Skip to main content
Aleksandar Antić

Ministar napokon otkrio sve: Antić prvi put otvoreno o minihidroelektranama!

Srbija Danas / Jelena Obradović
Sa ministrom rudarstva i energetike, Aleksandarom Antićem, razgovarali smo o minihidroelektranama, o električnim automobilima, o obnovljivim izvorima energije

- Kad je energetika u pitanju uvek postoje neke ocene dela javnosti koje komentarišu maltene sve izvore energije. Jednima smeta vetropark jer ometa populaciju i putanju ptica, drugima smetaju projekti iz biomase, trećima smetaju mini hidroelektrane. Sve to treba objektivno sagledati. Vrlo je kompleksno voditi ministarstvo energetike jer, pre svega, ono mora da izbalansira sve te uticaje i da vodi jednu odgovornu energetsku politiku zemlje. Mi kad bismo reagovali na svaku vrstu kampanje ili pritiska, mi maltene ne bismo proizvodili energiju. Mi pokušavamo da obezbedimo da se Srbija razvija, jer da bi se ona ekonomski razvijala ona mora da obezbedi neophodne količine energije za građane i privredu, i mislim da mi to činimo veoma dobro. Unapređujemo termo sektore i dostižemo standarde vezane za emisiju industrijskih gasova a sa druge strane razvijamo veliki broj projekata iz obnovljivih izvora energije. Mi smo pre mesec-dva pustili u promet do sad najveći vetropark izgrađen u Srbiji a do kraja godine očekujemo dodatna vetropostorjenja. Ovih dana u medijima kruži dosta članaka o mini hidroelektranama i po tom pitanju moram da kažem da sam ja pre par godina bio na udaru određenih medija zašto u Srbiji ne radimo više projekata vezanih za mini hidroelektrane. Tu ima malo određenih kampanja koje ne želim da komentarišem. Mini hidroelektrane mogu da se izrade samo ukoliko postoje saglasnosti vodnih uslova i uticaja na životnu sredinu. Tako da gde god te mini hidroelektrane imaju te uslove i ne stvaraju probleme po životnu sredinu, tu će se graditi. Tako da ja tu ne vidim nijedno otvoreno pitanje, već samo medijske kampanje – objašnjava Antić i naglašava šta je značaj mini hidroelektrana:

Aleksandar Antić
Aleksandar Antić
Srbija Danas / Jelena Obradović

- Mini hidroelektrana ne troši vodu za proizvodnju električne energije, već voda uđe, zavrti turbinu i zatim ista ta količina vode izađe. Ja uvažavam zabrinutost i lokalne interese ali ne treba da podlegnemo mišljenju da nam mini hidroelektrane uzimaju reke.

Na pitanje da li Srbija ima kapaciteta i želje da uradi nešto poput Danske ili Kostarike da stoprocentno proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora, Antić kaže:

- To su dugoročni procesi. Jednog dana će se ceo svet probuditi na planeti gde će ukupna energija biti proizvedena iz oblovljivih izvora. Zalihe svih energeneta, pre svega onih fosilnih, imaju svoj rok. Za sve je potrebno vreme. Mi pratimo sve trendove ali se trudimo da vodimo jednu odgovornu energetsku politiku u skladu sa ekonomsko-socijalnim stanjem u Srbiji. Cena električne energije u Srbiji je najniža u Evropi. Tu električnu energiju proizvodi EPS.

Aleksandar Antić
Aleksandar Antić
Srbija Danas / Jelena Obradović

Svuda u svetu je trenutno trend da se daju određene subvencije za kupovinu električnih automobila. Antić je najavio da će i Srbija razmišljati u tom pravcu, ali da nam je prioritet da se sa proizvodnjom tih automobila krene u Srbiji.

- Električni automobili, bez ikakve sumnje, predstavljaju budućnost. Naravno, ne tako dramatično blisku budućnost. I to je jedan proces koji će ići postepeno i koji, bez ikakve sumnje, treba da bude segment određenih podsticaja. Nema sumnje da različiti državni organi to pitanje razmatraju, ali pre svega u pravcu budućnosti. Kad bismo uspeli da izgradimo fabriku za izgradnju električnih automobila, to bi bila fenomenalna stvar za budućnost Srbije. To je jedan od najznačajnijih pravaca kojima ćemo se, kao vlada, baviti u narednom periodu – zaključuje Antić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd