fbpx
Skip to main content
Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda NEGIRALA genocid u Jasenovcu: Pola miliona zaklanih Srba doživljava kao prljavu kampanju?!

Foto: Profimedia
Kitarovićeva zatražila da se formira međunarodna komisija koja bi utvrdila "istinu" o najvećem logoru smrti u ustaškoj NDH

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i zvanično je juče negirala genocid u Jasenovcu u kome je ubijeno više od pola miliona Srba i gotovo 100.000 Jevreja i Roma!

Kitarovićeva je zatražila da se formira međunarodna komisija koja bi utvrdila "pravu istinu" o najvećem logoru smrti u ustaškoj NDH. Predsednica Hrvatske kaže da se već godinama manipuliše brojem žrtava u "cilju sprovođenja prljave kampanje" protiv Zagreba. Država će prema njenim rečima i dalje odavati počast žrtvama logora, ali ne treba dozvoliti da se te žrtve koriste za kampanju protiv Hrvatske?!

Kitarovićeva je istakla da istina o Jasenovcu ne sme biti "oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše nešto protiv Hrvatske".

- U 21. veku modernom forenzikom može da se utvrdi ne samo tačan broj žrtava, koji je nažalost, uvek bio oruđe u rukama raznih kampanja, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu – rekla je Kitarović.

Jasenovac
U Jasenovcu nastradalo više od pola miliona Srba
Foto: Profimedia

U septembru prošle godine penzionisani hrvatski pukovnik Marko Skejo izneo je skandaloznu tvrdnju, koju je zvanični Zagreb prihvatio, da su logori u Jasenovcu i Gradišci zapravo bili bolnice otvorenog tipa u kojima su nastradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici?!

Lider SNV i poslanik u Saboru Milorad Pupovac kaže da su Kolindine izjave neviđeni skandal:

- Dobro je da se još ne traži i komisija o tome da li je NDH bila kvinslinška tvorevina sa programom istrebljenja i progona. Dobro je što se ne ispituje da li je u programu NDH bilo to da ima logore za decu – ironičan je Pupovac.

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac smatra da je Kolindina ideja prihvatljiva samo kad je u pitanju broj žrtava.

- S obzirom na to da postoje suprotstavljeni stavovi o broju žrtava, prihvatljiva je ideja da se formira mešovita komisija. Međutim, postavlja se pitanje ko treba da predloži članove. Možda predsednici Srbije i Hrvatske ili neki autoritet poput Saveta bezbednosti UN, pa čak možda i papa, koji je formirao komisiju za Stepinca – podvlači Štrbac.

Analitičar i filozof Žarko Puhovski, na drugoj strani, smatra da je ovaj predlog racionalan, ali bez rezultata.

- Ovo je prihvatljiv predlog, za razliku od mnogih koje je predsednica iznosila prethodnih godina. Ipak, rezultati takve komisiije ne bi rešili problem, jer ih nikad ne bi prihvatile i hrvatska i srpska strana. Obe države su u određenim trenucima manipulisale brojem žrtava, a istina je negde između – zaključuje Puhovski.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd