fbpx
Skip to main content
Bombardovanje Beograda 1999

Konačno izlazi na videlo ISTINA o POSLEDICAMA BOMBARDOVANJA: KRVAVI tragovi NATO-a po Srbiji

Foto: Profimedia
Akciju predvodi vrh države

Aktivnostima oko utvrđivanja istine o posledicama bombardovanja 1999. godine na životnu sredinu i ljude, koju je pokrenulo više od 100 stručnjaka, od fizikohemičara do lekara, rukovodiće Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Sprečeno KRVOPROLIĆE u Novom Pazaru: Turski pučisti spremali napad na Vučića i Erdogana, ima UHAPŠENIH

Premijerka iskreno o 100 dana Vlade: Zadovoljna sam rezultatima, spremna za nove izazove

To je zapravo i prvi institucionalni korak posle više od godinu dana javne kampanje o posledicama bombardovanja, dogovoren na prvom sastanku ministara u Vladi sa predstavnicima Inicijativnog odbora za utvrđivanje istine o posledicama NATO agresije.

Generalštab nakon bombardovanja
Foto: Profimedia

Ministri zdravlja, zaštite životne sredine i odbrane, Zlatibor Lončar, Goran Trivan i Aleksandar Vulin, razgovarali su sa sedmoro predstavnika Inicijativnog odbora posle podrške koju je njihov predlog da se formiraju koordinaciono telo i nacionalna laboratorija za ispitavanje posledice bombardovanja 1999. godine, dobio iz kabineta predsednika Aleksandra Vučića.

Sledeći korak je usaglašavanje metodologija dobijanja podataka o stanju životne sredine i zdravstvenim posledicama, da bi se u nacionalnu strategiju očuvanja zdravlja i životne sredina uvrstilo određivanje dugotrajnih posledica NATO bombardovanja.

Član Odbora SANU "Čovek i životna sredina" i naučni savetnik dr Zorka Vukmirović, jedna od pokretača formiranja Inicijative, kaže da je za stručnjake okupljene oko ove ideje, na prvom mestu osnivanje Nacionalne laboratorije.

Na Dan oslobođenja Beograda demonstriramo našu VOJNU MOĆ: Uvek ćemo biti spremni da se branimo

Mora da se utvrde da li još postoje tragovi zagađujućih materija u životnoj sredini na mestima gde je bilo najviše razorenih velikih industrijskih objekata, kao i na mestima dejstvovanja municijom sa osiromašenim uranijumom. U sastav Nacionalne laboratorije treba da uđu laboratorije i agencije, u čijim nadležnostima su zaštita prirodnih resursa, životne sredine i zdravlja.

Tako bi se izbeglo dupliranje programa, optimalno korišćenje opreme i kadra, kao i centralizovano snabdevanje. Sredstva bi se obezbeđivala iz budžeta.

- U rad laboratorije bi bio uključen Centar za analizu podataka i proveru statističkih modela za utvrđivanje posledica bombardovanja po zdravlje - govori dr Vukmirović. - Ovaj Centar bi bio u povratnoj sprezi sa ustanovama koje vode evidencije o zdravstvenom stanju domicilnog stanovništva.

100 DANA VLADE: Evo šta je urađeno do sada

U periodu sakupljanja validnih podataka o radiološkom i hemijskom zagađenju poreklom od NATO bomardovanja, prema rečima dr Vukmirović, saradnici Centra bi sa saradnicima specijalizovanih ustanova razvili metodologiju analize atipičnih slučajeva malignih i autoimunih bolesti, kao i metodologiju sistematskih pregleda omladine i dece za utvrđivanje endokrinih poremećaja, kakav je recimo gojaznost, i nepravilnog razvoja reproduktivnih organa.

- Uključićemo se i pomoći da se kroz egzaktna istraživanja utvrdi šta se zapravo događalo posle 1999. i da vidimo koje mere mogu da se preduzmu da se saniraju posledice, ako se utvrdi da ih je bilo - rekao je ministar Trivan. - Građani imaju pravo na tačnu informaciju o kvalitetu i uslovima životne sredine i snažno smo opredeljeni da se ova istina sazna. Osnovni cilj je da se zaštite građani i da, ako ima posledica, vidimo šta nam je činiti u narednim decenijama.

 

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd