fbpx
Skip to main content
Zlatibor Lončar

MINISTAR LONČAR OTKRIO KAKO ĆE ODLUČIVATI KRIZNI ŠTAB: Na jednoj kategoriji stanovništva leži izlazak iz epidemije

Foto: MN Press
Popuštanje mera bi išlo najviše u korist mladih ali oni su i najveći prenosioci

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, uoči današnje sednice Kriznog štaba, da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

NOVA STIMULACIJA ZA VAKCINACIJU MLADIH! Dr Mirsad Đerlek ima DESET predloga, odluku uskoro donosi Krizni štab

NOVA STIMULACIJA ZA VAKCINACIJU MLADIH! Dr Mirsad Đerlek ima DESET predloga, odluku uskoro donosi Krizni štab

MIGRANTI JURE NA VRATA ZAPADNOG BALKANA: Šokantan izveštaj evropske granične policije o broju ilegalnih prelazaka

MIGRANTI JURE NA VRATA ZAPADNOG BALKANA: Šokantan izveštaj evropske granične policije o broju ilegalnih prelazaka

- Jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu, epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki, i budite sigurni da ćemo maksimalno što možemo da izađemo u susret - izaći, ali nećemo ići u korist svoje štete, da nam se prerano opuštanje, ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih - rekao je Lončar novinarima na primopredaju ambulantih vozila za zdravstvene ustaove u Srbiju, kao donacije SAD.

Lončar je ukazao da su mladi ozbiljni prenosioci virusa, a nisu dovoljno vakcinisani, dok su se stariji vakcinisali i pridržavaju se mera.

- Mladi to nisu najozbiljnije shvatili. A, ako popuštamo mere, one će ići u korist mladih, koji su željni druženja i izlazaka, i ukoliko nisu vakcinisani, to je stanje koje može da dovede da u jednom tretnutku situacija više ne bude pod kontrolom - rekao je Lončar.

On je još jednom apelovao na sve, a posebno mlade, da se vakcinišu, jer su bezbedne i pomažu, o čemu, kaže, govori nauka i činjenice.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

 

Kriza još nije prošla

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom kad je reč o korona virusu, i da je sada cilj pomoći što više ljudima s drugim oboljenjima, čije je lečenje trpelo zbog kovida, ali i upozorio da pandemija još nije prošla i zamolio sve građane da se ne opuštaju.

Na pitanje kakva je situacija u zdrastvenom sistemu, Lončar je rekao da je trenutno pod kontrolom, što znači da nema većih problema u vezi s korona virusom i da je cilj da svi pacijenti oboleli od kovida koji zahtevaju hospitalizaciju, a kojih je sada nešto više od 400, dobiju mesta u bolnicama koja su određne za to.

- Ali, ne zaborative da ima i drugih pacijenata, kojih je mnogo više, a koji su čekali do sada da dođu na red, na dijagnostiku, da legnu u bolnicu, da im se rade intervencije koje nisu bile hitne... Sada sve kapacitete srpskog zdravstva reorganizujemo u jedan sistem, i za pacijente koji nisu kovid pozivitvni - rekao je Lončar novinarima.

To je, kako je ocenio, novi izazov pred zdravstvenim sistemom, da se pomogne što većem broju pacijenata, kovid negativnih a sa drugim oboljenjima, što će, dodaje, trajati.

- Ako me pitate da li sam siguran da je korona prošla - nisam siguran. Nemam garancije i shodno tome pratićemo situaciju iz dana u dan - rekao je ministar.

Lončar je apelovao na sve građane da se ne opuštaju previše.

- Jasno je da smo se svi uželeli normalnog života, ali još nije vreme za to. Moramo da vodimo računa, da nosimo maske, pre svega, da se vakcinišemo. To je jedini način i izlaz, da stavimo pandemiju pod kontrolu i da kažemo u nekom momentu da smo problem rešili ili da smo blizu povraku normalnom životu - rekao je Lončar.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd