koji je protiv nas vođen. Intervencija takođe ne može da se koristi, jer sa aspekta politikologije, intervencija je uvek ograničenog karaktera. Ono što smo imali kao dejstvo NATO-a u BiH protiv Republike Srpske bila je intervencija, koja je trajala nekoliko dana, ograničenim sredstvima i sa limitiranim ciljevima. Bez legalnog pokrića, rat NATO-a protiv SRJ ne može da bude ni bombardovanje, ni intervencija, već samo agresija - kategoričan je Proroković.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd