fbpx
Skip to main content
patrijarh Porfirije

SLIO SE NAROD VERNI NA PROSLAVU: Počela liturgija u manastiru Prohor Pčinjski

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Liturgiju predvodi patrijarh Porfirije

Liturgija povodom obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio, koju služi patrijarh Porfirije, počela je danas oko 9 sati u tom manastiru.

USTOLIČENJE MITROPOLITA JOANIKIJA BIĆE NA CETINJU: Otkriven i datum, prisustvovaće patrijarh Porfirije

USTOLIČENJE MITROPOLITA JOANIKIJA BIĆE NA CETINJU: Otkriven i datum, prisustvovaće patrijarh Porfirije

PREDSEDNIK DANAS PRISUSTVUJE SVEČANOJ AKADEMIJI: Vučić na obeležavanju 950 godina Prohora Pčinjskog

PREDSEDNIK DANAS PRISUSTVUJE SVEČANOJ AKADEMIJI: Vučić na obeležavanju 950 godina Prohora Pčinjskog

Hospitalizovan episkop šabački Lavrentije: Od juče se nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji

Hospitalizovan episkop šabački Lavrentije: Od juče se nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji

Veliki broj vernika prisustvuje liturgiju u manastiru, koji je prema predanju podigao u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom „Mirotočivom“, koji mu je prorekao da će postati car.

U okviru svečanog obeležavanja biće održana i svečana akdemija kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i pokrovitelj proslave, a portparol Eparhije vranjske sveštenik Dalibor Jović, ranije je kazao za Tanjug da bi svečanost trebalo da bude prilika i da predsedniku Srbije bude dodeljen orden Eparhije vranjske "Prepodobni Prohor Pčinjski".

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u ataru sela Starac, 30 kilometara južno od Vranja, a radi kao kulturno-prosvetni centar kraja u kojem se nalazi i u sklopu njega radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

U sastavu srpske države je od kada je Stefan Nemanja u ratovima sa Vizantijom između 1180. i 1190. godine osvojio oblast Vranja.

Prohor Pčinjski
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Dolaskom Osmanskog carstva u Srbiju završava se razdoblje prosperiteta za manastir, u kome je bio i snažan duhovni i kulturni centar srednjovekovne srpske države.

Prema nekim izvorima, knez Lazar Hrebeljanović podigao je spoljnu pripratu, ispred Milutinove crkve, isto kao i u Hilandaru, a predanje kaže i da je knez, na putu za Kosovo Polje tu pričestio i vojsku.

Postoji nekoliko zapisa koji svedoče o velikom stradanju manastira 1817. godine, kao i o tome da je u srpsko-turskim ratovima 1876 – 1878. godine, manastir bio jedan od važnih centara ustanka.

manastir Prohor Pčinjski
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Na meti Bugara našao se tokom oba svetska rata i 1915. i 1941. godine Stavljen je pod zaštitu Zakona, kao spomenik kulture 1950. godine, a 1979. godine proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Sveobuhvatna revitalizacija manastira, čij je kompleks drugi po veličini u SPC, počela je 1986. godine. Pored potpune obnove Vranjanskog konaka, tada su realizovani i najneophodniji radovi na hramu i ostalim objektima u kompleksu, uljucujuci i staru vodenicu.

Uređeni su porta i veliki prostor ispred manastira, kao i minihidroelektrana sa akumulacijom kako bi se izbegla svaka vrsta zagađenja. Poslednji je rekonsturisan Kraljev konak, koji je izgoreo u požaru 2014. godine. Tokom ratnih sukoba na tlu SFRJ bio je utočište izbeglica iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

U manastriru se nalaze i mošti Sv. Prohora i to u maloj pokloničkoj kapeli, a iz njih već skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

Centralna proslava velikog jubileja koja je trebalo da bude obeležena 2020. godine, odlukom Organizacionog odbora SPC, kako navode u eparhiji vranjskoj, odložena je za 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd