Skip to main content
Aleksandar Vučić

KOORDINISANI UDAR NA SRBIJU: Vučić prepoznao perfidne namere Zapada - odgovor naše zemlje biće adekvatan

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Pod maskom borbe protiv ruskog malignog uticaja, bore se u stvari protiv očuvanja srpskih interesa, ističu analitičari

Dan nakon upozorenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se sprema proterivanje Srba sa severa KiM uz podršku zapadnih mentora Prištine, britanski premijer Boris Džonson dao je šokantnu izjavu.

Kako je poručio, London će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi se suprotstavili ruskom uticaju, odnosno da obuzdaju Republiku Srpsku, koju smatraju područjem ruskog uticaja, i da "pojačaju misiju NATO i unaprede stabilnost i bezbednost".

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

VUČIĆ NA SVEČANOM PRIJEMU U AMERIČKOJ AMBASADI: Obeležen Dan nezavisnosti na Dedinju (FOTO)

VUČIĆ NA SVEČANOM PRIJEMU U AMERIČKOJ AMBASADI: Obeležen Dan nezavisnosti na Dedinju (FOTO)

LAJČAK SE OGLASIO POSLE SINOĆNJEG SASTANKA: "Imao sam dugu diskusiju sa predsednikom Vučićem..." (FOTO)

LAJČAK SE OGLASIO POSLE SINOĆNJEG SASTANKA: "Imao sam dugu diskusiju sa predsednikom Vučićem..." (FOTO)

Ne možemo da dozvolimo da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsednika Vladimira Putina i njegov pogubni pohod. Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini - naveo je britanski premijer.

Navodno štite mir

Kako je rekao Džonson, London iz tog razloga pojačava podršku Bosni i Hercegovini i "odaziva se pozivu prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju".

Boris Džonson
Boris Džonson
Foto: Profimedia

Podsetimo, veče pre ove Džonsonove izjave predsednik Vučić je poručio da je Priština odlučila da zabrani srpske lične karte i da nakon 30. septembra ukine važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana.

Predsednik je istakao da će naš odgovor biti trezven, ali ubitačan i istinit, i pozvao Prištinu da tri puta razmisli pre nego što to uradi.

Podrška zapadnih mentora

Vučić je dodao da su sramnu odluku Prištine podržale i Velika Britanija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Italija.

- Ja ih molim, ne molim Kurtija, da li je lud ili ne, to me ne zanima, interesuje me to koliko mu diriguju. Ne interesuje mene on, dirigenti me zanimaju, i molim ih da svoju bahatost i aroganciju malo spuste, da poštuju prava onih koje su već ubijali i da im ne pada na pamet da to ponavljaju. A mi bukvalno nemamo više kud - kazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da se 10 godina bori za kompromisno rešenje i da za sve to vreme određene zemlje žele poniženje Srbije, da pristanemo na ono što su oni već odlučili.

Niko ništa ne nudi, samo gledaju kako da nas unize do kraja, ostave bez ičega i proteraju nam narod - upozorio je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Decenijama smo pod pritiscima

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je vreme da Srbija odgovori na pretnje s kojima se suočava.

- Izjava Borisa Džonsona je prazna priča premijera bivše imperije koja pokušava da skrene pažnju na svoj značaj. Suzbijanje ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu je besmislica jer su Rusi kod nas dobrodošli, nema ni govora o agresivnoj ruskoj politici, a Džonson se ovde lažno predstavlja kao neko ko će to da spreči. Ovde nema novih pritisaka, to su stari pritisci, mi smo decenijama suočeni s njima i samo se aktiviraju po potrebi. Brisel ništa konstruktivno nije uradio i zato je vreme da Srbija odgovori na pretnje i zaštiti svoje interese - smatra Anđelković.

U toku je destabilizacija

Prema rečima potpukovnika KOS u penziji Ljubana Karana, Britanci po starom običaju destabilizuju svako područje gde se pojave i gde teče proces grupisanja njegovih vojnika i stručnjaka iz oblasti hibridnog ratovanja.

– Uvek to prikazuju suprotno, kao svoj napor i želju da doprinesu miru i mirnom rešenju problema. Svojom istorijskom analizom stanje na Balkanu i uloge država Kvinte, predsednik Vučić ih je definitivno raskrinkao. Međutim, umesto da odustanu od svojih namera i podrške onima koji priželjkuju novi ratni sukob, oni samo menjaju taktiku kako bi njihov nastup bio još perfidniji. I dalje vide Ruse i tamo gde ih nema i, pod maskom borbe protiv „ruskog malignog uticaja”, bore se u stvari protiv očuvanja srpskih interesa, posebno u BiH i na KiM. Veoma je važno da je naš predsednik prepoznao njihovo perfidno delovanje i prave namere, tako da će i suprotstavljanje biti adekvatno i primereno situaciji – zaključuje Karan.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd