fbpx
Skip to main content
Makedonija i Srbija

Makedonci zahvalni Srbiji: Spremili pogodnost za sve građane Srbije - do 15. avgusta OVAJ NAMET ĆE BITI BESPLATAN

Foto: Shutterstock
Bratski narod Severne Makedonije jako je zahvalan Republici Srbiji na doniranim vakcinama, a takođe je naveo da im Makedonski narod to neće zaboraviti, pa ćemo tako imati određene povlastice u S. Makedoniji, a pogledajte i koje.

Ministri zdravlja Srbije i Severne Makedonije, Zlatibor Lončar i Venko Filipče, danas su u Beogradu razgovarali o nastavku saradnje u borbi protiv korona virusa.

Lončar je istakao da je saradnja, posebno u doba pandemije virusa korona, neophodna i naveo da se sa makedonskim kolegom čuje i na nedeljnom nivou kada razmenjuju iskustva neophodna za zdravlje građana.

OGLASIO SE PALMA POVODOM OPTUŽBI: Pojasnio jutrošnji odlazak u tužilaštvo i kakvu je molbu podneo

OGLASIO SE PALMA POVODOM OPTUŽBI: Pojasnio jutrošnji odlazak u tužilaštvo i kakvu je molbu podneo

Predsednik Vučić se sastao sa regionalnim direktorom SZO Hansom Klugeom

Predsednik Vučić se sastao sa regionalnim direktorom SZO Hansom Klugeom

"HVALA SRBIJI ŠTO JE PRVA PODELILA VAKCINE REGIONU" Posle naše zemlje EU "uskače" u pomoć Zapadnom Balkanu

"HVALA SRBIJI ŠTO JE PRVA PODELILA VAKCINE REGIONU" Posle naše zemlje EU "uskače" u pomoć Zapadnom Balkanu

- Korona virus ne zna za granice i zato i mi moramo da se ponašamo kao da granice ne postoje - istakao je Lončar na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Neizbežna tema i današnjeg sastanka bila je situacija u vezi virusa korone i vakcinacija, kazao je Lončar i dodao da su razgovarali i o nonkovid pacijentima i kako da njih na što bolji način medicinski zbrinu.

Kaže da su dogovorili dalju saradnju između stručnjaka Severne Makedonije i Srbije sa ciljem da se sačuva državno zdravstvo i da nijedna zemlja ne dođe u lošu situaciju.

 Venko Filipče i Zlatibor Lončar
Foto: Tanjug

Na pitanje o vakcinaciji makedonskih građana u Srbiji, Lončar kaže da je moguća za sve koji iz raznih razloga borave u našoj zemlji.

- Za sve građane Severne Makedonije koji imaju razloga da borave ovde izlazimo u susret iz razloga što ovo ne rešava jedna država u okviru svojih granica i zato što smatramo da što bude bolje komšijama, biće bolje i nama -  kaže Lončar.

Dodaje da je princip da građani Severne Makedonije koji su vakcinisani u Srbiji i drugu dozu dobiju u našoj zemlji, ali da moze da se dogovori i ako je lakše da te doze za drugu vakcinu se ustupe Severnoj Makedoniji i da se na taj način omogući revakcinacija u toj zemlji.

Ministar zdravlja kaže i da je u Srbiji do sada vakcinisano nešto manje od 15.000 građana Severne Makedonije.

Upitan da li mogu da dođu makedonski građani koji nemaju boravak u Srbiji da se ovde vakcinišu, Lončar kaže da je za sada moguće jedino preko portala eUprave.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Filipče zahvalio se u ime makedonskih vlasti i građana bratskom srpskom narodu za značajnu donaciju vakcina. Kako je naveo, zahvaljujući donaciji koju su organizovali ministar Lončar, premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić započet je proces vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

Ističe da su sada vakcinisani svi medicinski radnici u toj zemlji i zahvalio se i na tome što je Srbija širom otvorila vrata da budu vakcinisani i makedonski građani u Srbiji.

- Vakcinacija i situacija oko korone je prioritet - kazao je Filipče i dodao da je sa Lončarom razgovarao i o dogovorenoj saradnji sa Institutom Torlak.

Precizira da će taj Institut u narednom periodu biti partner Severnoj Makedoniji i ističe da će ta saradnja biti potrebna u dužem vremenskom periodu jer, kako kaže, pandemija neće stati, a vakcina će postati sezonska.

Filipče navodi i da će Vlada Severne Makedonije doneti odluku u znak zahvalnosti zbog donacije vakcina da svi građani Srbije koji putuju kroz Severnu Makedoniju budu oslobođeni plaćanja putarine od 15. juna do 15. avgusta.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd