fbpx
Skip to main content
Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Maja Gojković u poseti Kazahstanu: Postoje izuzetno veliki potencijali za saradnju između zemalja

Foto: Narodna skupština Republike Srbije
Sve intenzivniji politički dijalog

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković zvaničnu posetu Republici Kazahstan započela je susretom sa predsednikom Senata te zemlje Kasimom Žomartom Tokajevim.

Gojković i Tokajev su istakli da poseta predsednice Skupštine Srbije Kazahstanu ima izuzetan značaj kao prva poseta predsednika parlamenta i ujedno prva međuparlamentarna poseta u istoriji odnosa dve zemlje i snažno se založili za razvoj međuparlamentarne saradnje, u skladu sa prijateljskim odnosima koje razvijaju Srbija i Kazahstan.

"Posle Maje Gojković i Gordane Uzelac, nasilje Boška Obradovića mora da prestane!"

Lazanski o šurovanju Makedonaca sa NATO: Kad smo kod kupusa i paprike...

Gojković je navela da je politički dijalog Srbije i Kazahstana u poslednjih nekoliko godina sve intenzivniji, a da poslanici, kao predstavnici građana, imaju posebnu obavezu da daju svoj doprinos u razvoju bilateralnih odnosa i produbljenju trgovinsko-ekonomske saradnje.

Gojković je naglasila da parlamenti ne bi smeli da zaostaju za dinamikom razvoja saradnje vlada i predsednika dve zemlje i u cilju razvoja međuparlamentarne saradnje, u skladu sa uzajamno izraženim interesom, iznela je predlog da sledeći korak bude potpisivanje memoranduma o saradnji.

Gojković je naglasila da je važno razvijati saradnju i na nivoima radnih tela, posebno odbora za spoljne poslove, poljoprivredu i privredu, kao i grupa prijateljstva, napomenuvši da je grupa prijateljstva sa Kazahstanom u Parlamentu Srbije, sa 77 članova, jedna od najbrojnijih, što govori o snažnoj želji i opredeljenju poslanika, bez ozbira na njihove različite programe i usmerenja, za saradnju i unapređenje odnosa sa Kazahstanom. 

Na sastanku je istaknuto da postoji spremnost i potreba za saradnjom i u drugim oblastima, posebno na polju ekonomije, imajući u vidu važne reforme koje obe zemlje sprovode, kao i razvoj infrastrukture i privlačenje investicija i učešće u globalnim projektima kakav je „Jedan pojas jedan put“.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije
Maja Gojković na sastanku sa predsednikom Senata u Kazahstanu
Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Predsednik Senata istakao je da su potencijali saradnje Srbije i Kazahstana izuzetno veliki navodeći da je važno da se radi na povećanju trgovinske razmene, a predsednica Narodne skupština uputila je poziv predsedniku Senata da dođu u uzvratnu posetu Srbiji, što će biti prilika za dalje produbljivanje odnosa. 

Gojković je imala susret i sa zamenicom predsednika Mažilisa Kazahstana Gulmirom Isimbajevom, koja je takođe navela da postoji čvrsta rešenost dve zemlje da jačaju odnose u brojnim oblastima, ukazujući da nisu do kraja realizovane mogućnosti saradnje u poljoprivredi, transportu, trgovini i turizmu.

Istaknut je i značaj razvoja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture, a Isimbajeva je naglasila da podizanja biste kazahstanskog pesnika Žambila Žabajeva u Beogradu, kao i imenovanje ulice u Astani po Nikoli Tesli predstavlja simbol prijateljstva Kazahstana i Srbije.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd