fbpx
Skip to main content
Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda NEGIRALA genocid u Jasenovcu: Pola miliona zaklanih Srba doživljava kao prljavu kampanju?!

Foto: Profimedia
Kitarovićeva zatražila da se formira međunarodna komisija koja bi utvrdila "istinu" o najvećem logoru smrti u ustaškoj NDH

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i zvanično je juče negirala genocid u Jasenovcu u kome je ubijeno više od pola miliona Srba i gotovo 100.000 Jevreja i Roma!

Kitarovićeva je zatražila da se formira međunarodna komisija koja bi utvrdila "pravu istinu" o najvećem logoru smrti u ustaškoj NDH. Predsednica Hrvatske kaže da se već godinama manipuliše brojem žrtava u "cilju sprovođenja prljave kampanje" protiv Zagreba. Država će prema njenim rečima i dalje odavati počast žrtvama logora, ali ne treba dozvoliti da se te žrtve koriste za kampanju protiv Hrvatske?!

Kitarovićeva je istakla da istina o Jasenovcu ne sme biti "oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše nešto protiv Hrvatske".

- U 21. veku modernom forenzikom može da se utvrdi ne samo tačan broj žrtava, koji je nažalost, uvek bio oruđe u rukama raznih kampanja, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu – rekla je Kitarović.

Jasenovac
U Jasenovcu nastradalo više od pola miliona Srba
Foto: Profimedia

U septembru prošle godine penzionisani hrvatski pukovnik Marko Skejo izneo je skandaloznu tvrdnju, koju je zvanični Zagreb prihvatio, da su logori u Jasenovcu i Gradišci zapravo bili bolnice otvorenog tipa u kojima su nastradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici?!

Lider SNV i poslanik u Saboru Milorad Pupovac kaže da su Kolindine izjave neviđeni skandal:

- Dobro je da se još ne traži i komisija o tome da li je NDH bila kvinslinška tvorevina sa programom istrebljenja i progona. Dobro je što se ne ispituje da li je u programu NDH bilo to da ima logore za decu – ironičan je Pupovac.

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac smatra da je Kolindina ideja prihvatljiva samo kad je u pitanju broj žrtava.

- S obzirom na to da postoje suprotstavljeni stavovi o broju žrtava, prihvatljiva je ideja da se formira mešovita komisija. Međutim, postavlja se pitanje ko treba da predloži članove. Možda predsednici Srbije i Hrvatske ili neki autoritet poput Saveta bezbednosti UN, pa čak možda i papa, koji je formirao komisiju za Stepinca – podvlači Štrbac.

Analitičar i filozof Žarko Puhovski, na drugoj strani, smatra da je ovaj predlog racionalan, ali bez rezultata.

- Ovo je prihvatljiv predlog, za razliku od mnogih koje je predsednica iznosila prethodnih godina. Ipak, rezultati takve komisiije ne bi rešili problem, jer ih nikad ne bi prihvatile i hrvatska i srpska strana. Obe države su u određenim trenucima manipulisale brojem žrtava, a istina je negde između – zaključuje Puhovski.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd