Utorak 19. mar 2024.
Kosovo

"Kosovo je naše SRCE i DUŠA, s tim se ne prave KOMPROMISI"

Foto: Srbija Danas
"Srbi imaju dugu istoriju borbe za ono u šta veruju"

Kosovo je mesto na kome se rodila Srbija, ono je naše srce i duša i sa tim se ne mogu praviti kompromisi, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost.

- Srbi imaju dugu istoriju borbe za ono u šta veruju. Kosovo je mesto na kome se rodila Srbija. Kosovo je naše srce i duša. Ne možemo praviti kompromise sa svojim srcem, dušom, istorijom i vrednostima samo zbog toga što neke zemlje u međunarodnoj zajednici žele da to učinimo - istakao je Popović u intervjuu za uticajni izraelski magazin Jerusalim Post.

On je naveo da su Albanci u južnoj pokrajini pokušali da naprave lažnu zemlju, "lažnu državu zvanu Kosovo".

- Nažalost, oni imaju podršku NATO pakta koji je bombardovao Srbiju 1999. godine. Prema našem ustavu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999, Kosovo je teritorija Srbije. Ipak, SAD i mnoge zemlje EU priznale su Kosovo kao nezavisnu državu. Ali Kosovo nije, i nikada neće biti nezavisna zemlja. Nikada nećemo priznati Kosovo i nikada nećemo dozvoliti da Kosovo bude država članica UN. Nikad - naglasio je Popović.

On je dodao da pet zemalja EU, kao ni Izrael, nisu priznale Kosovo, i da im je Srbija na tome duboko zahvalna.

Nenad Popović
Foto: Srbija Danas

Na pitanje novinara koliko je istorija važna u odnosu Srba prema pitanju Kosova, Popović je ocenio da su tradicija i istorija ono na čemu se zasniva jedna zemlja.

- Izrael je pravi primer za to. Srbija i Izrael imaju dugu i ponosnu istoriju i ne prave kompromise kada su u pitanju istorijske vrednosti. Voljni smo da pravimo kompromise o drugim stvarima, ali ne i kada su u pitanju naše vrednosti i ideali - naglasio je Popović.

Prema njegovim rečima, naši preci su prošli kroz užasna vremena, ali nikada nisu pravili kompromise kada su u pitanju ključni nacionalni interesi i preživeli smo ta vremena.

- Živeli smo stotine godina pod Turcima, ali nismo posustali. Nacisti su okupirali našu zemlju i želeli da zbrišu sa lica zemlje naš narod, ali smo preživeli - naglasio je on.

Putin do kraja godine u Srbiji? Očekujemo ga na proslavi pobede u Prvom svetskom ratu (VIDEO)

Popović je objasnio da kada god naiđemo na probleme, treba da razmišljamo kako bi naše bake i dede postupili u toj situaciji, "da učimo od njih i radimo ono što će biti ispravno u očima generacija koje dolaze".

Upitan da prokomentariše rastući trend ustaštva u Hrvatskoj, Popović je istakao da Srbija ima dugu, mračnu istoriju sa Hrvatskom, "članicom EU koja ima duboko ukorenjenu nacističku prošlost".

- Tokom Drugog svetskog rata, ustaše su izgradile veliki koncentracioni logor Jasenovac gde su ubijali ljude na najbrutalniji način, najviše Jevreje i Srbe. Ubijali su na zverski način čak i decu. Posle rata, zahvaljujući činjenici da je prvi predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito bio Hrvat, sakriven je veliki deo hrvatskih zločina. Problem je što ih je EU prihvatila kao državu članicu, a oni nikada nisu snosili odgovornost za zločine koje su počinili u prošlosti - napomenuo je Popović.

ustaše
Foto: Profimedia

Istakao je da je ponosan što u Srbiji, za razliku od Hrvatske, jevrejska zajednica ima dugu istoriju i što se tamo "oseća sigurnom".

- Često prisustvujem večerama za Šabat sa prijateljima, a prošle godine sam posetio Sukot po prvi put - naveo je on.

Komentarišući odnose Srbije i Izraela, Popović je istakao da mnogo Izraelaca dolazi u Srbiju.

- Prošle godine imali smo 40.000 turista iz Izraela, a godinu dana pre toga njih 20.000. Broj se udvostručio za godinu dana. To je zaista odlično. Pored toga, izraelske kompanije su veoma aktivne u Srbiji - naveo je Popović.

Ministar Popović jasno tvrdi: Kosovo je Srbija, OKO TOGA NEMA KOMPROMISA! Rusi su naša braća

Kako je rekao, to je posebno primetno u oblasti nekretnina i izgradnje, gde mnoge izraelske kompanije učestvuju u velikim građevinskim projektima u Beogradu, što, prema njegvim rečima, stvara nove poslove za sve veći broj Srba.

- Pored toga, postoji dosta visokotehnoloških kompanija koje dolaze u Srbiju. Mnoge međunarodne kompanije, uključujući i izraelske, zapošljavaju naše programere i inženjere - naveo je Popović.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd