fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Mediji u Srbiji najviše napadaju predsednika Vučića

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vučić je bio tema najvećeg broja tekstova na naslovnim stranama i tokom cele godine, a o njemu je napisano i najviše negativnih tekstova

Na naslovnim stranama štampanih medija tokom poslednjeg kvartala 2017. godine bilo je dvostruko više negativnih, nego pozitivnih tekstova o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime je nastavljen trend da broj negativnih tekstova o njemu premašuje broj pozitivnih, pokazuje poslednje istraživanje "Kvartalni Medijametar, analiza štampanih medija u Srbiji".

Vučić je bio tema najvećeg broja tekstova na naslovnim stranama i tokom cele godine, a o njemu je napisano i najviše negativnih tekstova, pokazuju nalazi istraživanja.

Na osnovu 8.652 obrađena teksta na naslovnicama tokom cele 2017. godine, 3.042 naslovnica je bilo o Vučiću, 843 o ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, a treća po zastupljenosti na naslovnicama je premijerka Ana Brnabić sa 653 teksta.

Kada su u pitanju opozicioni lideri, najzastupljeniji su tokom prošle godine bili predsednički kandidati Saša Janković, predsednik PSG, sa 875 tekstova na naslovnim stranama i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, sa 641 tekstom.

Novine
Foto: Profimedia

Tekstovi u kojima se spominju Janković i Jeremić su negativni u 17 odsto slučajeva.

Medijska analitičarka i metodološkinja istraživanja Danica Laban navela je da je tri četvrtine svih tekstova napisano u formi izveštaja, od čega je najmanje neutralnih izveštaja bilo u listu Informer, a najviše u listu Danas.

- Vest je kao forma apsolutno najmanje zastupljena na naslovnicama, ona zauzima oko 1,2 odsto naslovnica. Politički život i ubistvo pevačice Jelene Marjanović su dve ubedljivo najzastupljenije teme, dok se regionalna tematika nalazi na trećem mestu. Nastavljen je trend negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima u kojima se javnost podseća na sukobe i nerešena pitanja, pa je 57,55 odsto svih tekstova o regionu bilo negativno konotirano - istakla je Laban.

Jelena Marjanović
Jelena Marjanović
Foto: Srbija Danas

Prošle godine je najzastupljenija tema u srpskoj štampi bila politika, kojoj je bilo posvećeno 38,24 odsto svih tekstova na naslovnicama, a od oktobra do decembra prošle godine zabeležen je i veliki broj tekstova o medijima na naslovnim stranama, najviše negativnih napisano je o televiziji Pink i dnevnom listu Informer. 

Od pojedinačnih tema, u poslednja četiri meseca prošle godine, najviše pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji - 45,21 odsto, a najzastupljeniji strani akter je, kao i u prethodnim "merenjima" Vladimir Putin, sa 167 tekstova. Laban navodi da je u srpskoj štampi većina tekstova nebalasirana, sa stavom jednog ili više sagovornika sa istog stanovišta, dok je balans prisutan u 18,92 odsto tekstova u prošloj godini.

- Nema nijednog medija koji na naslovnicama ima više od 30 odsto balansiranih tekstova - naglasila je Laban.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Reuters

Novi izveštaj Kvartalnog medijametra, koji pripremaju Institut za javnu politiku i Medijski arhiv "Ebart", obuhvatio je period oktobar - decembar 2017. godine, a obrađeno je 2.167 tekstova sa naslovnica Politike, Večernjih novosti, Blica, Danasa, Kurira, Alo i Informera. 

Predstavljeni su i zbirni rezultati za celu 2017. godinu na osnovu obrađenih 8.652 teksta, a u analizu naslovnih strana uključeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da su tokom prošle godine nedeljnici kritički pisali o vlasti, kao i da su "radikalno kritični" bili NIN i Vreme, dok su Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat bili "umereno kritični". 

Trafika
Trafika
Foto: Profimedia

- Medijski pejzaž je pluralan i polarizovan, sloboda izražavanja postoji. Postoji podela na provladine i kritičke medije, a kritika ''onih drugih'' se vrši tako da onih koji kritikuju uopšte nema ili tako što se oni na neki način stigmatizuju - kazao je Stanković.

Dodaje, da su naslovne strane nedeljnika najvećim delom sugestivne tekstualno-vizuelne optužbe ili opozicioni plakati, a odlika svih nedeljnika je "sadržinska i retorička isključivost".

- Vlast se personifikuje i vezuje za Aleksandra Vučića, a dominantna karakteristika kritičkog diskursa je negativna opsesija predsednikom Srbije - naveo je Stanković.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd