Skip to main content
 • Read more Drug nije meta Drug nije meta

  STRAVIČNA scena u osnovnoj školi u Beogradu: Devojčica (7) davila, vukla za kosu i udarala vršnjakinju!

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  TOP POJAČANJE: Zvezda dovodi bivšeg igrača Fenerbahčea? (FOTO)

 • Read more Porodilište Vesti

  Od jula prvorođenim bebama po 100.000 dinara, ali postoji JEDAN USLOV

 • Read more Kija Kockar Zadruga

  KIJA TRUDNA?! Zbog OVE stvari je Slobina supruga posumnjala da je u BLAGOSLOVENOM STANJU! (VIDEO)

 • Read more Rade Šerbedžija Vesti

  Nagrada "Zvezda sa istoka" dodeljena Radetu Šerbedžiji

 • Read more Nenad Čanak Košarka

  UOČI NOVOG KLASIKA: Partizan zove, Čanak baca u vatru novajlije (VIDEO)

 • Read more Jelena Marjanović Hronika

  OBRT u slučaju ubistva Jelene Marjanović: Zoranu produžen pritvor

Internet klađenje

Katastrofalni podaci: U Srbiji 45.000 ljudi zavisno od IGARA NA SREĆU

Foto: Profimedia
Broj lečenih veći jer postoji dosta privatnih klinika i drugih ustanova koje se bave tim

Za pomoć zbog zavisnosti od kockanja Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici do sada se javilo gotovo 500 ljudi. Tačan broj je, prema rečima dr Mire Kovačević, predsednika Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu bolesti zavisnosti Ministarstva zdravlja i v.d. direktora Specijalne bolnice - 485.

Broj lečenih zavisnika, međutim, mnogo je veći, jer postoji još najmanje 10-15 privatnih klinika koje se time bave, kao i neke druge ustanove. A broj patoloških a nelečenih kockara meri se hiljadama. Najdrastičniji slučaj desio se pre tačno deceniju, kada se u Zaječaru spalio student Milan Hinić jer je u kladionici prokockao pozajmljeni novac za lečenje majke. Posle ovoga, tako dramatičnih priča koje bi punile novinske stupce nije bilo, ali se svakodnevna drama odvija u hiljadama porodica.

Slot-mašine ili ti poker aparati
Foto: Profimedia/ilustracija

- Najmlađi pacijenti imaju 18 godina, pošto se naša bolnica bavi lečenjem punoletnih osoba, a većina pacijenata je u starosnoj grupi 35-55 godina. Međutim, imamo čak i pacijenata sa 60, pa i 75 godina. Takav je slučaj jedne gospođe koja je zbog usamljenosti previše vremena i novca trošila na poker-aparate, a sada je uspešno izlečena - kaže dr Kovačević.

Srbija, kako kažu u Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS), pozivajući se na istraživanje Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" od pre tri godine, ima oko 45.000 patoloških kockara i onih koji su u ozbiljnom riziku da to postanu. Prema tim pokazateljima, mi se krećemo u granicama evropskog proseka od 0,6 do 0,8 odsto odraslog stanovništva zavisnog od ruleta, džek-pota, slot-mašina, klađenja...

Ranije procene od oko 300.000 patoloških i pola miliona potencijalnih kockara u UPIS-u smatraju više nego preteranim.

Kockar u problemu
Foto: Profimedia/ilustracija

-Svaki broj zavisnika, pa i najmanji, predstavlja problem i mora mu se pristupiti veoma ozbiljno i odgovorno. Do kvantitativnih pokazatelja zavisnosti od igara na sreću isključivo se može doći relevantnim naučnim istraživanjima. Preuveličavanje broja zavisnika je, prema ocenama stručnjaka, kontraproduktivno. Istraživanje "Batuta" pokazuje da se Srbija po broju zavisnika nalazi u okvirima evropskog, a i svetskog proseka - kaže Rade Karan, direktor UPIS-a.

Neke evropske zemlje, suočene sa sve većim brojem patoloških kockara, sprovele su drastične mere: od povećanja poreza na igre na sreću, preko smanjenja broja priređivača, ograničavanja uloga, pravljenja spiskova kockara kojima se zabranjuje ili ograničava igra.

I kod nas je država Zakonom o igrama na sreću zabranila ulazak u kockarnice i kladionice maloletnicima, ali je Zakon dao diskreciono pravo priređivačima da pojedincima zabrane ulazak u svoje objekte i bez obrazloženja. Prema Karanovim rečima, svi operateri na uplatno-isplatnim mestima kompanija članica UPIS-a obučeni su da prepoznaju simptome patološkog kockanja, i na to ukazuju igračima. Ako je potrebno, savetuju ih gde i kako mogu da potraže stručnu pomoć.

- Državni spiskovi patoloških kockara, na osnovu kojih im se zabranjuje ulazak u objekte za igre na sreću, ne postoje ni u jednoj zemlji. U nekoliko evropskih država (Velika Britanija, Belgija, Španija...) postoje registri igrača koji su zahtevali samoisključenje, i zakonska obaveza priređivača je da razmenjuju podatke o tim igračima koji su se samoisključili. Koordinaciju razmene i registre podataka obavljaju državna regulatorna tela. Obaveza priređivača je da igračima koji su se samoisključili onemoguće igranje pod pretnjom drakonskih kazni - kaže Karan.

Kod nas ovo nije regulisano na nivou države, ali jeste na nivou UPIS-a. I kompanije članice UPIS-a omogućile su samoisključivanje.

- Suština je u tome da se igraču, na njegov ili zahtev njegove porodice, u nekom vremenskom periodu ili trajno onemogući učestvovanje u igrama na sreću. Zahtevom za samoisključenje on može tražiti i da mu se limitiraju iznosi za igranje ili samo trajanje igre. Samoisključenje kod nas nije regulisano zakonom, a kompanije članice UPIS-a su ga uvele i primenjuju ga u okviru društveno odgovornog poslovanja, na osnovu svog bogatog međunarodnog iskustva.

One imaju evidenciju svih igrača koji su zahtevali samoisključenje, ali shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ovi registri su tajni, pa čak nisu mogli da nam daju ni broj "samoisključenih".

Prvi pacijenti oboleli od "igromanije" u Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti javili su se još 1997. Prema rečima dr Kovačević, u početku su se javljali retko, dva-tri pacijenta godišnje, ali poslednjih godina brojka raste. Dr Kovačević navodi da je sa takvim pacijentima radila individualne tretmane, u koje su obavezno bili uključeni i članovi porodice. Kaže, porodica je veoma bitna, možda ne toliko za nastanak, koliko za održavanje ovog oblika zavisnosti, i ta činjenica se koristi i u procesu lečenja.

- Iz godine u godinu broj zavisnika od kockanja koji su se javljali na lečenje u Specijalnu bolnicu se povećavao, pa je dr Snežana Alčaz sa čitavim timom stručnjaka (psihijatar, psiholog, socijalni radnik, specijalni pedagog, medicinska sestra) razvila program grupne i porodične terapije. Dnevnu bolnicu za hemijske i nehemijske zavisnosti danas vodi dr Milica Repac sa svojim timom, koji iz dana u dan beleži porast novih pacijenata. Krajem godine će prvi klub lečenih kockara naše bolnice, simboličnog imena "Most", jedini takav u Srbiji, obeležiti godišnjicu rada - kaže dr Kovačević.

U nehemijske, odnosno bihejvioralne zavisnosti, osim kockanja, spadaju i zavisnost od mobilnih telefona, interneta i slično. Model lečenja za svakog pacijenta određuje se ponaosob, posle obavljenog specijalističkog pregleda i dijagnostike. Program Dnevne bolnice za nehemijske zavisnosti, koja postoji dve godine, odvija se po principima grupne kognitivno-bihejvioralne i porodične terapije.

Inače, zavisnost od igara na sreću je bolest koja se teško leči i procenat povratnika je veliki. Za nju, za razliku od alkoholizma, ne postoje blokatori koje pacijent može da popije. Tokom lečenja pacijenti uče šta da urade i kako da prepoznaju najavu recidiva, kako da se zaštite, kako da prepoznaju simptome krize, kako da je zaustave i šta da rade ako se recidiv ipak desi. Lečenje se nastavlja čak i posle recidiva, poručuje dr Kovačević.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more Bivša žena Olivera Ivanovića Info

Ovo je bivša žena Olivera Ivanovića: A evo pored koga je stajala na sahrani (FOTO)

Read more Oliver Ivanović Info

Ponedeljak je ključan dan za istragu Oliverovog ubistva: Tada će bite poznate prve činjenice

Read more Aleksandar Vučić Info

BEZ POSEBNIH MERA: Vučić sutra u poseti, oglasila se policija na Kosovu

Read more Aleksandar Vučić Info

Rakić o Vučićevoj poseti Kosovu: To je razlika između njega i političkih lešinara

Read more vlada-srbije Info

Održan sastanak u zgradi Vlade: Srbija gradi stanove za predstavnike snaga bezbednosti

Read more Policija Info

Posledica CRNE STATISTIKE: Pooštrene odredbe zakona o bezbednosti saobraćaja, KAZNE do 120.000

Read more dete, dečak, bolnica Info

OTROV U LEPOJ KUTIJI: Ovo su tablete koje su UBIJALE decu i još se prodaju! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Read more Patrijarh German Info

Ovaj SRPSKI PATRIJARH je 88 puta tražio da se izgradi Hram Svetog Save, a SPC je doneo odluku da MORA U PENZIJU

Read more hronika vinjeta Hronika

Surovo ubistvo u Kruševcu: Bivšeg fudbalera brutalno tukli do smrti?!

Read more Jelena Marjanović Hronika

OBRT u slučaju ubistva Jelene Marjanović: Zoranu produžen pritvor

Read more Oliver Ivanović Hronika

Automobil iz kog je UBIJEN Oliver Ivanović je POGREŠAN TRAG: Postoje DVA KLJUČNA ČOVEKA za ISTRAGU

Read more hronika Hronika

PRONAĐEN LEŠ U DUNAVU: Telo isplivalo u Beogradu

Read more policija Hronika

Filmska akcija na Paliluli: Pretukli i oteli mladića (23), presretači ih pronašli kod Niša

Read more Nebojša Stefanović Hronika

Norveška pomoć srpskim forenzičarima

Read more Opel Astra Hronika

Automobil iz kog je UBIJEN Oliver Ivanović, kupljen 2017: Zna ko je VLASNIK, vozilo bilo na neočekivanoj ADRESI

Read more Zoran Marjanović Hronika

Završeno NEUROPSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE Marjanovića: Na osnovu OVOG ponašanja lekar doneo KONAČNU procenu

Read more zemljotres Svet

ŽESTOK ZEMLJOTRES pogodio istočnu obalu zemlje: Broj ŽRTAVA nepoznat

Read more Ubistvo/ilustracija Svet

KRENULI NA ODMOR, PA STRADALI U PADU HELIKOPTERA: Poginuli bogataš iz Teksasa i vođa opozicije iz Zimbabvea

Read more Plavi kit Svet

Plavi kit se vratio jeziviji nego ikada: Krvavi napad u ruskoj školi je povezan sa igricom smrti (UZNEMIRUJUĆE)

Read more Sahrana Svet

MRTVA ŽENA se PORODILA: Svi ZANEMELI kad su pronašli BEBU kraj nogu u SANDUKU

Read more Turska Svet

Turska UCENA: Članstvo u EU ili puštamo INVAZIJU migranata

Read more Kremlj Svet

Stigao oštar odgovor Trampu iz Kremlja: Rusija poštuje međunarodne obaveze

Read more London Svet

LAŽNA UZBUNA: Paket nađen u Londonu izazvao paniku na ulicama

Read more Devojčica Svet

Bračni par pretvorio ćerku u seksualnog roba: Otac je SILOVAO, a onda je majka nastavljala da je muči

Read more reper Sirija

UZNEMIRUJUĆI FOTO: Poznati nemački REPER poginuo u Siriji, ubijen u VAZDUŠNOM NAPADU!

Read more IS Sirija

Dok se sirijske snage i Al Kaida tuku, Islamska država obnavlja svoj KALIFAT (MAPA)

Read more Turska vojska ušla u Siriju Sirija

PAO DOGOVOR: Rusi povlače vojsku, Turska sprema kopnenu INVAZIJU na Kurde, granatiranje već počelo

Read more Sirija Sirija

RAT protiv Islamske države ostavio teške posledice: Više od MILION DECE raseljeno

Read more turska vojska Sirija

Jutros je započeo još jedan RAT u Siriji: STARI NEPRIJATELJI prolivaju KRV na NOVOJ TERITORIJI

Read more Kurdi Sirija

Efrin će ti biti GROB Erdogane! Hiljade Kurda protestovalo protiv turske INVAZIJE u Siriji! (VIDEO)

Read more Abu Hamza al-Masri Sirija

Džihadisti PUKLI u Idlibu: Sirijski borci ubili VODEĆEG LIDERA Al Kaide u Siriji! (FOTO/VIDEO)

Read more Efrin Sirija

Ruske trupe u potpunosti napustile KURDSKI kanton Efrin?! Turci samo što nisu NAPALI!

Read more devojka Region

UŽAS u ulici Jole Marića: Mladić (23) SILOVAO deset godina stariju devojku

Read more Skoplje Region

Pet predloga za novo ime Makedonije: Sve će biti odlučeno na referendumu

Read more Milorad Dodik Region

DODIK SPREMA PREVRAT U BIH, PODRŽAĆE GA I HRVATI?! Ameri i Izetbegović ne mogu da ga spreče da rasturi Sarajevo!

Read more skoplje Region

Nemiri u Skoplju: Demonstranti ZAPALILI zastavu NATO-a ispred Sobranja, u toku su dva protesta!

Read more devojčica piše na tabli Region

Zanemeo ceo region: Učenica (16) spavala sa domarom (51) zbog boljih ocena

Read more ubistvo Region

Užas u Makedoniji: Dva dana policija nije mogla da izvuče leš iz reke Vardar

Read more NATO Region

NATO surovo odgovorio Makedoncima: Skoplje će dobiti poziv za članstvo, ali pod jednim uslovom!

Read more Đorđe Ivanov Region

Ivanov ODBIJA da potpiše Zakon o jezicima kojim se ALBANSKI uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji

Read more Žeželjev most Vojvodina

ŽEŽELJEV MOST MENJA IME! Građani sami odlučuju kako će se most zvati!

Read more Vuk Jeremić Vojvodina

Vučević poručio: Građani jedva čekaju da lopovsko-tajkunska koalicija Jeremić-Tadić odgovara za pljačku

Read more Miloš Vučević Vojvodina

Gradonačelnik Novog Sada čestitao Božić vernicima koji slave po Julijanskom kalendaru

Read more male boginje Vojvodina

Epidemija malih boginja i u Novom Sadu: Među obolelima BEBA od devet meseci, dvoje NEVAKCINISANO

Read more Miloš Vučević Vojvodina

Novi Sad dobija modernu muzičko-baletsku školu sa koncertnim dvoranama!

Read more Miloš Vučević Vojvodina

BLIZANCI STEFAN I LAZAR PRVE BEBE U NOVOJ GODINI: Vučević posetio prvorođene bebe u Novom Sadu

Read more Miloš Vučević Vojvodina

Vučević za Srbiju Danas: Novi Sad postaje grad u kome je kultura način života

Read more Novi Sad Vojvodina

Veliki lekari, cenjeni filolozi, dobrotvorke, naučnice: Oni su ponos Srbije, a svi su rođeni u Novom Sadu (Foto)

Read more beograd,pijaca,zeleni venac Beograd

POZIV ZA PODNOŠENjE PONUDA za pijačne tezge

Read more Uroš Radulović Beograd

Uroš (20) je pobedio u trci za Časni krst u Zemunu, a onda je priznao: Imao sam tremu!

Read more Bogojavljenje Beograd

Slavimo Bogojavljenje: Završena trka za ČASNI KRST na Zemunskom keju, pobednik Uroš Radulović (20)

Read more patrijarh Irinej Beograd

Na Zemunski kej po blagoslov, u Dunav po Časni krst: Tradicionalno Bogojavljensko plivanje 21. put

Read more Moja zemunska kartica Beograd

Lepe vesti iz GO Zemun: Izdato 10.000 personalizovanih kartica "Moja zemunska kartica"

Read more Siniša Mali, potpisivanje kolektivnog ugovora Beograd

Kruna socijalno-ekonomskog dijaloga: Mali potpisao posebni kolektivni ugovor za sva javna preduzeća (FOTO)

Read more Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Prišao je šalteru na beogradskom aerodromu urlajući: "Znate li vi ko sam ja?!", a onda je usledilo užasno PONIŽENJE

Read more bure Beograd

Uzbuna u Obrenovcu: Opasni organski rastvarači u BURIĆIMA mogu izazvati EKOLOŠKU KATASTROFU!

Read more POKS Beogradski izbori

Pokret za obnovu Kraljevine Srbije predstavio listu za izbore u Beogradu

Read more Dragan Đilas Beogradski izbori

Jovanov poručio: Dragan Đilas nikada se nije brinuo za Kosovo i Metohiju

Read more Izbori Beogradski izbori

DJB i Dveri zajedno na beogradske izbore

Read more Aleksandar Vučić Beogradski izbori

Ukoliko bi se beogradski izbori održali naredne nedelje SNS BI ODNEO UBEDLJIVU POBEDU

Read more beograd Beogradski izbori

Poglašeno PET izbornih lista: Između NJIH bira 1,6 miliona Beograđana

Read more goran-vesic Beogradski izbori

Vesić: Pred Beograđane izlazimo sa projektima za budućnost

Read more izbori Beogradski izbori

Proglašene još četiri liste za Skupštinu Grada Beograda

Read more Irena Vujović Beogradski izbori

Ko će biti novi gradonačelnik Beograda: Irena Vujović favorit u kladionicama

Read more Drug nije meta Drug nije meta

OD RUŽNE REČI DO UBISTVA: Ovo su NAJTEŽI oblici vršnjačkog nasilja koje su pretrpela DECA U SRBIJI!

Read more dečak Drug nije meta

PROBUDIO SE IZ KOME! Oporavlja se dečak koji je brutalno pretučen zbog 1.000 dinara

Read more Zemun predstava Drug nije meta

Zemunci predstavom edukovali osnovce o vršnjačkom nasilju

Read more Drug nije meta Drug nije meta

STRAVIČNA scena u osnovnoj školi u Beogradu: Devojčica (7) davila, vukla za kosu i udarala vršnjakinju!

Read more DNM Drug nije meta

PORAŽAVAJUĆA SAZNANJA: Mladić (16) kog su drugovi pretukli zbog 2.000 dinara OSTAĆE INVALID!

Read more vršnjačko nasilje Drug nije meta

Tuča tinejdžera na ulicama Valjeva: U obračunu koristili DRVENE PALICE, jedan dečak lakše povređen

Read more Drug nije meta Drug nije meta

Deda srednjoškolca OTKRIO MOTIV krvničkog prebijanja u Vrnjačkoj Banji: Ne mogu da verujem da je sve zbog duga

Read more VMA Drug nije meta

Napadač iz Vojne gimnazije na psihijatriji: Jedna JEZIVA rečenica odjekuje hodnicima bolnice i LEDI KRV u žilama

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd
Read more Patuljci sa naslovnih strana Vesti

Ekipa filma "PATULJCI SA NASLOVNIH STRANA" u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza (FOTO/VIDEO)

Read more Uroš Radulović Beograd

Uroš (20) je pobedio u trci za Časni krst u Zemunu, a onda je priznao: Imao sam tremu!

Read more zadruga Zadruga

VIŠE OD PRIJATELJSTVA? Zadrugari opleli po Nadeždi, ne prestaje da priča o TOME - OPTEREĆENA JE SLOBOM

Read more Sloba i Luna Zadruga

Sramne informacije O SLOBI IZ SPOLJNOG SVETA! Radio joj OVO! Luna LJUTA! SVAĐA PA REKA SUZA! Očaj... (VIDEO)