fbpx
Skip to main content
Viola fon Kramon

ZBOG ČEGA VIOLA TOLIKO ČESTO NAPADA SRBIJU? Odgovor bi mogao biti izuzetno jednostavan - RUSOFOBIJA

Foto: Profimedia
Da li su sada neke stavri jasnije?

Nemačka poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon ne prestaje da napada Srbiju a to se izgleda posebno pojačalo posle susreta srpskog predsednika i Vladimira Putina u Sočiju. Sa ovim se slaže Dragomir Anđelković, ističući da je rusofobija Zelenih velika što dodatno pojačava i njihov stava prema nama.

"TO JE VELIKA STVAR!" Predsednik Vučić saopštio odlične vesti javnosti i oduševio celu Srbiju

"TO JE VELIKA STVAR!" Predsednik Vučić saopštio odlične vesti javnosti i oduševio celu Srbiju

(UŽIVO) VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE "Neki od kolovođa protesta su već prodali imanja Rio Tintu"

(UŽIVO) VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE "Neki od kolovođa protesta su već prodali imanja Rio Tintu"

KO TEBE HLEBOM, TI NJEGA KAMENOM: Sramotna izjava Marinike Tepić, izvređala Vučića kao nikada do sada (VIDEO)

KO TEBE HLEBOM, TI NJEGA KAMENOM: Sramotna izjava Marinike Tepić, izvređala Vučića kao nikada do sada (VIDEO)

Politički analitičar Dragomir Anđelković napominje da Fon Kramonova, iako član nemačke partije Zelenih koji preuzimaju Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, ipak nije neko ko može da govori u ime nemačke spoljne politike.

Rusofobija Zelenih se preliva na Srbiju

Ipak dodaje da je evidentno da će se nemačka politika prema Srbiji promeniti.

Dragomir Andjelkovic
Dragomir Anđelković
Foto: Youtube/Printscreen/Jutarnji Program TV Happy

- Ishod razgovora srpskog i ruskog predsednika može dodatno da pojača njihov negativan stav prema nama, ali njihov stava prema nama je i generalno negativan. Njihova rusofobija je velika, što dodatno pojačava i odnos prema nama - kaže Anđelković.

Ali mimo toga zabluda je, kaže on, da su Zeleni bilo kada bili naklonjeni Srbiji da bi se mi sad nešto iznenadili njihovim stavom.

- Od svih stranaka u Nemačkoj Zeleni su uvek bili najnenaklonjeniji Srbima. Od agresije 1999. godine do danas oni su prednjačili u tom negativnom stavu prema nama a to što smo sa ruskim predsednikom završili razgovore kako smo završili to može dodatno da utiče - veruje naš sagovornik.

Najveći pobornici američke politike

Anđelković ističe da su Zeleni najveći pobornici američke politike ne samo u Nemačkoj, nego možda i u Evropi.

Kremlj
Foto: Profimedia/ilustracija

- Koliko god oni pričali o miru i ekologiji, zapravo su oni najžešći saveznici Amerike - kaže Anđelković.

Inače, Viola Fon Kramon najavila je da će Zeleni kada preuzmu ministarstvo spoljnih poslova u Nemačkoj imati pristup koji će biti više zasnovan na vladavini prava i "biti kritičniji u pogledu toga šta se dešava na terenu i kakvi su rezultati sprovođenja reformi".

Kako nova vlada Nemačke vidi Balkan

Takođe je dodala i da, "iako nije na njoj da predlaže šta nova ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok treba da kaže Vladi Srbije", smatra da bi moglo da dođe do razlike u tome da li će Nemačka biti za otvaranje klastera ili ne. Uzgred je dodala i da se "nada da će biti povučena linija koja će reći da mi nećemo ugrožavati sopstvene, evropske vrednosti".

bundestag
Foto: Profimedia

To je donekle u suprotnosti sa onim što je novi kabinet u Berlinu, u kome su Zeleni dobili pet ministarstava a među njima i resor spoljnih poslova, pošto su sa koalicionim partnerima Socijaldemokratama potpisali sporazum na 177 stranica gde se pominje i Zapadni Balkan.

Između ostalog, iskazana je podrška evropskom putu našeg regiona i podržan dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i napori u postizanju trajnog mira u Bosni i Hercegovini zasnovanih na, kako je navedeno, očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podela.

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd