clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

LEDENI TALAS PARALISAO SRBIJU: Vanredna situacija i u Vranju!

08.01.2017. 14:04 00:23
Piše:
Srbija Danas/agencije
Sneg
Sneg / Izvor: Foto: Tanjug/Dušan Aničić
Vanredna situacija zbog hladnoće i snega proglašena je na teritorijama opština Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su više od 113 ljudi.

21.45 - Problemi vodosnabdevanja u Priboju

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Priboj obaveštava javnost da je do današnjeg prekida u vodosnabdevanju došlo usled ekstremno niske temperature u prošloj noći.

21.15 - Vanredna situacija u Vranju

Na području Vranja, zbog velikih snežnih nanosa i veoma niskih temperatura večeras je proglašena vanredna situacija.

Izdata je naredba lokalnom Vodovodu da dodatno angažuje mehanizaciju na raščišćavanju zavejanih puteva, posebno na području Poljanice, kao i da o tome, ali i o utrošku goriva vodi preciznu evidenciju.  Poverenicima civilne zaštite naloženo je da  Stručnoj službi za zaštitu i spasavanje dostavljaju blagovremene i precizne podatke o ugroženom stanovništvu.

19.30 - Saobracaj pojačan, na Bubanj potoku zadrzavanje oko sat vremena

Kako se navodi u saopštenju AMS S-a, intezitet saobraćaja je pojačan na auto putevima i putevima prvog i drugog prioriteta.

Na naplatnoj rampi Bubanj potok u smeru ka Beogradu vozila se zadržavaju oko 60 minuta, a slično je i na naplatnoj rampi kod Preljine na Ibarskoj magistrali, gde se iz pravca Čačka ka Preljini stvorila kolona duga par kilometara i samim tim vozila usporeno prolaze kroz naplatnu rampu.

18.40 - Neprohodno kod Šapca, Trgovišta, Vladičinog Hana

Uprkos lošim vremenskim uslovima situacija u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju je pod kontrolom, a javna preduzeća i nadležne službe iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture konstantno su na terenu i rade na raščišćavanju snega i leda koji ometaju bezbedno odvijanje saobraćaja, saopštilo je večeras to ministarstvo.

Prema informacijama JP “Putevi Srbije” trenutno su neprohodni putn i pravci Šabac-Volujac-Zavlaka-Banja Badanja-Krupanj-Gračanica, zatim Pričević-Pecka, Donji Milanovac - Majdanpek - Debeli Lug - Jasikovo - Žagubica, kao i Jasikovo -Vlaole - Krivelj do veze sa državnim putem ka Boru.

put
put / Izvor: Foto: Tanjug/ Dušan Aničić

 

Neprohodni su i pravci Novi Glog - Donji Stajevac, Gajtan - Negosavlje, Trgovište - Donji Stajevac - Radovnica - Bosilegrad, zatim od Trgovišta do graničnog prelaza Kalovo ka Makedoniji. 

Vozila ne mogu da prođu ni pravcima Odvraćenica - Preko Brdo, Strojkovce - Vučje - Vladičin Han, zatim Žitorađa - Dikava- Mačkatica i Lepenica - Urmanica - Gradnja - Vlase.

18.20 - Vazdušni saobraćaj se odvija bez zastoja

Vazdušni saobraćaj na beogradskom i niškom aerodromu se odvija normalno bez obzira na niske temperature, izjavio je večeras pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić.

17.17 - Pojačan saobraćaj autoputem kroz Pomoravlje

Saobraćaj autoputem Beograd - Niš, kroz Pomoravlje, večeras je znatno pojačan, potvđeno je u Odeljenju saobraćajne policije Policijske uprave u Jagodini. Kolovozi su čisti i suvi a vidljivost je dobra.

16.20 - Zaledila Velika Morava

Veliku Moravu, okovao je led, a to je, kako su danas rekli meštani koji žive uz najveću reku Srbije, retko jer se u nju ulivaju termalne vode "svih" srpskih banja.

Reka i čamci privezani uz vrbe okovani su ledom, sante leda plutaju uz obalu i po sredini reke. 

15.46 - Vanredna situacija u Titinu, na Pešteru temperature do minus 33 stepena

Zbog ekstremno niskih temperatura i jakih snežnih padavina i potpune blokade većina sela, u Tutinu je danas proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine. Na pojedinim mestima smetovi dostižu visinu i do tri metra.

led
led / Izvor: Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

15.43 - Antić: Energetski sistem Srbije stabilan

- Imamo trenutno izuzetno niske temperature širom Srbije. Noćas je na kolubarskim kopovima bilo minus 20, u Prijepolju minus 30, na Pešterskoj visoravni temperatura je bila još niža. U zaista izuzetno teškim uslovima naš energetski sistem pokazuje punu stabilnost“ - konstatovao je Antić.

15.25 - Vatrogasci na motornim sankama dostavljaju namirnice do zavejanih vranjskih sela

Štab za vanredne situacije u Vranju saopštio je danas da su u pojedina brdsko-planinska sela na tom području upućene vatrogasno-spasilačke jedinice na motornim sankama kako bi lokalnom stanovništvu dopremile potrebne namirnice i lekove.

Prema navodima Gradskog štaba, čišćenje puteva ka brdsko-planinskim selima odvija se "izuzetno teško i sporo" zbog visokih smetova snega. Najkritičnije je u selima na brdsko-planinskom području Poljanice, pravcu kojim ide stari put prema Leskovcu, a koja su zavejana visokim smetovima, dok u u selu Studene 23 domaćinstva nemaju struju.

15.20 - Kovačević: Proglašena obustava saobraćaja na Dunavu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture proglasilo je danas obustavu plovidbe na Dunavu, od Bezdana do Prahova zbog leda, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević. On je rekao da obustava važi za sva plovila - teretne i putničke brodove i čamce.

Dunav
Dunav / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

- Obustava će biti na snazi do daljeg - rekao je Kovačević, i dodao da je obustava proglašena u 14 časova.

Prema njegovim rečima, plovidba je obustavljena od Bezdana kod Golupca zbog pojave leda, a od Golupca do Prahova zbog jakih udara vetra.

14.43 - Vanredno u Vladičinom Hanu: Stihija zarobila 1.000 ljudi

Rukovodstvo lokalne samouprave u Vladičinom Hanu proglasilo je zbog ledene stihije vanrednu situaciju. Predsednik opštine Vladičin Han i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Mladenović saopštio je da je desetak brdsko-planinskih sela na području planine Kukavica i Grdeličke klisure odsečeno od sveta više od hiljadu pretežno meštana u poznim godinama života.

14.40 - Na Kopaoniku minus 25!

Na Kopaoniku je danas izmereno minus 25 stepeni Celzijusovih, što je najniža temperatura od 1961. godine, od kada se na toj planini vrši merenje.

Živa na termometru u Sjenici danas se spustila na minus 22 stepena Celzijusova.

14.24 - Pala prva žrtva zime u Srbiji. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

14.06 - Niš na nogama! Traži se nestali Nenad

I danas je nastavljena intenzivna potraga za nestalim Nenadom R. (33) iz niškog naselja Gornji Komren, koji je u petak krenuo sa bratom i prijateljima da poseče badnjak, ali se u dubokom snegu izgubio u šumi kod sela Hum. Trojica prijatelja su se u petak bezbedno vratili kućama, ali ne i Nenad.

13.35 - Putevi u Pirotu prohodni, stabilno snadbevanje vodom i grejanjem

Putevi na području Pirota su prohodni, nema problema sa strujom, vodosnabdevanjem i grejanjem, redovno se čiste snežni nanosi na putevima ka selima u brdsko-planinskom području i gotovo do svih sela smo puteve očistili, rekao je za ''Blic'' koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov.

- Ima doduše još nekih zabačenih sela i zaseoka gde još nije stigla mehanizacija, ali ćemo nastojati da sve puteve očistimo i stignemo svuda gde je potrebno - rekao je Savov, dodajući da su ulice u Pirotu čiste a da o tome brine JP ''Komunalac''. On je dodao da ukoliko meštani sela imaju zdravstvene ili neke druge probleme da se odmah jave na SOS telefon Centra za socijalni rad kako bi poslali pomoć.

13.20 - Muž i žena satima ležali u snegu ONESVEŠĆENI OD HLADNOĆE

Jedan sused i ekipe Doma zdravlja i zimske službe iz Blaca, spasli su od smrzavanja supružnike M.S. (87) i M.I. (86) iz sela Lazarevca, koji su u svom dvorištu nekoliko sati proveli u snegu onesvešćeni od hladnoće, saopštila je danas lokalna vlast. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

13.00 - Zaledio Dunav kod Apatina

Sante, zasad tankog leda, na Dunavu kod Apatina prekrile su 60 odsto površine vode. U zalivi kod Brodgradilišta led je prekrio više od 60 odsto reke. Brodovi i dalje mogu da saobraćaju. Vodostaj je u opadanju, a temperatura vode neznatno iznad nule, 0,1 stepen.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

12.35 - Prijepolje dobilo struju, sednica štaba u 13 sati

Prijepolje je oko 11sati dobilo električnu energiju posle havarije koju je izazvao veliki minus na trafoima visokonaponske mreže, jutros oko 4 sata.

12.25 - Zamrzle cevi, centar Jagodine bez vode

Centar Jagodine i okolne ulice, od jutros su bez vode zbog zamrzavanja cevi, izjavila je danas Tanjugu direktor R.J "Vodovod" JKP "Standard" Marija Ljubojević.

- Dežurne ekipe "Vodovoda" su na terenu, pokušavaju da urade šta mogu, a malo mogu po ovoj temperaturi - rekla je Ljubojević. Ona je dodala da je reč o velikom broju domaćinstava i nije mogla da proceni kada će ovi ljudi dobiti vodu.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

12.10 - Najteže u Sjenici i Medveđi

- Stanje se popravilo u smislu prohodnosti puteva prvog i drugog prioriteta, dok imamo problema na putevima trećeg i četvrtog prioriteta, a to su obično putevi koji vode ka selima, seoskim putevima pogotovo u Nišavskom, Zaječarskom, Pčinjskom, Sjeničkom okrugu - rekao je Babović. Navodi i da se u subotu ozbiljan problem pojavio u Sjenici i Medveđi gde je proglašena vanredna situacija.

12.00 - Proglašen crveni meteoalarm za celu Srbiju

RHMZ je juče proglasio crveni meteoalarm za celu teritoriju Srbije sa temperaturom od minus 15 stepeni, a u planinskim predelima i više od minus 20 stepeni. Iz Sektora za vanredne situacije rekli su da će ledeno vreme značajno usporiti aktivnosti na probijanju puteva gde su trenutno neophodni. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Piše:
Srbija Danas/agencije
08.01.2017. 14:04 00:23