Skip to main content
Beograd

Ko može ostvariti pravo na VRAĆANJE IMOVINE? Evo šta je sve dato američkim državljanima u Srbiji

Foto: Srbija Danas
Zahtev za vraćanje oduzete imovine podnela su 144 američka državljanina

Zahtev za vraćanje oduzete imovine podnela su 144 američka državljanina (mahom srpskog porekla), kao i veliki broj ljudi koji, pored američkog, imaju i državljanstvo Srbije. Proces restitucije teče normalno, bez ikakvih prepreka, izjavio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Američkim državljanima Agencija za restituciju do sada je vratila 132 objekta: 96 poslovnih prostora, 15 stanova i 21 zgradu, ukupne površine 9.012 kvadratnih metara. Vraćeno im je i 970 hektara oranica, 116.733 kvadratna metra neizgrađenog građevinskog zemljišta i oko 17 hektara šuma. Sekulić objašnjava da postoji uslov pod kojim državljani SAD po zakonu mogu ostvariti pravo na restituciju.

DEDINJE, MILOČER, BLED... Nakon rehabilitacije princ Aleksandar ima pravo na milionsku imovinu!

Beograd
Beograd
Foto: Srbija Danas

- Oni ne mogu ostvariti pravo na vraćanje imovine za koju su obavezu obeštećenja preuzele SAD, u skladu sa sporazumima zaključenim između Jugoslavije i Amerike. U pitanju su dva sporazuma: od 19. jula 1948. godine i od 5. novembra 1964. Dakle, ukoliko su raniji vlasnici obuhvaćeni navedenim sporazumima, njihovi zakonski naslednici nemaju pravo na povraćaj - kaže Sekulić.

LOBISTI OPSTRUISALI VRAĆANJE ZEMLJIŠTA: Pet zgrada ambasada idu starim vlasnicima

Srbija i SAD
Foto: Profimedia

Sporazumima su obuhvaćeni oni koji su bili državljani SAD u momentu oduzimanja imovine, kao i u momentu potpisivanja ugovora, dakle oni koji su imali američko državljanstvo u periodu od 1948. do 1964. godine. Prvim ugovorom bivša Jugoslavija isplatila je SAD tri i po miliona dolara, a drugim 17 miliona, ukupno 20,5 miliona dolara. Ovim novcem obeštećeni su Amerikanci kojima su različitim posleratnim merama oduzete vile, rudnici i fabrike na tlu Jugoslavije.

STOP PROPADANJU GRADSKE IMOVINE: Do proleća sledi popis

selo u Srbiji
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ukoliko raniji vlasnici nisu bili državljani u momentu oduzimanja imovine, već su državljanstvo stekli posle 1964. ili ga nikada nisu stekli, njihovi naslednici, podnosioci zahteva, a koji su državljani SAD, ostvaruju pravo na vraćanje imovine kao i domaći državljani - objašnjava Sekulić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd