fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

MILORAD DODIK UPUTIO PISMO BORISU TADIĆU: Srbija je ozbiljna država i ne zaslužuje poniženja poput ovog

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Dodik je istakao je da je Srbija ozbiljna država koja ne zaslužuje da je njeni predsednici, pa makar i bivši, izlažu poniženjima kao što je to uradio Boris Tadić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na pojavljivanje Borisa Tadića na sarajevskoj televiziji "Fejs", u kojem je Tadić izneo niz optužbi na račun Republike Srpske. Dodik je Tadiću uputio otvoreno pismo.

AKCIJA!! = ULTRA LAST MINUTE CENE Hurgada od 445€, Bugarska od 139€, Istanbul od 85€

AKCIJA!! = ULTRA LAST MINUTE CENE Hurgada od 445€, Bugarska od 139€, Istanbul od 85€

Marković: Bastać se aktivirao lažima da gazda Đilasu pokaže odanost

Marković: Bastać se aktivirao lažima da gazda Đilasu pokaže odanost

Brnabić čestitala praznik: Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju (FOTO)

Brnabić čestitala praznik: Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju (FOTO)

Dodik je istakao je da je Srbija ozbiljna država koja ne zaslužuje da je njeni predsednici, pa makar i bivši, izlažu poniženjima kao što je to uradio Boris Tadić svojim nedavnim istupom na "Fejs" televiziju.

- Moram da priznam da sam te jedva prepoznao viđevši i čuvši te na sarajevskoj Fejs televiziji. Zapitao sam se da li ovo govori čovek sa kojim sam nekada vodio duge i ozbiljne razgovore o Republici Srpskoj, Srbiji, regionu, o neprincipijelnom ponašanju međunarodne zajednice. Dragi Borise, nisam mogao da te prepoznam jer ne verujem da ni sam sebe prepoznaješ nakon transformacije koju si doživio. Ja sam ostao isti, Mile, Srbin Krajišnik, nikad bosanski Srbin, iz Laktaša, iz Republike Srpske, koja te kao predsednika Srbije rado dočekivala - naglasio je Dodik u pismu upućenom Tadiću nakon njegovog gostovanja na Fejs televiziji gde je izneo niz optužbi na Republiku Srpsku i srpskog člana Predsedništva BiH, te neistina o proteklom Odbrambeno-otadžbinskom radu.

Dodik je naglasio da ne zna koja je nevolja naterala Tadića da podršku traži kod Bošnjaka u Sarajevu i zašto je kao bivši predsednik Srbije krenuo stopama političkog gubitnika kakav je Čedomir Jovanović.

- Dragi Borise, ti si bio šef jedne ozbiljne države, koja ne zaslužuje da je njeni predsednici, pa bili i bivši, izlažu poniženjima. Šta može naterati nekadašnjeg predsednika Srbije da s bošnjačke televizije tako govori o Republici Srpskoj i njenim predstavnicima. Verujem, Borise, ozbiljna nevolja. Ako se ta nevolja zove žal za foteljom, odakle si voljom naroda izbačen na izborima, onda za tu nevolju nemam razumevanje, jer i od tvog i od mog političkog mandata važnije su Srbija i Republika Srpska i naš narod - poručio je Dodik u pismu Tadiću.

- Pitam se zar sam te tako slabo poznavao pa sam šokiran tvojom izjavom da će doći dan kad ćeš preispitati stav o navodnom genocidu u Srebrenici, kao običan građanin. Zar si ti, nekadašnji predsednik Srbije, zbog činjenice da gostuješ na bošnjačkoj televiziji, omekšao do te mere da to možeš izgovoriti, znajući već sada i do sada da za to nema dokaza ni argumenata - naglasio je Dodik.

Dodik je poručio Tadiću da svoj opstanak nije vezao za opstanak Republike Srpske, kako ga je on oklevetao po Sarajevu ne bi li se dodvorio onima koji o Tadiću misle isto što i o njemu, samo što njemu to kažu naglas.

- Izgleda da si ti vezao sudbinu Srbije za svoju, pa ti se čini ako ti nisi na njenom čelu od Srbije nema ništa. Oprostićeš mi na ovom utisku, ali veruj da nikako drugačije ne mogu da shvatim tvoju ispovest na toj sarajevskoj televiziji. O tome šta i kako ja radim govore rezultati izbora na kojima već 15 godina ne gubim. Kažeš Dodik se menjao, kod nas Borise kažu da se samo magarci ne menjaju - naveo je Dodik u pismu.

On je istakao da nikada javno nije govorio o Tadićevim promašajima, posebno onim u odnosu na Republiku Srpsku.

- Pokušavao sam, i to i dalje radim, da s poštovanjem gledam na to vreme, tvoju ulogu u njemu, ali i na funkciju predsednika Srbije. Da li da te podsećam na, sada već istorijski katastrofalan potez u Generalnoj skupštini UN, potez koji je odredio kasniji tok događaja na Kosovu i Metohiji, koji se, prirodno, reflektovao na region. Da li da te podsetim na Istanbulsku deklaraciju, za koju sam te zvao i molio da to ne radiš, jer Haris Silajdžić je ne može potpisati u ime BiH bez saglasnosti Nebojše Radmanovića, tj. Republike Srpske. Ti si izabrao da ne poslušaš, potpisao si i to je činjenica, za razliku od neistina koje si izgovorio o meni - podsetio je Dodik u pismu.

On je naglasio da je svima poznato da su svi njegovi napori i stremljenja upućeni u borbi za očuvanje Republike Srpske, u koju veruje, i Republike Srpske, jedne od najhrabrijih i najljepših stranica moderne srpske istorije.

- Znaš da za ucene i prietnje na tom putu nikada nisam mnogo mario. Danas, u mirnodopsko vreme, zajedno sa svojim narodom, vodim bitku i na identitetskom frontu. Zato nećemo ćutati ni pred kim ko pokušava da unizi Republiku Srpsku, pa ni pred tobom. Kako si, Borise, srčano branio i povezivao Kosovo i Republiku Srpsku. Pitam se kada si bio iskren tada ili sada? Kada si izgubio izbore sazvao si pres konferenciju koju si završio rečima vidimo se u nekom drugom filmu. Ako si mislio na ovaj, žao mi je što si ga ikada snimio, a kad si ga već snimio žao mi je što sam morao da ga vidim, jer da nisam još bih verovao da sam poznavao čoveka koga sam zvao i prijateljem, bez obzira da li je i dalje predsednik Srbije - naveo je Dodik.

Dodik je na kraju poručio Tadiću da, za razliku od njega, sebi neće dozvoliti da izgubi izbore.

- Otići ću sam i više se neću vraćati u politiku. Da si ti uradio tako, pamtili bi te po lepim stvarima koje si učinio za Srbiju, ovako si nas naterao da te pamtimo po gostovanjima po bošnjačkim televizijama. Šteta - konstatovao je Dodik u pismu upućenom nekadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd