fbpx
Skip to main content
vremenska-prognoza

METEOROLOZI DIGLI UZBUNU: Čekaju nas dve velike napogode pred proleće, spremite se!

Foto: Srbija Danas
Toplije vreme tek u aprilu

Ugledna američka meteorološka služba objavila je sezonsku prognozu za Evropu i otkrila kakvo vreme očekuje na starom kontinentu. Prema njihovim prognozama, sledećih će se nedelja na području severne i istočne Evrope zadržati hladno vreme.

Ne spremajte kapute

- Čuvanje zimskih kaputa neće dolaziti u obzir za stanovnike Londona, Amsterdama, Berlina, Varšave i Minska sve do početka aprila - najavljuju meteorolozi Akuvedera i navode kako će prolećne temperature prvo stići na Mediteran.

Nevreme u Beogradu
Foto: Profimedia

Očekuje se prodor hladnog vazduha na području Velike Britanije, Belgije, Francuske, Holandije, Nemačke i Danske, pa će zbog toga ostati osećaj zimskog vremena tokom marta. Period ispodprosečnih temperatura trajaće tokom celog meseca, a tek u aprilu se očekuju temperature tipične za proleće.

- Postoji opasnost od snežnih oluja na području Škotske, posebno u višim predelima - izjavio je meteorolog Alan Repert.

Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja nedelje!

Najtoplije proleće iskusiće Španici, Francuzi sa juga te zemlje i Italijani. Naleti toplog vazduha iz Afrike rezultiraće iznadprosečnim temperaturama na tom području, a moguća su i izuzetno sušna razdoblja.

vremenska-prognoza
Foto: Srbija Danas

Dosta kiše u prvom delu proleća

Najviše padavina očekuje se tokom prve polovine sezone. Bez obzira na prilično hladan početak proleća, na području Francuske i Nemačke tokom aprila će se pojačati naleti toploog vazduha, a upravo će oni stvoriti uslove za izraženije oluje praćene grmljavinom. U opasnosti će najviše biti istočna i centralna Francuska, kao i južna Nemačka.

NEVREME OSTAVILO PUSTOŠ U EVROPI: Vetar čupao drveće, paralisao saobraćaj, a meteorolozi tek upozoravaju!

Moguće velike oluje

- Ove oluje mogle bi dovesti do orkanskih vetrova i velikih poplava - upozoravaju iz Akuvedera dodajući kako postoji opasnost i od pojave tornada.

vremenska-prognoza
Foto: Srbija Danas

Nakon nekoliko izrazito hladnih meseci, Balkan će ovo proleće imati uobičajene temperature za to doba godine. Početak proleća na području Balkana obeležiće nešto niže temperature nego što je uobičajeno, ali od sredine marta, pa sve do maja možemo očekivati česte temperaturne promene. Topliji vazduh sa Mediterana prodiraće duž Balkana, ali će s druge strane hladniji vazduh sa severa Evrope dovesti do povremenih perioda ispodprosečnih temperatura.

Moguće velike poplave

Moguće su i poplave tokom prolećnih meseci, do kojih bi moglo doći kada krene otapanje snega u planinama, upozoravaju meteorolozi.

PROLEĆE NA ČEKANJU: Evo kakvo nas vreme očekuje u aprilu

- Ova opasnost tim će biti veća, ako otapanje snega počne istovremeno sa olujama praćenim obilnom kišom - zaključuju iz Akuvedera.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd