fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"OBESILI BI ME DA RADIM ISTO ŠTO I HRVATI" Vučić za "Špigl" o Rusiji, Kini, "špijunskoj aferi" i putu Srbije u EU

Foto: Profimedia/ilustracija
Predsednik o ključnim i aktuelnim pitanjima naše zemlje.

Zauzimamo ozbiljan i odgovoran pristup trenutnoj situaciji. Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja koja zna kako da zaštiti svoju vojnu neutralnost - ovim rečima predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara na pitanje nemačkog "Špigl-a" da li planira da odloži posetu Moskvi planiranu za 4. decembar, nakon otkrića da su ruski agenti navodno špijunirali srpske oficire.

SA PUTINOM UVEK OTVORENO O SVEMU! Predsednik Vučić otkrio šta će biti TEMA BROJ JEDAN u Kremlju

SA PUTINOM UVEK OTVORENO O SVEMU! Predsednik Vučić otkrio šta će biti TEMA BROJ JEDAN u Kremlju

NOVA POBEDA SRBIJE: Republika Nauru povukla priznanje lažne države Kosovo!

NOVA POBEDA SRBIJE: Republika Nauru povukla priznanje lažne države Kosovo!

SNAŽNA PORUKA IZ KREMLJA PRED DOLAZAK VUČIĆA: Postoje određene strane koje žele da prekinu posetu!

SNAŽNA PORUKA IZ KREMLJA PRED DOLAZAK VUČIĆA: Postoje određene strane koje žele da prekinu posetu!

- Ne, ne razmatramo to. Želimo da produbimo naše odlične i prijateljske odnose - kategoričan je Vučić u intervjuu nemačkom listu u kome se jasno određuje i prema sporazumu sa Evroazijskom ekonomskom unijom:

- Putin zna da je posredi privremeni sporazum - naglašava on.

"Špijunska afera"

Na pitanje na koji način namerava da povrati poverenje sa tradicionalnim saveznikom, Vučić je pojasnio da su Srbi i Rusi prijatelji od davnina, i da je Srbija spremna za dobre odnose, i da se nada da je i Rusija.

- Ono što se upravo dogodilo za nas nije lako. Ali, kakvu smo alternativu imali osim toga da izađemo u javnost? Moramo da zaštitimo našu zemlju - kazao je srpski predsednik.

Na konstataciju "Špigla" da pojedini potezi izgledaju kao da "oscilira između istoka i zapada", Vučić navodi da je zemlja na putu ka članstvu u EU, i da je ono strateški cilj. Međutim, kako ističe, "imamo dobre odnose i sa Kinom i Rusijom ali, na kraju krajeva, moramo voditi računa o opstanku i interesima Srbije".

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Rade Prelić

Sporazum sa Evroazijskom unijom

Upitan da li je bilo neophodno, uprkos brojnim upozorenjima iz Brisela, da Srbija sa Rusijom potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, "koji pod ruskim vođstvom ujedinjuje autokratske države poput Belorusije i Kazahstana", Vučić je rekao da Srbija nije postala članica ove unije.

- Potpisali smo samo ekonomske i trgovinske sporazume, tako da možemo prodati sir, jogurt, cigarete i konjak Rusiji. Čim uđemo u EU, odnosno ako se uopšte pridružimo, ti sporazumi će postati besmisleni - istakao je on.

Kazao je i da ruski predsednik Vladimir Putin zna da je posredi privremeni sporazum, kao i da on mora da misli na Srbiju.

- Za razliku od Rumunije, na primer, koja je od EU do danas dobila 60 milijardi evra, mi nemamo pristup strukturnim fondovima EU - naveo je on.

Evropski populisti

Upitan da li ga brine da će ekonomsko zbližavanje sa Moskvom biti "naplaćeno u Moskvi, dok se Srbija distancira od Evrope", Vučić kaže da "imamo jasne i korektne odnose sa Rusijom, oni znaju šta ja predstavljam, a to nije slučaj sa mnogim političarima iz EU, posebno populistima".

- Kad sam u Moskvi, jasno stavljam do znanja: Mi smo prijatelji, ali Srbija i dalje želi da bude deo EU - naveo je on.

Govoreći o naoružanju iz Rusije, on je rekao da "Rusi imaju svoje interese, a mi svoje".

- Rusi nam ne daju poklone, ali dali su nam dobru cenu - pojasnio je.

vladimir-putin
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Upitan antifašitam

"Špigl" je zanimala i isporuka ruskog oružja Srbiji koju je Rumunija presrela u julu ove godine i koja je umesto kopnom stigla vazduhom, a pitanje upućeno Vučiću bilo je: Za šta se Srbija naoružava?

- Nizašta. Mi smo duboko zahvalni Rusiji, i nedavni špijunski skandal to ne menja. Zapamtite, mi smo jedina zemlja koja Rusiji nije uvela sankcije - kazao je Vučić.

Nemački list se osvrnuo i na posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji u oktobru ove godine, čiji je povod bio 75 godina od oslobođenja Beograda. U isto vreme, kako navodi "Špigl", "ruski vojnici su okupirali delove Gruzije i Ukrajine", i pita: "Nije li to samo izmišljena antifašistička priča"?

- Nikada ne može biti previše antifašizma. Srbi i Rusi stradali su u velikoj meri od nacista tokom Drugog svetskog rata, delimično zahvaljujući nacistima, navodno nezavisnoj hrvatskoj državi koja je ubila stotine hiljada Srba u to vreme. Nama treba više sećanja na one koji su umrli samo zato što nisu došli iz zemalja koje su voleli Hrvati ili druge nacističke satelitske države - kazao je Vučić.

"Mogu da otmu, da porobe, ali sve što je na silu to se i vrati": Snažna poruka PATRIJARHA IRINEJA budi Srbe

"Mogu da otmu, da porobe, ali sve što je na silu to se i vrati": Snažna poruka PATRIJARHA IRINEJA budi Srbe

NAKON AFERE "RUSKI ŠPIJUN": Evo koje sve strane službe operišu po Srbiji i šta im je cilj!

NAKON AFERE "RUSKI ŠPIJUN": Evo koje sve strane službe operišu po Srbiji i šta im je cilj!

SRBIJA SAMOSTALNO ODLUČUJE O SVOM PUTU: "Nećemo menjati politiku neutralnosti"

SRBIJA SAMOSTALNO ODLUČUJE O SVOM PUTU: "Nećemo menjati politiku neutralnosti"

"Okupacija" Krima, Medvedev i Putin

Upitan da li, kada se sretne sa Putinom i Medvedevim, razgovara o okupaciji Krima i delovima istočne Ukrajine, Vučić kaže da ne. Pojasnio je da dolazi iz male zemlje koja brine o svojim interesima, dodavši da "vi Nemci o tome možete razgovarati sa njim".

- Kad sam s Angelom Merkel, razgovaramo o tome kako bi trebalo da kupujete naše naše jabuke i kruške - naveo je on, dodavši da se razgovara i o takozvanom "autoputu mira", uz opasku da su ga zbog njega "neki sunarodnici optužili da sam najveći izdajnik Srbije".

Kako je dodao, za njega je reč o izgradnji mostova, "a ne o pomaganju u uspostavljanju Velike Albanije, kao što su mene neki optuživali"

- Merkel je pružila podršku u obliku zajma od 20 odsto - naveo je Vučić.

Vladimir Putin, Angela Merkel
Vladimir Putin i Angela Merkel
Foto: Profimedia

Licimerje EU

Na opasku da Kina igra sve veću ulogu u Srbiji i na Balkanu, Vučić navodi da je ponosan na to prijateljstvo.

- Kada su se Amerikanci izvukli iz železare u Smederevu, bilo reči o bankrotu a za 5.000 ljudi je pretila nezaposlenost. Molio sam predsednika Kine Si Đinpinga - dođi i spasi nas. Došao je i pružio ono što je obećao. S druge strane, nismo dobili novu fabriku "Folksvagena", uprkos tome što smo uložili dosta i što smo se nadali. Oni su se ipak odlučili za Tursku - rekao je Vučić.

Upitan da li mu se čini da EU zanemaruje Srbiju, on je rekao da je to odluka Unije, ali i da je jedna stvar jasna: "ja više ne želim da držim predavanja o kontaktima sa Kinom od strane političara iz EU koji su bili u Kini tri puta češće nego ja". Kako je kazao, "Kinezi su u Nemačkoj kupili visokotehnološku kompaniju "Kuka", koja vredi 10 puta više od svega što su stekli u Srbiji".

"Obesili bi me u Briselu"

Na pitanje na čije se licemerje žali, on kaže na "gotovo svakog vodećeg političara u EU i na Zapadu". Kaže i da on nije jedini prisutan na samitima između Kine i Srednje i Istočne Evrope.

- Države članice EU poput Poljske i Grčke takođe su tamo. Ali svima smeta Srbija, što je tipično za dvostruke standarde sa kojima se susrećemo iznova i iznova - istakao je Vučić.

"Špigl" ga je pitao i da li mu se čini da se više strpljenja pokazuje prema Hrvatskoj koja je članica EU, u pogledu saradnje sa Kinom, predsednik Srbije je upitao: "Da li mislite da bi nam dali 400 miliona evra iz EU fondova da gradimo most uz pomoć kineskih radnika, kao što se trenutno dešava u Hrvatskoj."

- Verovatno bi me obesili u Briselu - istakao je on.

Brisel
Foto: Profimedia

"Mali Šengen"

Bilo je reči i o proširenju EU, odnosno tome da 2025. godina kao rok više nije "na stolu", a pitanje upućeno Vučiću je ko je odgovoran, i da li je to francuski predsednik Emanuel Makron koji je blokirao otvaranje pregovora Unije sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- Bilo bi lako žaliti se samo na Makrona. Pravo pitanje je: Kako za nas sa Balkana izgleda budućnost? Da li računate na nas, ili samo želite da kupite vreme? Budite fer i prestanite da govorite o kriterijumima za prijem ako se na kraju uvek nađu "dovoljni razlozi" za odbacivanje neke zemlje. Ono što tražimo su jasnoća i predvidivost. Ništa drugo - kazao je Vučić.

Razgovor sa Makronom

On je još naveo da je 42 odsto Srba za, i isto toliko protiv članstva u EU, dok su ostali neodlučni. Kaže i da "oni koji ne žele da pruže ruku Albaniji i Severnoj Makedoniji, takođe mogu da očekuju sve manju podršku i u Srbiji".

Pojasnio je i da se sastao sa premijerima ove dve zemlje, i da je sa Makronom razgovarao u ime svih. Na konstataciju "Špigla" da se to desilo "očigledno bez većeg uspeha", i da li je to razlog za inicijativu "mini Šengen" na Balkanu, Vučić navodi da zemlje na ovim prostorima ne žele da ih velike zemlje EU omalovažavaju i koriste.

Istakao je da njegova ideja o "mini Šengenu", koja podrazumeva slobodno kretanje roba i usluga, doprinosi tome.

- Projekat "mini Šengen" je jedna od najboljih stvari koja se na ovim prostorima dogodila u proteklih 30 godina. Nema više rata, nema više klanja, umesto svojevrsne Skandinavije za siromašne. Mogli bismo postati motor rasta za celu Evropu - rekao je Vučić.

Peter Handke
Foto: Profimedia

"Handke je fantastičan momak"

"Špigl" je pitao Vučića i o nobelovcu Peteru Handkeu, uz opasku da ste "jednom sa Handkeom stajali na grobu ratnog zločinca Slobodana Miloševića, a sada ste najavili da želite da proslavite Handkea i njegovu Nobelovu nagradu za književnost u Beogradu". Tačnije, pitanje je bilo: "Šta želite da pokažete?"

- Handke je fantastičan momak, branio je sebe zajedno sa nama u veoma teškoj fazi za ovu zemlju. Zahvalni smo mu iz sveg srca. Mnogo je toga uradio za Srbiju - zaključio je Vučić.

Špigl navodi i da se kao predsednik Srbije, Vučić zalaže za približavanje njegove zemlje Evropskoj uniji, ali istovremeno ima dobre odnose sa Moskvom i Pekingom. "Vučić ne haje za brojne kritičare i određuje svoj kurs. Pravnik po obrazovanju, Vučić to vidi kao svoju ulogu da obezbedi jači glas zapadnom Balkanu, koji je EU zanemarila", navodi "Špigl.

VUČIĆ: Sa Rusijom nepromenjeni odnosi, ambasadora sam samo pitao zašto? Imamo samo jednu otadžbinu i BRANIĆEMO JE

VUČIĆ: Sa Rusijom nepromenjeni odnosi, ambasadora sam samo pitao zašto? Imamo samo jednu otadžbinu i BRANIĆEMO JE

VUČIĆ O SNIMKU: "Srbija u više navrata dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije"

VUČIĆ O SNIMKU: "Srbija u više navrata dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije"

RUSKI AMBASADOR O SNIMKU: Bez obzira na provokacije idemo dalje, ništa ne može nauditi odnosima Srbije i Rusije

RUSKI AMBASADOR O SNIMKU: Bez obzira na provokacije idemo dalje, ništa ne može nauditi odnosima Srbije i Rusije

"Provokacija pred važnu posetu" Moskva se PONOVO OGLASILA o navodnoj obaveštajnoj aferi u Srbiji (VIDEO)

"Provokacija pred važnu posetu" Moskva se PONOVO OGLASILA o navodnoj obaveštajnoj aferi u Srbiji (VIDEO)

STIGLA JASNA PORUKA: Oglasila se Rusija o aferi u kojoj navodni ruski špijun daje novac srpskom zvaničniku

STIGLA JASNA PORUKA: Oglasila se Rusija o aferi u kojoj navodni ruski špijun daje novac srpskom zvaničniku

 

+ Pošalji komentar 9 Pogledaj sve komentare
TeA's picture

TeA

Politika Srbije je politika mira.

2 | 0
SARA's picture

SARA

Bitni su nam dobri bilateralni odnosi sa Rusijom, prijateljstvo i bratstvo koje dugo traje. Verujem da će kroz vreme imati još bolje odnose.

2 | 0
Anka's picture

Anka

Srbija i Rusija su pravi i iskreni prijatelji!

1 | 0
Ana's picture

Ana

Za Srbiju uvek vaze neka druga pravila. Ali, dok god mi vodimo politiku mira nema sta ko da nam zameri.

0 | 0
Boris's picture

Boris

Ljudi ne shvataju koliko je Srbija mala zapravo, a svaki uspeh koji postigne samim tim ogroman.

0 | 0
SDG's picture

SDG

Mi smo se opredelili sa saradnju i mir, za razliku od Hrvatske.

0 | 0
Sale Markovic's picture

Sale Markovic

Dokle god vodila politiku mira, Srbija nema cega da se plasi. To je jedini ispravni put.

0 | 0
Nikola's picture

Nikola

Jedan odlican interviju gde je stvarno sve lepo objasnio i skidam kapu za naseg predsednika!

0 | 0
Bojana's picture

Bojana

Srbija zeli mir i stabilnost...

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd