Skip to main content
 • Read more Aleksandar Vučić Info

  USTALA JE SRBIJA, 150.000 LJUDI U BEOGRADU: VUČIĆ - Imamo pravo da se zovemo Srbima i da branimo srpsko i ćirilično pismo (FOTO)

 • Read more Vladimir Putin Kosovo

  STIŽU RUSKI LEKOVI: Humanitarna misija uputila pomoć SRBIMA NA KOSOVU I METOHIJI

 • Read more Rotvajler Hronika

  KIDAO IM MESO SA TELA! Podivljali rotvajler napao TROJE DECE u Sremskim Karlovcima

 • Read more Čekaonica Društvo

  Izmenjena pravila: DOKTORI sada SMEJU DA PRIME POKLON OD PACIJENTA, a evo i KAKAV

 • Read more Donald Tramp na skupu u El Pasu, država Teksas Sirija

  IGRA AMERIČKIH INTERESA: Surove posledice drugog TRAMPOVOG VETA

 • Read more foto VIP

  JE-ZI-VO! Zoki Šumadinac 3 PUTA UMRO - Napustio telo, prva klinička SMRT usledila na OVAJ SVETI DAN

 • Read more Danil Medvedev i Novak Đoković Tenis

  PORAZ MU TEŠKO PAO: Pogledajte kako su navijači ispratili Đokovića posle eliminacije u Monte Karlu (VIDEO)

Sudije u Hagu

KO SU SUDIJE KOJE SU SUDILE KARADŽIĆU: Ovo je "petorka" koja je donela sramnu presudu

Foto: Reuters
Presudu Radovanu Karadžiću donelo je petočlano veće kome je predsedavao danski sudija Van Jonsen. Žalbeno veće Haškog mehanizma osudilo radovana Karadžića na doživotni zatvor.

Posle okončanja žalbene faze, konačnu presudu Karadžiću, koji se teretio za najteže zločine počinjene na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, saopšio je predsedavajući Žalbenog veća MMKS-a sudija Van Jonsen. Uz predsedavajućeg Žalbenog veća, danskog sudiju Jonsena, sastav tog veća činile su sudije - Vilijam Sekule iz Tanzanije, Hose Solasa iz Španije, Grasijela Santana iz Urugvaja i Ivo Rosa iz Portugala.

Sudija Jonsen trenutno obavlja funkciju sudije MMKS-a i jedan je od troje dežurnih sudija u ogranku MMKS-a u Aruši, a obavljao je i dužnost predsednika i predsedavajućeg sudije Pretresnog veća Međunarodnog krivičnog suda UN-a za Ruandu (MKSR). U aprilu 2013. je reizabran za predsednika MKSR-a i tu je funkciju obavljao sve do zatvaranja tog suda 31. decembra 2015. Za sudiju MMKS-a, institucije koja je naslednik MKSR-a i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), izabran je u decembru 2011. Između ostalog, obavljao je i funkciju međunarodnog sudije u Misiji UN-a na Kosovu (UNMIK) od 2001. do 2002. godine.

ŠEŠELJ REAGOVAO NA DOŽIVOTNU PRESUDU RADOVANU KARAĐIĆU: Skupilo se pet budala...

ŠEŠELJ REAGOVAO NA DOŽIVOTNU PRESUDU RADOVANU KARAĐIĆU: Skupilo se pet budala...

IZREČENA KONAČNA PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU

IZREČENA KONAČNA PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU

Crno odelo, crvena kravata, LICE LEDENO: Prva FOTOGRAFIJA Radovana Karadžića iz sudnice (FOTO)

Crno odelo, crvena kravata, LICE LEDENO: Prva FOTOGRAFIJA Radovana Karadžića iz sudnice (FOTO)

Član Veća, sudija Sekule je za sudiju MMKS-a izabran 20. decembra 2011. U martu 2013. postao je sudija Žalbenog veća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) kao žalbeni sudija u Hagu, što je dužnost koju je obavljao do 30. aprila 2015. godine. Pre nego što je postao sudija Žalbenog veća MMKS-a, sudija Sekule je obavljao dužnost sudije MKSR-a od maja 1995. do marta 2013. u Aruši, Tanzanija, uključujući i funkciju predsedavajućeg Pretresnog veća II tog suda od juna 1995. do juna 1999. i ponovno od juna 2001. do marta 2013. godine.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Foto: Reuters

Član Veća, sudija Solasa je za sudiju MMKS-a imenovan u decembru 2011, a uz brojne funkcije u sklopu španskog pravosuđa, stekao je diplomu Instituta za ljudska prava u Strazburu. U svojstvu međunarodnog stručnjaka učestvovovao je u brojnim programima saradnje. Bio je sudija izvestilac u predmetu "Scilingo" (2005) u vezi sa zločinima protiv čovečnosti počinjenim za vreme diktature u Argentini, a od 2005. do 2007. godine bio je izabran za međunarodnog sudiju Žalbenog odsjeka Veća za ratne zločine Suda BiH. Uz ostalo, bio je član Žalbenog veća u predmetima za ratne zločine protiv Nikole Kovačevića, Radovana Stankovića i Bobana Šimšića.

Članica Veća, sudija Santana u pravosuđu radi od jula 1992. godine, a funkciju sudije obavlja od 1994. godine, raspoređena u različitim sudovima na raznim lokacijama u Urugvaju. Od 2009. je angažovana u Krivičnom sudu u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, specijalizovanom za organizovani kriminal. U junu 2012. unapređena je u Apelacioni sud 4. okruga (nadležan za građanske parnice), a u martu 2016, prešla je u Apelacioni krivični sud 1. okruga (pozicija koju trenutno zauzima). Predavač je privatnog međunarodnog prava, a trenutno vodi i različite oblike obuke za sudije u vezi s krivičnim proceduralnim pravom.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Foto: Reuters

Član Žalbenog veća MMKS-a Rosa je na poziciji sudije od 1993. godine, a trenutno je i voditelj i koordinator obuke, te mentor, angažovan u Portugalskom centru za pravosudne studije od 2006 godine. Između ostalog, poseduje značajno iskustvo u krivičnom pravu i krivičnim postupcima i istragama na nacionalnom i međunarodnom nivou. Takođe, bio je sudija-mentor za sudije iz zemalja u razvoju, s iskustvom u azijskim i afričkim državama, konkretno Istočnom Timoru i Gvineji Bisao. Učestvovao je u programu UN-a za osnaživanje pravosudnog sistema, te u projektu koji je finansirala EU, a u vezi s jačanjem vladavine prava. U Istočnom Timoru obavljao je funkciju privremenog predsednika Apelacionog suda.

Sudija Rosa je u Žalbeno veće MMKS-a imenovan u septembru 2018. godine, umesto dotadašnjeg predsedavajućeg Teodora Merona, čije je izuzeće zatražila odbrana, jer je Meron na prethodnim suđenjima donosio određene zaključke koji se tiču Karadžića.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Roos Despot's picture

Roos Despot

Sudije su najverovatnijevu službi velikog destruktivnig kapitala!

2 | 1

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd