Skip to main content
Daut Haradinaj

Krvave mu ruke do lakata! Pogledajte šta je sve radio KOLJAČ SRBA Daut Haradinaj!

Foto: Youtube/Printscreen/Albert Gjini
Na šta su sve braća Haradinaj bili spremni

Prema dokumentaciji koju su prikupili srpski istražitelji, Daut Haradinaj je osim organizacije terorističkih akcija označen i kao "neposredni ubica srpskih i albanskih civila lojalnih Srbiji".

Nela Kuburović na sednici Saveta bezbednosti: Srbija neće trpeti pretnje albanskih političkih lidera

Gutereš uoči sednice UN o situaciji na KiM: Nedopustivo da Albanci prete Srbima etničkim čišćenjem

Brat Ramuša Haradinaja, prema pisanju "Sputnjika", treba da se nađe na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše OVK.

Njemu će se suditi po prvi put za ratne zločine, a srpski i međunarodni istražitelji takođe su ga označili kao "glavnog organizatora likvidacija neprijatelja klana Haradinaj, svedoka protiv Ramuša u Hagu, političkih protivnika iz stranke Ibrahima Rugove, kao i pripadnika drugih suparničkih klanova".

Daut Haradinaj je, sa braćom Ramušem i sada pokojnim Škeljzenom, pokrenuo organizovanje OVK na području Metohije, na kojem su njeni veći teroristički napadi počeli u jesen 1997. 

KLAĆEMO SRPSKU DECU! Stravične pretnje brata Ramuša Haradinaja upućene SRBIMA (FOTO)

Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Tako je 26. novembra te godine u selu Lauša napadnuta policija, ali su teroristi odbijeni, a jedan od njih - Hasim Geci - je poginuo.

Daut Haradinaj sa braćom organizuje glavni štab OVK u rodnim Glođanima i postaje prvi zamenik Ramuša, a kasnije biva imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade "Isuf Grvala", čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana.

Napadi terorista postaju intenzivniji i već do maja 1998. godine, a sela oko Peći, Ðakovice, Dečana i Kline bivaju očišćena tako da više nema Srba, a od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca.

Ima pravde: Brat Ramuša Haradinaja ide u Hag

ovk
Foto: Profimedia

Daut Haradinaj u sukobima biva teško ranjen i ostaje bez dela jedne ruke, zbog čega dobija nadimak "Obogaljeni", navodeći da su posebno teški zločini počinjeni u improvizovanom zatvoru u Glođanima, koji je bio pod direktnom kontrolom braće Haradinaj, kao i da su srpski istražitelji razotkrili kako su u tom logoru mučeni i ubijeni brojni civili.

Kako stoji u spisima srpskih istražitelja, Daut Haradinaj je neposredno učestvovao u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića.

Kasnije je postao jedan od glavnih organizatora terorističkih aktivnosti u Makedoniji, i zbog toga 26. juna 2001. dospeva na američku "crnu listu", sa koje do danas nije skinut.

ĐURIĆ UPOZORAVA: Još jedan NAPAD na prava SRPSKOG naroda!

OVK
Foto: Profimedia

Daut Haradinaj se u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) spominje kao glavni kontakt sa islamskim terorističkim organizacijama.

- Ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa (KPS) bio je zadužen za koordinaciju rada sa islamskom terorističkom organizacijom Al Kaida. U tom svojstvu je oktobra 2001. u Sofiji organizovao sastanak sa Muhamedom Al Zavahirijem, bratom idejnog vođe pomenute organizacije, dr Ajmana al Zavahirija - navodi se izveštaju BIA.

Poznato je i to da su se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači videli u Albaniji sa Osamom bin Ladenom.

Ime Dauta Haradinaja vezuje se za organizaciju brojnih likvidacija - sa ubistvima svedoka zločina braće Haradinaj počelo je odmah po okončanju rata, a kulminirala su 2003, kada su ubijena i četiri zaštićena svedoka.

KLJUČNI SVEDOK PROTIV HARADINAJA! Ženu su mi silovali, a Srbe klali!

Protest Albanaca u Skoplju nakon presude u slučaju Mostrumi (2014)
Foto: Profimedia/ilustracija

Sumnja se da je Daut Haradinaj bio zadužen za ove likvidacije dok je Ramuš bio pod optužbama u Haškom tribunalu. KFOR hapsi Dauta 2002. zbog sumnje da je umešan u kriminalne aktivnosti, a Ramuš organizuje demonstracije ispred, i čak napad na zatvor Dubrava.

Prema nalazima BIA, braća Haradinaj su predvodnici velikog kriminalnog klana čija je dalatnost usmerena "na ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd