Skip to main content
miroslav lazanski

LAZANSKI OTKRIVA KO IMA VEĆU ŠANSU! Da li iz krvavog sukoba kao POBEDNIK izlazi Jermenija ili Azerbejdžan? (VIDEO)

Foto: SD ilusracija/Novo jutro/Profimedia
Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Moskvi objasnio je da je otvaranje kancelarije ruskog Ministarstva odbrane u našoj zemlji deo vojno - tehničke saradnje.

- Mi imamo krupne borbene sisteme sovjetskog i ruskog porekla i naravno da se postavila potreba da budu prisutni tehnički stručnjaci, oficiri, inžinjeri ruski koji mogu tu tehniku da održavaju, vide u kakvom je stanju, eventualno da daju savete našim stručnjacima. Potpuno je normalno da se otvori ta kancelarija - rekao je Lazanski za televiziju Pink.

Poljski predsednik Duda pozitivan na korona virus

Poljski predsednik Duda pozitivan na korona virus

KORONA STEŽE BUGARSKU: Blizu 1.600 novozaraženih u jednom danu

KORONA STEŽE BUGARSKU: Blizu 1.600 novozaraženih u jednom danu

POŽARI NEZAPAMĆENIH RAZMERA U AMERICI! Kolorado na udaru snažnih vatrenih stihija (FOTO/VIDEO)

POŽARI NEZAPAMĆENIH RAZMERA U AMERICI! Kolorado na udaru snažnih vatrenih stihija (FOTO/VIDEO)

Kako je dodao, srpska avijacija, bazirana je na migovima 29, oklopne jedinice i imaju tenkove M-84, koji su opet derivacija ruskog tenka T-72, artiljerija ima samohodne haubice 122 koje su sovjetske proizvodnje, protivavionski sistemi koji su svi ruskog porekla.

- Naravno da morate da imate nekoga ko će sve to da prati. Ruski proizvođači daju i granciju. Ne možete ni jedan ruski sistem da podvrgnete modernizaciji bez dozvole i da bi se produžili resursi migova potrebna je saglasnost njihovog proizvođača. Tako da je ovo potpuno logično - objasnio je Lazanski.

Upitan da li je otvaranje te kancelarije, kako neki komentarišu balans sa kancelarijom NATO, on kaže da to ne bi tako gledao.

- Ako bi tako gledali, to bi onda trebalo biti kancelarija za ODKB. Po strukturi i integrativnim procesima ODKB nikada nije bio na tom nivou kao NATO. NATO je mnogo čvršća vojno-politička organizacija. Kancelarija ODKB bi bio pandam kancelariji NATO, ali ovo nije - rekao je Lazanski.

Govoreći o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, istakao je da datum nije ni bio preciziran, te da su odnosi dve zemlje odlični.

- Dobro je što Lavrov dolazi u Beograd, ovo je već druga njegova poseta ove godine - naglasio je Lazanski i podsetio da je Putin bio u Srbiji u poslednje tri, četiri godine tri puta.

To, kako je zaključio, govori da su odnosi Srbije i Rusije odlični da imaju kontinuitet i racio.

Govoreći o sukobu u Nagorno-Karabahu, Lazanski kaže da "Turska u regionu Kavkaza može da ide onoliko daleko koliko joj to Moskva dozvoli".

- Azerbejdžan se čuva da uđe sa vojskom na teritoriju same Jermenije - kaže Lazanski.

Lazanski je istakao da Moskva ima dobre odnose i sa Jermenijom i sa Azerbejdžanom.

- Ukoliko se ratne operacije nastave, Azerbejdžan može da izađe kao pobednik jer je i brojčano, ekonomski i vojnički jači - smatra Lazanski.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd