fbpx
Skip to main content
prijemni ispit

LEPE VESTI ZA BUDUĆE BRUCOŠE: Pojedini fakulteti pomerili granicu upisa na budžet!

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Povećane kvote

Većina fakulteta objavila je preliminarne liste primljenih kanidata, koje su pokazale da je granica za budžetske studije najčešće niža nego prošle godine. Čak 98,78 poena bilo je neophodno prošle godine za budžetske studije softverskog inženjerstva na ETF-u u Beogradu, dok je sada, prema preliminarnim podacima, crta povučena na 89,44.

HOĆE za PREMIJERA: Miroljub hoće da bude prvi čovek Vlade, OVO traži od GRAĐANA

Pojavio se NOVI SNIMAK: Evo kako Dejan Anđus broji pare koje je reketom iznudio od biznismena (VIDEO)

- Jedini razlog za ovo smanjenje je to što smo ove godine povećali kvote. Međutim, viša je prosečna ocena maturanata, odnosno njihovog uspeha iz srednje škole, ona je sada 4,71 - priča dekan ETF-a dr Zoran Jovanović.

Granica za budžet niža je i na Fakultetu bezbednosti.

Fakultet
Foto: Srbija Danas

- Za 390 mesta, od čega 150 na budžetu, konkurisalo je 642 maturanata. Poslednji kandidat u okviru budžetske kvote ima 85,74 poena. Neki od razloga što su brucoši ove godine upali i sa manje bodova su ti što je manje njih polagalo i to što su srednjoškolski udžbenici novi i drugačiji - priča dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Ivica Radović.

Za mesto na Pravnom koje finansira država lane je bilo neophodno 72,18 poena, dok je sada dovoljno 70,12. Na FON-u je za studije mendžmenta i organizacije granica 82,02 poena, a za IT studije 86,82. Jedan od retkih profila gde je za budžet potrebno više od 90 poena, 90,14, jeste naftno-petrohemijsko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, dok je nešto manje, 89,80, potrebno za smer farmaceutskog inženjerstva na istom fakultetu. Ipak, na nekim drugim smerovima tog fakulteta ostalo je mesta i za upis u drugom roku.

- Najmanje poena za budžetsko mesto bilo je potrebno na programu finansije, bankarstvo i osiguranje u Subotici, 53,12, a najviše za računovodstvo i reviziju u Novom Sadu, 89,34 - kažu sa Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Softversko inženjerstvo u Kragujevcu mogu upisati kandidati sa više od 84,40 poena, dok su školarine oslobođeni oni sa više od 85,20.

Prema listi Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji prima 450 budžetskih studenata, minimum je 78,80 poena. Na medicini u Nišu potrebno je 69,74 poena, dok na samofinansirajuće studije maturanti mogu da se upišu i sa 64,20.

Kako su kandidati mogli da konkurišu i polažu prijemni na više fakulteta, tek po objavljivanju konačne rang-liste znaće se koliko njih se opredelilo za koji, a promeniće se i granica sa poenima neophodnim za upis. Univerzitet u Beogradu konačne podatke objaviće 10. jula, kako bi se upis završio do 14, dok je na većini drugih univerziteta ovaj rok duži.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd