fbpx
Skip to main content
miroslav-lazanski

Lazanski otkrio: Oborili smo BOMBARDER B-2, zašto to tada niko nije smeo da objavi?

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Američki obaveštajci i oficiri pitali naše "Kako na radaru vidite bombarder B-2", piše Lazanski

- Ubrzo posle državnog udara od 5.oktobra 2000. godine, kada je u Srbiji na vlast došla proamerička ekipa, u bazu 250. raketne brigade RV i PVO SR Jugoslavije u Jakovu počeli su da dolaze američki vazduhoplovni oficiri i obaveštajci. Prvo pitanje koje su postavljali našim oficirima bilo je: "Kako na radaru vidite bombarder B-2? - piše Miroslav Lazanski, čiji autorski tekst za Sputnik.rs prenosimo u celosti:

Kako je posle agresije NATO-a na SR Jugoslaviju američki strateški bombarder B-2 "Duh Sent Luisa" izbrisan sa flotne liste, a kako su brojni svedoci u međuvremenu potvrđivali da se "nekakvo ogromno crno čudo srušilo u Lipovačke šume odmah pored hrvatsko-srpske granice, ali sa hrvatske strane, da je iz Tuzle odmah stigao bataljon američke vojne policije, da je celi teren blokiran i da je skinut sloj od dva metra zemlje na mestu gde je čudo palo, te je sva ta zemlja pažljivo spakovana i odneta", pa kako su i pripadnici Trećeg diviziona 250. raketne brigade tvrdili da su srušili B-2, pitanje je zašto, ako je sve to tako, zvanični Beograd to tada nije hteo da objavi?"

Jer, ako je PVO SR Jugoslavije starom sovjetskom raketom "SA-3 neva", uz pomoć starih sovjetskih radara P-12 i P-15, "lampaša", 1999. godine oborila američki "nevidljivi" strateški bombarder B-2, vredan 2,5 milijarde dolara, što je iznos nekadašnjeg celokupnog godišnjeg prihoda od turizma velike SFRJ, onda je razumljivo pitanje američkih obaveštajaca i vazduhoplovaca našim oficirima u bazi 250. raketne PVO brigade u Jakovu.

Ne znam šta su naši oficiri odgovorili američkim, ali pouzdano znam da su Amerikanci upravo takvo pitanje u više navrata i u nekoliko poseta postavljali. Jer Treći divizion 250. raketne brigade oborio je 27. marta 1999. godine i američki lovac F-117, takođe "stelt" tehnologije, odnosno smanjenog radarskog odraza. Isti divizion je oborio i američki F-16 kod Šapca i teško oštetio još dva "nevidljiva" F-117, jedan je prisilno sleteo u Zagreb, rasklopljen i odvezen transportnim avionom, a drugi se prinudno spustio u Sarajevo.

Bombarder B-2
Bombarder B-2
Foto: Profimedia

Zato i nije iznenađujuća izjava američkog ministra odbrane, generala Matisa, "da se Hrvatska dokazala kao veran američki saveznik u ratu". Reklo bi se da se i naša dosovska vlast posle 5. oktobra 2000. godine dokazala kao veran američki saveznik.

No, kako vlast ne može baš sve da predvidi, odmah posle obaranja američkog F-117 u ataru sela Buđanovci pojavili su se razni gosti i prijatelji. Najagilniji su bili Kinezi, sakupljali su na zemlji sve što je ostalo od olupine aviona. Od delova krila, oplate, do zadnjeg šrafa i šrafčića. Čak su od jednog seljaka kupili deo creva od maske za disanje sa pilotske kacige. Seljak je to crevo imao obešeno na šupi, a Kinezi su vršljali po dvorištima sela Buđanovci.

Šta su od svega toga Kinezi iskoristili teško je proceniti, ali Kina sada razvija dva tipa "nevidljivih" aviona: J-20 i J-31. Teški lovac J-20 "čengdu" po dimenzijama je najveći "nevidljivi" lovac u svetu, osam prototipova završava ispitivanja, a serijska proizvodnja treba da počne 2020. godine. Najnoviji kineski lovac "stelt" tehnologije J-31 "šenjang" po dimenzijama je manji od lovca J-20, zapravo je vrlo sličan najnovijem američkom "nevidljivom" avionu F-35C, samo što je američki aparat jednomotorac, a kineski J-31 dvomotorac. Za sada lete dva prototipa J-31. Za Kineze je veliki problem i motor za te avione, jer ako radiš avion "pete generacije", onda i njegov motor mora biti "pete generacije". Onda i takav motor mora biti namešten-skriven duboko u unutrašnjosti aviona, da tako prikriva, koliko je to moguće, radarski i infracrveni odraz. Na tom je planu ruski lovac "pete generacije" Su-57 trenutno najbolji avion "stelt" tehnologije u svetu…

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Ok Lažanski's picture

Ok Lažanski

Kako je moguće srušiti avion koji ne postoji, Spirit od Sant Louis kao bombarder B2 nikada nije postojao, ali je kao avion kojim je Lindberg kao prvi čovek preletio Atlantik.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd