fbpx
Skip to main content
Bombardovanje Beograda 1999

Laketić predvodi komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja: Prvi izveštaj za dve godine

Foto: Profimedia
Važno da se otkrije uzročno-posledična veza upotrebe projektila sa osiromašenim uranijumom i porasta broja malignih oboljenja

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković predala je danas u skupštinsku proceduru predlog da se formira komisija za istragu o posledicama NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije.

- Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između ovog brutalnog bombardovanja naše države i porasta broja malignih i drugih teških oboljenja i to pogotovu zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijumom - kazala je Gojković.

Istražitelji će raditi na osnovu Izveštaja koji je Srbija dobila od predsednika italijanske komisije, koja govori i o smrtnim slučajevima i teškim bolestima koje su izazvani osiromašenim uranijumom, a deo izveštaja, kako je dodala Gojković, odnosi se na vojnike koji su bili na KiM.

U njenom predlogu piše da će se komisija obrazovati iz redova narodnih poslanika, a za predsednika je predložila Darka Laketića, koji je ujedno i predsednik Odbora za zdravlje i porodicu i poslanik SNS-a. Laketić je inače magistrirao na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je specijalizirao urologiju i doktorirao, a prema predlogu Gojkovićeve, trebalo bi da odredi sastav buduće komisije.

Maja Gojković
Gojković danas zvanično ubacila predlog u skupštinsku proceduru
Tanjug/​Sava Radovanović

U predlogu piše i da predsednik Skupštine, na predlog komisije, može da angažuje naučne i stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake, radi pomoći u radu. Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020. godine s tim što će biti u obavezi da na šest meseci obaveštava parlament o svom radu.

Gojković je rekla i da komisija treba da bude mala i efikasna, jer je potrebno u njen rad kasnije uvesti i naučne ustanove, stručna lica, ne samo poslanike.

- Mi kao poslanici imamo širinu da postavljamo pitanja onima koje ćemo pozvati na razgovor i da postavimo neka pitanja koja neko drugi možda ne može da postavi. Mi nismo diplomate, prema tome, možemo otvorenije da pitamo i istražujemo - kazala je Gojković.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd