fbpx
Skip to main content
Interpol

Kako se glasa u Interpolu? Diplomatska borba čeka Srbiju: Koje države su protiv Prištine?

Foto: Interpol
Sednica koja će se održati od 15. do 18. oktobra ove godine u glavnom gradu Čilea daće odgovor na pitanje da li će Priština iz četvrtog pokušaja uspeti da uđe u Interpol

Za manje od mesec dana pred delegatima Skupštine Interpola ponovo će se naći zahtev Prištine za prijem, a tri ključna kontraargumenta Beograda biće činjenice da bi takva odluka bila kršenje međunarodnog prava, statuta samog Interpola i da bi otvorila vrata političkim zloupotrebama.

Sednica koja će se održati od 15. do 18. oktobra ove godine u glavnom gradu Čilea, daće odgovor na pitanje da li će Priština iz četvrtog pokušaja uspeti da uđe u ovo međunarodno policijsko telo.

Prethodna tri pokušaja bila su neuspešna, a pogotovo je svež onaj iz novembru 2018. kada je sa 51 glasom protiv odbijen zahtev Prištine.

Najviše telo Interpola se okuplja jednom godišnje kada donosi ključne odluke o radu, resursima, metodama, finansiranju i programu akvitnosti, kao i o prijemu novih članica.

"VI JAŠETE NA DVA KONJA" Nemački list se RASPISAO O SRBIJI, evo šta im NAJVIŠE SMETA

"VI JAŠETE NA DVA KONJA" Nemački list se RASPISAO O SRBIJI, evo šta im NAJVIŠE SMETA

"IZVINITE SE SRBIJI I PLATITE ODŠTETU ZBOG URANIJUMA!" Zaharova BRUTALNO ODGOVORILA na provokaciju Kajla Skata

"IZVINITE SE SRBIJI I PLATITE ODŠTETU ZBOG URANIJUMA!" Zaharova BRUTALNO ODGOVORILA na provokaciju Kajla Skata

Miroslav je imao 13 godina kad su u kući krili 4 američka pilota! Sad je pričao sa Vučićem (FOTO)

Miroslav je imao 13 godina kad su u kući krili 4 američka pilota! Sad je pričao sa Vučićem (FOTO)

Srbija je 2015. godine uspela da ostvari značajnu diplomatsku pobedu tako što je na Generalnoj konferenciji UNESCA tzv. Kosovo odbijeno za članstvo u toj organizaciji. Sada je pred Srbijom još jedan izazov, ali u prilog nam ide što je za dve godine 15 država povuklo svoje priznanje Kosova i evidentno je da farsa lažne države polako "tone".

Srpski zvaničnici svakodnevno iznose podatak da ukoliko bi tzv. Kosovo ušlo među članice Interpola, to bi dovelo do povećanja broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999. Ti ljudi ne bi znali da li mogu da putuju, a pritom bi se stvarale tenzije i dodatni sukobi na dnevnom nivou.

Pored toga, bilo bi poražavajuće da u organizaciju koja se bavi međunarodnom policijskom saradnjom uđu kosovski zvaničnici, ljudi koji su bili na čelu terorističke organizacije i koji su odgovorni za smrt mnogih Srba na Kosovu i Metohiji. Pored svega, ovo nije samo političko pitanje za Srbiju već pitanje poštovanja međunarodnog prava i suvereniteta jedne države, ali i poštovanja osnovnih ljudskih prava.

Interpol
Foto: Profimedia

Procedura je jasna. Za ulazak lažne države u Interpol, po statutu ove organizacije, potrebna je dvotrećinska većina prisutnih, ne računajući uzdržane i odsutne. Situacija se donekle može predvideti, ako se uzme u obzir glasanje za prijem tzv. Kosova u UNSESCO. Tada su lažnoj državi nedostajala 3 glasa za prijem (od 142 članice, 92 glasale za). Takođe, kao primer možemo uzeti i prošlogodišnje glasanje u Interpolu. 

Prijem Kosova u Interpol na Generalnoj skupštini u Dubaiju nije podržalo 78 država, od čega je 56 bilo protiv, a 22 uzdržana, što je ubedljiva pobeda Srbije, jer je tzv. Kosovu nedostajalo 36 glasova da bude primljeno u tu organizaciju.

"Protiv"

Protiv prijema Kosova u Interpol glasali su, kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, Južna Afrika, Angola, Argentina, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Burundi, Kamerun, Čile, Kambodža, Kina, Kipar, Kongo, Kuba.

interpol
Foto: Profimedia

Protiv prijema su bile i Eritreja, Španija, Gruzija, Grčka, Granada, Gvatamala, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska ostrva, Indonezija, Iran, Irak, Kirgistan, Laos, Lesoto, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mozambik, Mjanmar.

O prijemu su se negativno izjasnile i Namibija, Nepal, Uganda, Filipini, Dominikanska Republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Surinam, Sirija, Tunis, Venecuela, Zimbabve.

"Uzdržani"

Za prijem Kosova nisu glasali, a bili su uzdržani, Alžir, Antigva i Barbuda, Burkina Faso, Kape Verde, Južna Koreja, Egipat, UAE, Ekvador, Etiopija, Mađarska, Izrael, Jamajka, Japan, Kenija, Mongolija, Nikaragva, Uzbekistan, Peru, Sejšeli, Slovačka, Tadžikistan i Vijetnam.

SRBIJA UZ POMOĆ VATIKANA ULAZI U EVROPSKU UNIJU! Papina inicijativa ima uticaj na Brisel

SRBIJA UZ POMOĆ VATIKANA ULAZI U EVROPSKU UNIJU! Papina inicijativa ima uticaj na Brisel

IZ MOSKVE STIGLA POTVRDA! Medvedev stiže u Srbiju na poziv Vučića

IZ MOSKVE STIGLA POTVRDA! Medvedev stiže u Srbiju na poziv Vučića

Ništa bez Putina! Kad Srbin ode da obeleži srpsko-američko savezništvo, to izgleda OVAKO! (FOTO)

Ništa bez Putina! Kad Srbin ode da obeleži srpsko-američko savezništvo, to izgleda OVAKO! (FOTO)

"Za"

Glas za prijem Kosova dali su Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora, Saudijska Arabija, Austrija, Bahami, Bangladeš, Belgija, Belize, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska, Kurasao, Danska, El Salvador, Estonija, Esvatini, SAD, Makedonija, Fidži, Francuska, Finska, Gana, Gvajana, Honduras, Irska, Island, Italija.

Prijem su podržale i Jordan, Kazahstan, Kuvajt, Letonija, Libija, Lihenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malavi, Maldivi, Malta, Mauritanija, Monako, Crna Gora, Niger, Nigerija, Norveška, Novi Zeland, Pakistan, Paragvaj, Holandija, Poljska, Portugal, Katar, CAR, Češka, Velika Britanija, Ruanda, St.Kits i Nevis, San Marino, Samoa, Senegal, Sijera Leone, Singapur, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Tanzanija, Tajland, Istočni Timor, turska, Jemen, Sent Martin i Australija.

15 povuklo priznanje!

U protekle dve godine priznanje nezavisnosti Kosova povuklo je 15 država. Do sada su to učinile Lesoto, Papua Nova Gvneja, Burundi, Unija Komora, Gvineja Bisao, Sao Tome i Principe, Madagaskar, Liberija, Grenada, Palau, Komonvelt Dominika, Solomonska Ostrva i Centralnoafrička republika i Togo.

BONUS VIDEO: TAJNA POTOPLJENE HITLEROVE FLOTE: Znate li da na dnu Dunava i dan-danas leži više od 200 nacističkih brodova? (VIDEO)

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
14 Beograd