Skip to main content
ovk

Klanje, proterivanje, trgovina organima: Pogledajte SPISAK Albanaca koji će se naći na optužnicama Specijalnog suda

Foto: Profimedia
Hoće li konačno odgovarati za zločine nad Srbima?!

Brat premijera samoprozvanog Kosova Ramuša Haradinaja Daut, kao i Azem Sulja, ujak predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, mogli bi već početkom naredne godine da se nađu na optužnicama Specijalnog tužilaštva za ratne zločine počinjenih na Kosovu do 2000. godine.

Međutim, kako navode prištinski mediji, istraga se vodi i protiv Tačija i Haradinaja, ali bi oni zbog političke situacije na KiM optužnice protiv njih mogle da budu prolongirane, odnosno aktivirane kasnije.

Osim njih, na spisku je, kako pišu prištinski mediji ovih dana, još oko 60 imena bivših lidera i pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima ima i "krupnih igrača", poput aktuelnog predsednika tzv. Skupštine Kosova Kadrija Veseljija i funkcionera Tačijeve stranke i aktuelnog zamenika premijera samoprozvanog Kosova Fatmira Ljimaja.

Daut i Ramuš Haradinaj

Brat premijera tzv. Kosova, Daut Haradinaj biće optužen zbog uloge koju je imao u zločinima na Radonjičkom jezeru, tačnije zbog učešća u ubistvu oko 40 Srba, Albanaca i Roma koji su na toj lokaciji pogubljeni, a njihova tela bačena u jezero.

Navodno, sud je optužnicu zasnovao na tome što je u jezeru pronađeno 39 tela.

Takođe, spekuliše se da bi Dauta Haradinaja, optužnica mogla da tereti i za ista krivična dela za koja srpske vlasti optužuju njegovog brata Ramuša, a reč je o zločinima počinjenim u rejonu Đakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici OVK bili pod komandom braće Haradinaj.

Tači - politička odgovornost u zločinima

Pod istragom je i Hašim Tači kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine.

Hašim Tači
Foto: Profimedia

Njegova odgovornost je pre svega politička, i tako bi mogao i da odgovara, a ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina. On je, inače, bio jedan od potpisnika ukidanja OVK u Rambujeu.

Kadri Veselji - prvi čovek obaveštajne službe OVK

Na meti tužilaštva je i aktuelni predsednik tzv. Skupštine Kosova Kadri Veselji i lider Tačijeve stranke, a utvrđuje se njegova odgovornost koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a (obaveštajne službe OVK).

Kadri Veselji
Kadri Veselji
Foto: Profimedia

On je inače, kako se često čuje, bio jedan od najuticajnijih ljudi u OVK.

Azem Sulja - "Veliki ujak"

Prištinski mediji takođe pišu da će Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek koga često nazivaju “Veliki ujak” (ujak Hašima Tačija), biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je, do nedavno, vodio “Euleks”.

Fatmir Limaj - komadant u Mališevu

Sa optužbama će se suočiti i zamenik premijera samoprozvanog Kosova Fatmir Limaj, bivši komandant OVK za region Mališeva.

Džavit Haliti - Tačijev saradnik

Tužilaštvo se bavi i istragom protiv Džavita Halitija, bliskog saradnika Hašima Tačija, za koga postoji sumnja da je u vreme činjenja zločina bio odgovoran za vezu sa krilom OVK u Albaniji i tamošnjim centrima za obuku.

Agim Čeku - komadant Glavnog štaba OVK

Na spisku je navodno i Agim Čeku, nekadašnji komandant Glavnog štaba OVK, za koga se sumnja da je i lično činio ratne zločine, ali i da nije sprečio da oni budu učinjeni.

Agim Čeku
Agim Čeku
Foto: Profimedia

Sokolj Dobruna - egzekutor

On će se pred Specijalnim sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposedno posle rata vodio OVK, piše prištinski “Insajderi”.

Šukri Buja - napad na albansku porodicu

Buja se sumnjiči za učešće u nekim zločinima tokom rata, i bivši je komandant OVK u okolini Račka. Među njima je i napad na albansku porodicu u gradu Godan u Lipljanu.

Porodice žrtava OČAJNE: Dok god su Haradinaj i Tači na slobodi, nema pravde za srpske žrtve

Šaip Muja - bavio se zdravstvenom zaštitom

Dokaza, nezvanično se može čuti, ima dovoljno i protiv Muje, komandanta OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK.

Ajvaz Beriša - konzul

Kako se nezvanično može čuti, na meti tužilaštva je i konzul lažnog Kosova u Frankfurtu Ajvaz Beriša, koji je u vreme sukoba na KiM bio komandant specijalnih jedinica OVK. Isti slučaj je i sa Bljerimom Kučijem i Ljahom Brahimajem.

Švendiman: Ima dovoljno dokaza

Sadašnji glavni tužilac za zločine počinjene od strane OVK Dejvid Švendiman krajem prošle godine je najavio da postoji dovoljno prikupljenih dokaza za podizanje optužnica.

On je istakao da će biti nezavisan, ali pitanje je koliko će to biti moguće kada su dvojica ključnih vođa OVK - Tači i Haradinaj - sada istaknute političke figure. Švendiman nije želeo da spekuliše sa imenima optuženih.

Manje poznati pripadnici OVK

Osim njih, pod sumnjom je i Sulejman Selimi, Haradin Baljaj, Isak Musliju, Ljah Brahimaj, Jakup Krasnići, Nuredin Baljaj, Sahit Jaša...

Optužnice i za trgovinu organima

Sud za OVK baviće se, između ostalog, i delima iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji se još naziva i “Martijev izvještaj” (u kome nekadašnji izvestilac Saveta Dik Marti dovodi vođe OVK u vezu sa zločinima na Kosovu i Metohiji i trgovinom ljudskim organima).

Sud za OVK

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran 2015. godine je kako bi se procesuirali slučajevi zločina počinjenih tokom i posle rata na Kosovu.

Tači uputio POLITIČKI ŠAMAR Americi: Prekid skupštine pred odluku o Specijalnom sudu dobro osmišljen PAKLENI PLAN

Optuženi će u najvećoj meri odgovarati za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom tokom sukoba na KiM od kraja 1997. do okončanja NATO bombardovanja 1999. godine.

OVK
Foto: Profimedia

Procenjuje se da je u tim sukobima najmanje 2.200 Srba ubijeno i nestalo, kao i oko 10.000 Albanaca, dok je više od 200.000 Srba proterano. Takođe, Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

TZV. kosovski parlament i neobuzdani poslanici

Prošle nedelje u skupštini samoprozvanog Kosova propao je pokušaj sazivanja vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Ako im uspe PAKLENI PLAN da se Sud za ratne zločine UKINE, ODMAH PREKINUTI dijalog sa Prištinom!

Nakon toga, predsedavajući skupštine Kadri Veselji je saopštio da će skupština biti na zimskoj pauzi do 14. januara. Tači je tim povodom rekao da “ne može da obuzda volju poslanika”. EU i SAD ovaj potez nisu shvatile blagonaklono, naprotiv.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd