Skip to main content
Gavrilo Kovačević

"MILANOVIĆU, KAKO TE NIJE SRAMOTA?!" Kovačević oštro o napadima iz Hrvatske na Srbiju i Vučića

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik opštine Zemun i funkcioner Srpske napredne stranke Gavrilo Kovačević oštro je reagovao na pretnje hrvatskog predsednika Zorana Milanovića upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić povodom optužnice protiv četiri hrvatska oficira.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnih zločina. Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Kovačević je upitao hrvatskog predsednika kako ga nije sramota i do kada će da se vodi dvostrukim aršinima kada su u pitanju zločini koji su načinjeni nad Srbima.

- Kada su srpski piloti branili i štitili teritorijalni integritet i suverenitet SFRJ od 1991. do 1995. godine I rukovodili se ustavom, izvršavajući zadatke i delujući isključivo po vojnim ciljevima i objektima, proglašeni su ratnim zločincima. Procesuirani su i osuđeni bez brava na pravično suđenje. A kada hrvatski piloti bombarduju i ubijaju srpske civile, ženu i decu, onda su oni heroji kojima ne treba suditi – rekao je Kovačević.

On je naveo da Hrvatima nije bilo dovoljno što su sproveli etničko čišćenje nad Srbima, već su mučki ubili 13 ljudi, od kojih šestoro dece.

- Hrvatska, koja je proterala 250.000 svojih stanovnika u etničkom čišćenju nezapamćenom na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata i koja baštini politiku koja veliča ustaštvo i antisrpstvo, uspela je da Srbe kao konstitutivni narod svede na nacionalnu manjinu u svojoj državi i da im uskrati sva prava – poručio je Kovačević.

Rekao je da o sim elementarnog prava na dostojanstven život, Srbima je uskraćeno pravo povratka sopstvene imovine, protiv njih se vode namešteni sudski sporovi u kojima se osuđuju uz pomoć lažnih svedoka, prave se tajni spiskovi za hapšenja na granici i ne dozvoljava im se da ostvare prava na penziju koju su stekli radeći u toj državi.

- Upotreba srpskog jezika u Hrvatskoj dosad je donela razbijene glave, pretnje, maltretiranja i šikaniranja preostalih Srba koji u njoj žive – navodi Kovačević.

Komentarišući izjavu Milanovića da je Hrvatska mogla da podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednik opštine Zemun kaže da Hrvate boli to što Srbiju vodi predsednik koji neće nikome da ćuti.

- Smeta im što je na čelu naše zemlje Aleksandar Vučić, a ne Boris Tadić koji im se izvinjavao zbog "srpskih zločina". Boli ih što je Srbija, po poslednjem izveštaju Evropske komisije ekonomski najuspešnija zemlja Evrope. Smeta im to što će privreda Srbije rasti brže nego Evropska unija i evrozona sa rastom od 3,4 posto u ovoj godini i od 3,8  u 2023. Dok se EU predviđa stopa rasta u 2022. i 2023. godini od 2,7 posto, odnosno 2,3 odsto. To nisu naši podaci, već zvanični podaci Evropske unije I Brisela – podvlači Kovačević.

On je naveo da ova prljava kampanja protiv Aleksandra Vučiča ni malo ne čudi, sa obzirom da je naša država izložena najvećim pritiscima u modernoj istoriji, jer je jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

- Dok god Hrvati na najbrutalniji način napadaju i vređaju predsednika Srbije, to je pokazatelj da je naša zemlja na pravom putu - zaključio je predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević.

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd